Vitamina E – rol, beneficii si intrebuintari

O piele sanatoasa este esentiala pentru aspectul si starea noastra de bine. Vitaminele sunt ingrediente nutritive, naturale, care ne ajuta sa ne pastram pielea hidratata, elastica si tonifiata. Dintre toate ingredientele naturale benefice, vitamina E este esentiala nu doar pentru frumusetea pielii, ci si pentru sanatatea noastra. Vitamina E este un puternic antioxidant, ceea ce inseamna ca ajuta la indepartarea radicalilor liberi si are proprietati de regenerare si intinerire a tenului. De asemenea, protejeaza de efectele nocive ale razelor ultraviolete, fiind un ingredient important in cremele cu filtru UV.

Vitamina E se regaseste sub 8 forme diferite: alfa-, beta-, gamma-, delta-tocoferol si alfa-, beta-, gamma-, delta-tocotrienol. Cel mai activ rol in organism il are alfa-tocoferolul, care ajuta la functionarea corespunzatoare a sistemului nervos, muschilor, a sistemului imunitar si la nivelul pielii.

  1. Informaţii generale despre vitamina E
  2. Rolul vitaminei E in organism
  3. Cauzele carentei de vitamina E
  4. Surse naturale de vitamina E
  5. Doza recomandata de vitamina E
  6. Vitamina E in cosmetica

Informaţii generale despre vitamina E

Vitamina E este un antioxidant care se regaseste frecvent in produsele alimentare (in uleiuri vegetale, fructe cu coaja lemnoasa, galbenus de ou sau ficat) si are rolul de a mentine elasticitatea membranelor celulare si de a sustine sistemul vascular si cel nervos. Pe langa alimentele bogate in vitamina E, aceasta se regaseste si poate fi consumata din suplimente alimentare. Vitamina E este liposolubila, ceea ce inseamna ca se dizolva in grasimi si uleiuri si este o vitamina pe care organismul o depoziteaza pentru o perioada scurta de timp. Din acest motiv, este necesar un aport alimentar regulat de vitamina E pentru a reface permanent stocul din organism.  

Pe langa efectele benefice pentru sanatatea pielii si ca ingredient in suplimentele naturiste, vitamina E mai este cunoscuta si sub numele de „vitamina fertilitatii”, datorita rolului pe care il joaca in sustinerea functiei reproductive. 

Vitamina E este folosita cu precadere in industria cosmetica, datorita proprietatilor sale nutritive, de prevenire a imbatranirii si de neutralizare a radicalilor liberi. 

Rolul vitaminei E in organism

Fiind una din cele mai importante substante nutritive pentru buna functionare a organismului uman, vitamina E are nenumarate beneficii pentru sanatate.

Vitamina E este un puternic antioxidant si are rolul de a proteja organismul impotriva radicalilor liberi care, in timp, favorizeaza aparitia de afectiuni grave; unul din cele mai importante roluri in organism este acela de a impiedica oxidarea si de a preveni imbatranirea prematura a celulelor. Pe langa aceste beneficii, vitamina E intareste sistemul imunitar si il pregateste pentru a lupta impotriva infectiilor si virusurilor.

Vitamina E este recomandata cu precadere femeilor insarcinate si celor care alapteaza. Pentru gravide, vitamina E este un supliment esential, deoarece sprijina dezvoltarea normala a fatului din punct de vedere neurologic. Este indicat consumul de vitamina E chiar din momentul conceptiei, pentru a se asigura dezvoltarea normala si armonioasa a fatului. 

Pentru a mentine sanatatea vaselor de sange si a regla nivelul colesterolului din organism, este recomandat consumul de vitamina E in dozele prescrise de un medic specialist. Aportul de vitamina E in organism previne ingrosarea arterelor si aparitia aterosclerozei, afectiune ce este cauzata in general de un nivel ridicat al colesterolului. Pentru acest scop, forma farmaceutica cea mai recomandata a vitaminei E este delta, urmata de gamma-tocotrienol. 

Vitamina E ajuta la vindecarea ranilor si mentine sanatatea si supletea pielii, intarind vasele capilare si ajutand la hidratarea si mentinerea elasticitatii pielii. Din acest motiv, vitamina E este folosita frecvent in fabricarea produselor cosmetice. Ca si compus in industria cosmetica, vitamina E are rolul de a combate iritatiile si inflamatiile cauzate de arsuri, eczeme, acnee. Vitamina E se recomanda si pentru a estompa ridurile si pentru a grabi vindecarea ranilor si cicatricilor. 

Vitamina E este un adjuvant natural pentru restabilirea echilibrului hormonal in organism. Este recomandata cu precadere pentru a combate dereglarile hormonale si pentru a diminua efectele sindromului premenstrual. Datorita proprietatilor sale de reglare a functiei hormonale, vitamina E este folosita pentru stimularea fertilitatii.

Alaturi de vitamina C, beta-caroten si zinc, ajuta la imbunatatirea vederii si este recomandata in urma interventiilor chirurgicale oftalmologice. De asemenea, este folosita pentru a preveni degenerescenta maculara, care este principala cauza care duce orbire.

Vitamina E este folosita de catre sportivi ca si supliment nutritiv, pentru a creste rezistenta la efort fizic sustinut si pentru a intari musculatura. 

In industria cosmetica, vitamina E are nenumarate intrebuintari, dar se recomanda in special pentru a mentine sanatatea parului si scalpului, pentru a preveni aparitia matretii si deshidratarea scalpului si pentru a intari firul de par. 

Carenta vitaminei E in organism are o recurenta mai mare la persoanele care au tublurari digestive sau malabsorbtie a grasimilor. Lipsa vitaminei E in organism este destul de rara si se manifesta cu precadere in cazul persoanelor care sufera de afectiuni renale sau hepatice. Riscul carentei de vitamina E este mai mare in cazul femeilor insarcinate, al copiilor mici sau celor nascuti prematur. In cazul femeilor insarcinate, lipsa vitaminei E poate duce la malformatii grave ale fatului. 

Simptomele lipsei de vitamina E in organism includ anemia hemolitica, distrofia musculara, nivelul ridicat al colesterolului in sange, care in timp poate duce la apartitia aterosclerozei, afectiuni neurologice si slabirea sistemului imunitar. In acest caz, carenta vitaminei E se poate menifesta ulterior prin infectii frecvente si grave. 

Surse naturale de vitamina E

Dieta echilibrata este cea mai buna sursa de vitamina E pentru organism. In cazul in care nu este obtinuta din alimentele care o contin, este necesar sa consumi suplimente bogate in vitamina E, pentru a compensa deficitul. In mod natural, vitamina E este obtinuta din ficat, oua, seminte de floarea-soarelui, migdale, nuci, alune, germeni de grau, mango, avocado, kiwi, struguri, cartofi dulci, broccoli, spanac, rosii sau unt de arahide.

Pentru a evita lipsa vitaminei E, se mai recomanda si consumul de peste gras, somon, uleiuri obtinut din surse vegetale, lapte sau cereale integrale.

Folosirea in exces a vitaminei E este un risc ce trebuie luat in considerare. In cazul consumarii vitaminei E in cantitati mai mari decat doza zilnica recomandata se poate ajunge la hemoragii, stari de greata si varsaturi, dureri musculare, dureri de cap sau risc crescut de accident vascular cerebral.

Doza recomandata de vitamina E

Ca supliment nutritiv, vitamina E se regaseste in diferite forme, dar cel mai frecvent este comercializata sub forma de capsule, ulei sau tablete. Este important sa consulti un medic inainte de a lua suplimente care contin vitamina E si sa urmezi cu atentie doza indicata. 

In cazul adultilor, tinerilor peste 14 ani si gravidelor, doza zilnca nu trebuie sa depaseasca 15mg. Pentru femeile care alapteaza, doza recomandata este mai mare, de 19mg. (Sursa: harvard.edu)

La copii, doza trebuie sa fie stabilita de catre un medic pediatru, insa recomandarea in functie de varsta este de 4mg/zi la sugarii de pana la 6 luni, 5mg/zi la bebelusii cu varsta de 7 luni – 1 an, 6mg/zi la copiii intre 1 – 3 ani, 7mg pentru copiii intre 4-7 ani si 11mg/zi la copiii intre 8 – 13 ani. 

In cazul in care aportul de vitamina E provine din suplimente, se recomanda respectarea intocmai a dozelor recomandate de medic. Administrarea in doze prea mare, de peste 1.000mg/zilnic poate duce la hemoragii sau AVC. Vitamina E in exces poate provoca stari de greata, dureri musculare puternice si varsaturi. 

Consulta medicul inainte de a consuma suplimente care contin vitamina E mai ales in urmatoarele situatii: prezenta unor afectiuni cardiace grave, deficit de vitamina K, diabet, afectiuni hepatice, hemoragii. 

Vitamina E in cosmetica

Fiind un puternic antioxidant si contribuind la sanatatea pielii si parului, vitamina E este prezenta in formulele produselor cosmetice. In plus, protejeaza ingredientele liposolubile din compozitia produselor cosmetice impotriva oxidarii. In produsele destinate curatarii pielii, vitamina E are strict rolul de a proteja ingredientele liposolubile, absorbtia cutanata fiind minima, pentru ca produsul se afla in contact cu pielea doar pentru o perioada scurta de timp. 

Iti recomandam sa alegi o masca bio antioxidanta cu argila si vitamina E pentru ten gras, care are rolul de a absorbi excesul de sebum. In plus, exfoliaza pielea si reduce porii, indepartand celulele moarte, iar imperfectiunile pielii devin mai putin vizibile. Beneficiile acestui produs cosmetic se datoreaza prezentei in proportie de 95,98% a ingredientelor de origine naturala. 

Pentru a mentine elasticitatea pielii si a amana efectele imbatranirii, poti alege o masca anti-ageing cu celule stem si vitamina E. Este o emulsie cu actiune naturala anti-imbatranire care stimuleaza regenerarea pielii si se adreseaza tenului matur, datorita ingredientelor care stimuleaza productia de colagen si elastina in testuturi. 

Pentru hidratarea intensa a pielii si regenerarea celulara, iti recomandam sa alegi un serum facial hidratant cu lapte de magarita si vitamina E, fara alergeni sau parabeni, care se adreseaza tenului sensibil si usor iritabil. Serumul ajuta pielea sa isi redobandeasca elasticitatea si fermitatea, echilibrand nivelul PH-ului pielii. 

Pentru a impiedica aparitia ridurilor din jurul ochilor, foloseste o crema-contur pentru ochi cu acid hialuronic, extract de melc si vitamina E, care actioneaza in profunzime prin hidratarea pielii delicate din jurul ochilor, stimuland regenerarea tesutului cutanat. 

Pentru sanatatea si frumusetea parului, vitamina E are nenumarate beneficii, hranind si hidratand in profunzime firul de par. Alege un balsam reparator cu colagen si vitamina E pentru par subtire. Formula sa unica, imbogatita cu colagen, ajuta la regenerarea parului din interior, reconstruind structura deteriorata a acestuia. Inca de la prima aplicare, parul tau isi va recapata aspectul sanatos, puternic, matasos si stralucitor.

Sursa:https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/

Sursa foto:https://unsplash.com/photos/UbBGeiv5sbc

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!