Vitamina C – ingredientul suprem pentru piele! Afla de ce si cand o poti include in rutina zilnica de ingrijire a pielii!

Vitamina C este cel mai puternic ingredient pentru ingrijirea pielii cu trei beneficii principale majore: antioxidant puternic, capabil sa protejeze pielea de daunele radicalilor liberi; ajuta la stimularea colagenului, reducand liniile fine si ridurile, lasand pielea ferma si ajuta la inhibarea productiei excesive de melanina, ajutand la uniformizarea nuantei pielii si la estomparea hiperpigmentarii.

Vitamina C este, fara indoiala, cea mai cunoscuta vitamina la care multi dintre noi apelam atunci cand suntem raciti. Joaca un rol important in mentinerea sanatoasa a cartilajelor, dintilor si oaselor. De asemenea, ajuta organismul sa produca colagen si pentru a sustine cresterea si repararea tesuturilor. Fiind un antioxidant puternic, limiteaza efectele radicalilor liberi care pot avea efecte daunatoare la nivel celular.

Vitamina C este un nutrient esential pentru sanatatea noastra, cu beneficii majore pentru pentru intreg organismul. Este o vitamina solubila in apa, dar pe care corpul nostru nu o poate produce. Asadar, trebuie sa o procuram prin hrana pe care o consumam sau prin suplimente.

In acest articol, vom explora ce este vitamina C, beneficiile sale, sursele naturale de unde o putem procura, utilizarea acesteia in ingrijirea pielii si vom demonta miturile despre utilizarea sa in timpul verii. Iar daca inca nu ati incorporat un produs cu vitamina C in rutina de ingrijire a pielii, dupa ce veti parcurge acest articol, veti avea numeroasele motive sa achizitionati cel putin unul!

Ce este Vitamina C?

Vitamina C, cunoscuta si sub numele de acid ascorbic, este o vitamina solubila in apa esentiala pentru cresterea si repararea tesuturilor din organism. Aceasta joaca un rol crucial in productia de colagen, absorbtia fierului si functionarea sistemului imunitar. Puternicul antioxidant se gaseste in mod natural in fructe si legume si este produs de obicei sintetic in produsele de ingrijire a pielii, cum ar fi creme hidratante, tonere si, cel mai adesea in serumuri.

Este important de mentionat ca vitamina C are atat forme active, cat si forme inactive. Prima forma de vitamina C este forma pura, acidul L-ascorbic. Aceasta este cea mai activa si mai bine studiata forma biologica de vitamina C, dar exista si cativa derivati ai vitaminei C, cum ar fi ascorbil fosfat de sodiu, palmitat de ascorbil, ascorbat de retinil, ascorbat de tetrahexildecil si fosfat de ascorbil de magneziu. Acesti derivati nu sunt vitamina C pura, ci sunt combinati cu alte ingrediente, care ajuta la mentinerea stabila a vitaminei. Asadar, atunci cand acesti derivati intra in contact cu pielea, ei elibereaza vitamina C pura pe piele.

Beneficiile vitaminei C pentru sanatate

Vitamina C are numeroase beneficii pentru sanatate, printre care: ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor; protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi si faciliteaza absorbtia fierului non-hemic din alimente vegetale.

Vitamina C este esentiala pentru functionarea corecta a sistemului imunitar. Aceasta stimuleaza productia si functionarea celulelor imunitare, imbunatatind capacitatea organismului de a combate infectiile si bolile. De asemenea, vitamina C poate reduce durata si severitatea racelilor comune. Vitamina C poate fi obtinuta din diverse surse alimentare, printre care: fructe citrice (portocale, lamai, grapefruit); fructe de padure (capsuni, afine, zmeura, mure); legume (ardei gras, broccoli, varza de Bruxelles); fructe tropicale  (kiwi, mango, papaya, fructul pasiunii).

Doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti este de 65-90 mg, dar pentru a evita efectele adverse nu ar trebui sa depasim 2000 mg pe zi. Vitamina C poate fi utilizata pe tot parcursul anului, dar este deosebit de benefica in perioadele de stres crescut sau expunere la factori de mediu nocivi.

Beneficiile vitaminei C pentru piele

Vitamina C este un antioxidant puternic care protejeaza celulele de daunele provocate de radicalii liberi, care pot duce la imbatranirea prematura a pielii si pot cauza diverse boli cronice. Aceasta ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si protejeaza ADN-ul si alte structuri celulare. Astfel, Vitamina C este un ingredient impresionant de ingrijire a pielii care s-a dovedit a fi extrem de eficient prin faptul ca:

  • Protejeaza impotriva factorilor de stres din mediu: Ca antioxidant, una dintre functiile principale ale vitaminei C este protejarea pielii impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi daunatori (poluare, raze ultraviolete, etc). Prin eliminarea acestor radicali liberi, vitamina C protejeaza pielea, mentinand-o sanatoasa si imbunatatind semnele vizibile de imbatranire. Ajutand la protejarea impotriva daunelor radicalilor liberi care pot aparea ca urmare a expunerii la UV, pentru a oferi protectie maxima, vitamina C functioneaza bine intr-o rutina de dimineata atunci cand este asociata cu protectie solara.
  • Sustine productia de colagen: Vitamina C joaca un rol important in sinteza colagenului care ofera suport si structura pielii noastre si se degradeaza odata cu varsta, cand incepem sa observam ridurile si liniile fine.
  • Ajuta la luminozitatea pielii: Vitamina C ajuta la in tratarea hiperpigmentarii post-inflamatorii, uniformizarea nuantei si luminarea petelor intunecate nedorite, prin blocarea caii de sinteza a pigmentului.

Vitamina C in skincare

Vitamina C este un ingredient popular in produsele de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale antioxidante si de stimulare a colagenului. Este adesea formulata alaturi de ingrediente hidratante, calmante sau chiar acizi de exfoliere, pentru a oferi beneficii multiple. Puteti alege dintr-o gama larga de forme si texturi, in functie de preferintele personale sau de preocuparile legate de piele.

Cel mai comun produs este serumul, care ofera un tratament tintit direct in straturile profunde ale pielii, dar vitamina C se gaseste si in uleiuri de fata (pentru ca este deosebit de buna pentru pielea uscata), creme pentru ochi, tratamente, tonere, creme de maini, masti faciale, etc.

Un subiect foarte dezbatut cand vine vorba de vitamina C este ce moment al zilei este cel mai bun pentru aplicare. In timp ce unii sustin ca dimineata este cel mai bun moment pentru protejarea pielii, altii sunt in favoarea noptii.

Potrivit medicilor dermatologi, consistenta este cea mai importanta, indiferent daca decideti sa aplicati produsul dimineata sau inainte de culcare, si foarte important nu trebuie folosit in acelasi timp cu peroxidul de benzoil. Daca folositi un serum cu vitamina C o data pe zi dimineata,  aplicati pe pielea curata si ulterior folositi o crema hidratanta si protectie solara in timpul zilei. Este extrem de important sa folositi vitamina C impreuna cu protectie solara pentru o protectie optima impotriva daunelor UV. Daca folositi vitamina C noaptea, la fel utilizati dupa curatare si inainte de hidratare.

Asadar, daca sunteti in cautarea unor beneficii antioxidante in timpul zilei, aplicati dimineata, daca va concentrati pe fermitatea si intinerirea pielii, incorporarea acesteia in rutina de seara ar putea fi grozava!

Pentru a va asigura ca vitamina C este disponibila intr-o formula optima pentru o stabilitate sporita, cautati produse de inalta calitate care au rezultat din cercetari si dezvoltari extinse. Utilizati forme bine cercetate de vitamina C (cum ar fi acidul L-ascorbic) si optati pentru formule care contin si vitamina E (care ajuta la stabilizarea si eficacitatea vitaminei C).

Pentru a preveni semnele imbatranirii si pentru a proteja pielea de daunele cauzate de stresul oxidativ, putem incepe sa folosim produse cu vitamina C in rutina de ingrijire a pielii incepand cu varsta de 20-25 de ani. Pentru dozajul specific si frecventa de utilizare, este important sa consultati eticheta produselor.

Mituri si adevaruri despre Vitamina C

Vitamina C nu trebuie utilizata vara – Vitamina C poate fi folosita in siguranta pe tot parcursul anului, inclusiv vara pentru ca protejeaza pielea impotriva daunelor cauzate de soare si imbunatateste efectele protectiei solare.

Doar alimentele pot furniza suficienta vitamina C: Desi alimentele sunt surse excelente de vitamina C, suplimentele pot fi necesare pentru a atinge doza zilnica recomandata, mai ales in perioadele de stres sau boala.

Vitamina C provoaca iritatii ale pielii: Produsele cu vitamina C sunt in general sigure pentru toate tipurile de piele, dar este important sa incepem cu o concentratie mai mica si sa facem un test de alergie pentru a evita iritatiile.

Vitamina C este suficienta pentru a preveni racelile: Desi vitamina C poate reduce durata si severitatea racelilor, nu este o solutie garantata pentru prevenirea acestora. Este important sa avem o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos.

Vitamina C nu poate fi combinata cu retinol: Vitamina C si retinolul (vitamina A) pot fi folosite impreuna pentru rezultate maxime anti-imbatranire. Vitamina C va ajuta la luminozitatea si protejarea pielii de agresori in timpul zilei, asa ca cel mai bine este sa o utilizati ca parte a rutinei de dimineata si sa urmati intotdeauna cu un SPF, iar retinolul sa il utilizati in rutina de seara.

Vitamina C este un nutrient esential cu multiple beneficii pentru sanatate si frumusete. Este important sa o includem in alimentatia noastra si in rutina de ingrijire a pielii, indiferent de sezon. Intelegerea beneficiilor si utilizarea corecta a vitaminei C ne poate ajuta sa ne mentinem sanatatea si sa ne protejam pielea de daunele cauzate de factori externi.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!