exfoliere acasa sau la salon

7 sfaturi despre exfolierea fetei acasa: cand, cum si cat de des?

Exfolierea este secretul unui ten mai curat si mai luminos, cu o textura mai neteda si poate ajuta la productia sintezei de colagen. Aproximativ in fiecare luna, celulele pielii noastre se schimba in mod natural, odata cu eliminarea stratului exterior, pentru a dezvalui noul strat de piele de dedesubt. Cu toate acestea, este normal ca unele celule moarte ale pielii sa adere la suprafata pielii, ceea ce face ca tenul sa para aspru, uscat si tern. In plus, acumularea de celule moarte in porii, le poate face sa para mai mari.

Exfolierea este pasul prin care puteti obtine o piele mai fina si mai stralucitoare. In acelasi timp, exfolierea este cruciala la orice varsta, deoarece ajuta la accelerarea transformarii celulelor pielii, care incetineste in timp.

Orice tip de piele, de la grasa si predispusa la acnee pana la uscata si sensibila, poate si ar trebui sa fie exfoliata. Pentru a realiza corect acest proces trebuie sa folositi un exfoliant potrivit. Alegerea gresita a acestuia poate duce la iritatii si poate inclusiv compromite bariera de aparare a pielii.  Daca un produs functioneaza bine pentru o persoana cu pielea grasa, este posibil ca acelasi produs sa nu functioneze pentru tenul uscat sau sensibil.

Exfolierea fie mecanica cu un scrub sau o perie de fata, fie chimica cu un hidroxiacid poate imbunatati tonusul si textura generala a pielii. In continuare, iata cateva sfaturi despre cum ar trebui sa va exfoliati, cum sa alegeti cel mai bun exfoliant in functie de tipul de piele si cum va puteti exfolia in siguranta acasa.

Ce este exfolierea?

Exfolierea este procesul de indepartare a celulelor moarte de pe suprafata pielii. Acest lucru se poate realiza prin exfoliere fizica sau mecanica, utilizand un tip de substanta sau un instrument abraziv, care ridica si indeparteaza celulele moarte si murdaria prin frecare. Ingrediente cheie: particule sau granule abrazive, cum ar fi zahar fin sau sare, pulbere din coaja de nuc, faina de porumb, praf de piatra ponce si pulbere din coaja de nuc. Exfolierea fizica, cum ar fi microdermabraziunea, functioneaza prin utilizarea de substante ferme pentru a curata fizic celulele moarte ale pielii.

Exfolierea chimica este al doilea tip de exfoliere si se realizeaza cu ajutorul acizilor exfolieri. Exfoliantii chimici (acizii lactic, mandelic si glicolic) functioneaza prin dizolvarea legaturilor dintre celulele pielii si slabirea celulelor de suprafata. Tratamentele profesionale de exfoliere, cum ar fi peelingurile chimice si microdermabraziunea realizata in clinici, sunt in general mai puternice si pot produce mai repede rezultate vizibile.

Exfolianti chimici: tratamente precum peelingurile si demachiante, tonere, mastile si produsele de ingrijire a pielii (seruri, creme hidratante) care contin acizi sau enzime, slabesc legaturile dintre celulele moarte ale pielii, astfel incat acestea sa poata fi dislocate. Ingrediente cheie: alfa hidroxiacizi (sau AHA, cum ar fi acidul glicolic, lactic, citric si mandelic), betahidroxiacizi (BHA, de exemplu, acid salicilic) sau enzime blande, cum ar fi cele derivate din fructe precum papaya.

Care este diferenta dintre exfolierea fizica si cea chimica?

Unul dintre cei mai importanti pasi in gasirea metodei potrivite de exfoliere este sa va decideti intre exfolierea chimica si cea fizica. Expertii recomanda exfolierea chimica, deoarece este mult mai putin abraziva, mai usor personalizabila dupa tipul de ten si poate patrunde mult mai adanc in piele comparativ cu exfolierea fizica. Cu toate acestea, cheia succesului este sa incorporati exfolierea in rutina de ingrijire saptamanala, nu zilnica, deoarece realizata in exces deterioreaza si inflameaza bariera pielii.

Atunci cand este facuta prea agresiv, exfolierea fizica poate provoca micro-lacrimi in piele (ceea ce va face mai susceptibil la iritatii, eczeme si infectii) si necesita multa atentie pentru a va asigura ca instrumentele de exfoliere alese sunt foarte curate si igienizate. Acestea fiind spuse, exfolierea fizica poate functiona cel mai bine pe zonele cu piele ingrosata, cum ar fi coatele si genunchii.

Este important sa alegeti un produs cu particule de exfoliere netede si uniforme ca dimensiune. Exfoliantii care au margini ascutite sunt abrazivi si risca sa deterioreze bariera pielii intr-o masura care poate pune pielea in pericol si poate duce la o multitudine de probleme, de la acnee la infectie.

Care sunt beneficiile exfolierii?

Potrivit specialistilor, exista o serie de beneficii ale exfolierii. Unul dintre acestea este reducerea aparitiei hiperpigmentarii. Pigmentul care se afla superficial pe piele (cum ar fi petele solare, hiperpigmentarea post-inflamatoare si unele forme de melasma) poate fi imbunatatit prin exfolierea straturilor superioare ale pielii care contin pigmentul care este sursa decolorarii. Separarea legaturilor celulelor pielii are si beneficiul desfundarii porilor, ceea ce reduce acneea cauzata de congestie.

Un alt efect al exfolierii termen lung este reducerea liniilor fine. Exfolierea constanta de-a lungul timpului poate face ca liniile fine si ridurile sa para mai putin vizibile, deoarece exfolierea regulata stimuleaza sinteza de colagen, proteina care mentine pielea plina si elastica.

Sinteza imbunatatita de colagen ajuta de asemenea, textura, tonusul si integritatea pielii, care fiind eliberate de celulele moarte si deteriorate, sunt gata primeasca si sa absoarba produsele de ingrijire a pielii. Aceasta inseamna ca produsele vor fi si mai puternice si mai eficiente.

Pe langa indepartarea stratului exterior de celule moarte ale pielii, exfolierea poate ajuta, de asemenea, la desfundarea porilor si la mentinerea pielii curate. Acest lucru poate contribui la imbunatatirea aspectului pielii. Exfolierea chimica ajuta de asemenea la combaterea semnelor de imbatranire, acnee, cicatrici de acnee si pete hiperpigmentare.

Cum sa va exfoliati in siguranta acasa?

  1. Este important sa va exfoliati usor pentru a evita deteriorarea sau iritarea pielii. Inainte de a incepe, curatati-va fata pentru a indeparta orice machiaj si murdarie. Inainte de a aplica produsul exfoliant, udati-va fata cu apa calda. Aplicati produsul pe zona fruntii, nasului si barbiei, incepand cu fruntea si nasul. Masati usor exfoliantul prin miscari circulare, din interior spre exterior pentru a ajunge la tample. In zona obrajilor masati produsul ridicand usor obrajii spre urechi folosind o miscare circulara in sus.  Clatiti fata cu apa calduta si uscati usor prin miscari de tapotare.

2. Va puteti exfolia pielea folosind metoda preferata, dar nu uitati sa tineti cont de tipul de piele. Specialistii recomanda ca fiecare tip de piele sa se exfolieze in mod diferit, pentru ca fiecare tip de piele reactioneaza diferit metodele de exfoliere. De exemplu persoanele cu pielea uscata tind sa fie, de asemenea, putin sensibile, deoarece dimensiunea glandei uleioase este mai mica, ceea ce inseamna ca pielea este probabil mai subtire si mai susceptibila la iritatii cauzate de exfolierea fizica. Asadar, daca aveti pielea uscata, exfolierea chimica este probabil cea mai buna solutie.  Asigurati-va insa ca incepeti usor. Medicii dermatologi recomanda limitarea exfolierii la o data pana la doua ori pe saptamana.

3. Daca aveti tenul mixt, atat exfoliantii fizici cat si chimici pot functiona la fel de bine. Dar, pielea mixta tinde sa functioneze cel mai bine cu acid salicilic. Acesta ajuta la eliminarea celulelor moarte fara abraziune, desfunda porii, diminueaza pielea grasa si, in acelasi timp, este capabil sa netezeasca delicat pielea aspra, uscata si descuamata, facandu-l potrivit pentru tratarea zonei T grase. La fel ca si in cazul tenului uscat, trebuie inceput o data pana la doua ori pe saptamana pentru a masura nivelul de toleranta al pielii.

4. Pentru persoanele cu tenul gras, exfolierea este cel mai recomandat tratament! Tenurile grase tind sa aiba o piele mai groasa, mai rezistenta si se pot bucura atat de exfolierea fizica, cat si de cea chimica.

Asadar, daca aveti tenul gras, puteti opta pentru un exfoliant chimic cu BHA sau un exfoliant combinat. Exfoliantii chimici cu BHA pot ajuta la minimizarea eruptiilor in pielea predispusa la acnee si a porilor infundati. Datorita efectelor duble de exfoliere ale ingredientelor fizice si chimice, exfoliantii combinati sunt cei mai recomandati pentru pielea grasa, fiind cea mai toleranta. Indiferent de metoda aleasa, asigurati-va ca incepeti incet, astfel incat sa nu va iritati pielea: puteti incepe o data pana la doua ori pe saptamana si puteti continua incet.

5. Persoanele cu pielea sensibila trebuie sa acorde o atentie deosebita procesului de exfoliere. Acest tip de piele are mai multe sanse sa se irite, sa se inroseasca sau chiar sa se arda dupa utilizarea anumitor produse de ingrijire a pielii. Daca aveti pielea uscata sau pielea sensibila, optati pentru un exfoliant fizic, deoarece imbunatateste textura fara a cauza inflamatii.

6. Pentru pielea matura, alegeti un exfoliant chimic cu AHA, care vizeaza anti-imbatranirea prin sporirea stralucirii, tonusului si netezirea ridurilor.

7. De asemenea, in alegerea procesului de exfoliere trebuie luata in considerare si nuanta pielii. Se recomanda ca unele persoane, in special cele cu tonuri de piele mai inchise, sa evite exfolierea chimica sau mecanica puternica. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste metode pot duce la aparitia unor pete intunecate pe tonurile mai inchise ale pielii.

Cat de des ne putem exfolia fata?

Exfolierea in exces poate provoca daune majore pielii. Frecventa depinde de tipul de piele si de metoda de exfoliere. Daca apare orice fel de iritatie, trebuie sa opriti exfolierea pielii pana cand se vindeca si sa luati in considerare efectuarea ei mai rar sau sa incercati o alta metoda. In plus, cu cat metoda de exfoliere este mai agresiva, cu atat ar trebui efectuata mai rar.

Astfel, exfoliantii fizici pot fi aplicati de doua pana la trei ori pe saptamana, dimineata sau seara, dupa curatare. Exfoliantii chimici pot fi aplicati o data pe saptamana, dimineata sau seara dupa curatare pentru pielea sensibila sau uscata si de trei ori maximum pentru alte tipuri de piele. Exfoliantii combinati pot fi aplicati de la o data pe saptamana pana la o data pe zi, in functie de recomandari. Pentru cele mai bune rezultate, urmati indeaproape instructiunile de utilizare ale produsului.

Renuntati la exfolierea acasa dupa tratamente profesionale, cum ar fi peelingurile chimice sau microdermabraziunea, atunci cand pielea este arsa de soare si in timpul eczemelor sau aparitiei rozaceelor. In zilele in care va exfoliati pielea, nu utilizati produse de ingrijire cu ingrediente care pot sensibiliza pielea, cum ar fi retinolul, vitamina C si alte produse care contin acizi (cum ar fi demachiante, toner, masti, seruri si creme hidratante).

Pentru a evita iritarea si deteriorarea pielii, se recomanda sa incorporati un tip de exfoliant la un moment dat in rutina de ingrijire a pielii. Astfel, daca incercati un peeling pe fata o saptamana, nu folosi si un scrub de fata sau o perie de curatare. Opriti exfolierea cand observati orice fel de iritatie, inclusiv roseata sau eruptie cutanata.

Indiferent de tipul de exfoliant ales si perioada a anului, protectia solara este o necesitate, deoarece indepartarea stratului superior de celule moarte ale pielii face ca pielea de dedesubt sa fie mai predispusa la daune solare. Aplicati pe fata in fiecare dimineata, un produs pentru protectie solara cu spectru larg, cel putin 30+.

Exfolierea este benefica in indepartarea celulelor moarte ale pielii si mentinerea aspectului pielii sanatoase. Optati pentru exfolianti naturali care sunt eficienti, dar delicati cu pielea. Luati in considerare tipul de piele si metodele adecvate inainte de exfoliere pentru a va asigura ca obtineti cele mai multe beneficii. Si nu uitati, exfolierea excesiva si anumiti exfolianti chimici pot provoca mai multe daune pielii decat beneficii!

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!