Tratament acasa sau la salon

Tratament facial acasa sau la salon? Cand apelam la estetician sau medic dermatolog?

Cu totii ne dorim sa avem o piele frumoasa, sanatoasa si stralucitoare in orice moment, dar uneori nu ne dam seama cat de multa presiune punem pe pielea noastra. Ne dorim cu orice pret sa arate absolut impecabil, fara a lua in calcul problemele care pot afecta pielea, cum ar fi uscaciunea, porii dilatati, excesul de sebum, sensibilitate, acnee, puncte negre, linii fine, riduri, subtiere, deteriorarea celulelor, imbatranirea mai rapida, pete pigmentare, etc. Acestea pot fi controlate in mare masura fie prin administrarea unor suplimente specifice pentru a viza cauza problemei, fie cu ajutorul tratamentelor faciale.

Cum functioneaza tratamentele faciale si de ce sunt importante?

Tratamentele faciale pot face minuni asupra pielii, in special pentru trata problemele cu care ne putem confrunta. Pielea sensibila, pielea uscata, pielea grasa si pielea matura vor reactiona diferit la mastile si tratamentele faciale. De asemenea, in functie de anotimp, pielea poate avea nevoi diferite in timpul lunilor uscate de iarna decat in lunile umede de vara.

Unele tratamente faciale pot fi destul de dure pentru piele. Persoanele cu acnee, rozacee si piele sensibila prezinta cel mai mare risc de iritatie post-faciala. Pe langa eruptii si inflamatii, uneori este normal ca dupa un tratament facial anumite persoane sa aiba pielea uscata sau aspra. Chiar daca aceste reactii nu sunt neobisnuite, nu le face neaparat normale. Dermatologii sustin ca un tratament facial corect efectuat nu ar trebui sa provoace niciuna dintre reactiile mentionate, pentru mai mult de o zi.

Exista tratamente faciale disponibile pentru aproape orice tip de piele, desigur sensibilitatea cea mai mare fiind la persoanele cu pielea mai reactiva ( oricine se confrunta cu afectiuni cronice ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul sau rozaceea si chiar acneea chistica).

Din fericire pentru toti iubitorii unui ten perfect, exista anumite tipuri de tratamente faciale pe care le putem face acasa, tratamente faciale care se fac doar in saloanele de infrumusetare, de catre esteticieni si tratamente faciale care se realizeaza in clinici de catre medici dermatologi. Iata cum functioneaza tratamentele faciale si de ce sunt importante.

1. Exfolierea

Exfolierea elimina acumularea de murdarie si celule moarte din stratul exterior al pielii. Exfolierea ajuta de asemenea la desfundarea porilor, oferind pielii un aspect curat si sanatos. Puteti realiza acest tratament acasa, cu ajutorul unui scrub sau la salon cu ajutorul aparatelor speciale. Daca preferati sa va rasfatati in propria casa, un simplu scrub poate oferi aceleasi rezultate si este relativ usor de utilizat. Exista mai multe tipuri de exfoliante pe care le puteti utiliza acasa sau fara prescriptie medicala si care contin foarte multi nutrienti hranitori pentru piele. Alegeti intotdeauna produse cu eticheta curata, blande pentru fata si nu uitati, incepeti intotdeauna prin a umezi fata cu apa calda, deoarece aceasta pregateste pielea pentru exfoliere. Aplicati scrubul cu miscari circulare si folositi o usoara presiune pentru a stimula cresterea celulelor. Frecventa cu care va exfoliati pielea poate influenta obtinerea rezultatelor. Luati in considerare si tipul de piele ori de cate ori incercati un tratament sau o metoda noua, inclusiv exfolierea. Diferitele tipuri de piele reactioneaza in functie de cantitatea de umiditate pe care o au. La persoanele cu pielea grasa, exista sanse ca murdaria si uleiul sa fie adanc prinse in pori, asa ca ar trebui sa isi exfolieze tenul de doua ori mai des decat persoanele cu pielea uscata. Daca aveti pielea sensibila sau predispusa la iritatii, evitati sa va exfoliati tenul mai mult de o data pe saptamana.

Daca inca aveti tenul incarcat dupa o perioada lunga de exfoliere acasa, puteti apela la un tratament profesional de curatare in profunzime a porilor. Cunoscut si sub numele de microdermoabaziune, tratamentul realizat in saloanele de infrumusetare ofera beneficii multiple pielii. Este un tratament noninvaziv de exfoliere a pielii ce foloseste cristale minuscule sau un varf de diamant pentru a indeparta usor celulele moarte si pentru a uniformiza nuanta pielii. Este ideal pentru oricine cauta un aspect mai radiant, mai fin si mai relaxat, dar nu este recomandat pentru cei cu pielea sensibila, in special persoanele cu acnee sau rozacee.

2. Masajul facial

Acesta este probabil cel mai simplu tratament de efectuat acasa, deoarece, in general, necesita doar folosirea mainilor. Este gratuit si poate ajuta chiar la prevenirea ridurilor! Exista mai multe tipuri de masaj facial cu diferite tehnici pe care le puteti folosi pentru a va rasfata. Unele tipuri au beneficii de relaxare, in timp ce altele sunt stimulatoare si ajuta la lifting. De exemplu masajul de drenaj limfatic, care stimuleaza epiderma si dreneaza retinerea lichidelor. Aceasta tehnica de masaj simpla, dar eficienta, ofera un ten mai luminos, mai proaspat si mai fin. Tot acasa puteti apela la anumite role de masaj sau dispozitive care ajuta produsele sa patrunda mai adanc in piele. Specialistii recomanda sa le folositi seara sau de fiecare data cand aplicati produsele.

3. Peelingurile chimice

Peelingurile chimice indeparteaza usor straturile superioare pentru a lasa pielea fara pete si fara liniile care se afla chiar sub cele cateva straturi superioare. Procesul de aplicare variaza in functie de produs, dar, in mod normal, aplicati pur si simplu crema sau gelul folosind degetele, lasati-l sa actioneze pe durata recomandata si apoi indepartati-l dupa ce s-a uscat. Exista, totusi, unele riscuri de luat in considerare atunci cand utilizati un peeling facial acasa. Folosirea prea frecventa sau lasarea produsului mai mult decat este indicat, poate arde pielea si chiar poate provoca cicatrici, avertizeaza specialistii.

Peelingurile chimice efectuate in salon au acealasi rol, sunt concepute pentru a exfolia pielea in asa fel incat sa indeparteze stratul superior de celule moarte si sa stimuleze refacerea celulelor pentru o piele cu aspect mai tanar. Post tratament ar trebui sa va asteptati la roseata sau o usoara descuamare a pielii. De asemenea, pielea poate fi mai sensibila decat de obicei, dar cu unele peelinguri usoare, s-ar putea sa nu intampinati nicio problema.

Orice inrosire sau descuamare a pielii dupa peeling chimic ar trebui sa dispara in decurs de o saptamana, acestea fiind efectele normale post-tratament. Daca aveti pielea este extra-sensibila, ar trebui sa evitati peelingurile chimice in primul rand, acelasi lucru este valabil si pentru cei care se confrunta cu afectiuni precum eczema, psoriazisul, acneea chistica si rozaceea.

Peelingurile chimice sunt clasificate in trei categorii:

  • Peelingurile superficiale exfoliaza straturile superioare ale pielii, cunoscute sub numele de straturile epidermice. In general, folosesc alfa-hidroxiacizi (AHA) sau beta-hidroxiacizi (BHA) si necesita 4 pana la 6 aplicari la un interval de cel putin 2 pana la 4 saptamani, pentru a preveni deteriorarea si pentru a oferi pielii timp sa se vindece.
  • Peelingurile de adancime medie ajung in straturile superioare ale dermei pana la dermul papilar. Aceste tratamente folosesc, in general, acid glicolic sau 35 pana la 50% acid tricloroacetic (TCA). Aceste peelinguri pot fi efectuate la o distanta de cateva luni.
  • Peelingurile profunde folosesc TCA cu concentratie mare (mai mult de 50 la suta) sau o substanta chimica numita fenol. Acestea sunt cel mai profund tip de peeling chimic. Aceste peelinguri patrund in dermul papilar pentru a ajunge la stratul mijlociu al pielii, numit dermul reticular. Acestea pot fi aplicate doar o data in viata.

4. Tratamente cu lumina LED

Cunoscut si sub denumirea de terapie cu lumina de culoare, acest tip de tratament foloseste lungimi de unda de lumini LED testate clinic, care nu contin raze UV daunatoare pe care le-am obtine daca am sta la soare. Beneficiul? O crestere a productiei de colagen si o reducere a potentialelor eruptii de acnee. LED-ul este un tratament eficient pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea hipersensibila si predispusa la rozacee. Premisa de baza a terapiei pielii cu LED este ca diferitele culori declanseaza reactii diferite sub epiderma si patrund in piele la adancimi diferite. Dar nu toate luminile colorate sunt create la fel. Lumina albastra este, in general, folosita pentru a ucide bacteriile care cauzeaza acnee si pentru a trata punctele negre si punctele albe, in timp ce lumina rosie este folosita pentru a stimula productia de colagen, pentru a micsora porii si pentru a strange pielea. Exista diverse dispozitive LED portabile disponibile pentru pentru a le utiliza acasa, dar de regula acest tip de tratament se efectueaza in clinicile de infrumusetare.

5. Tratamentele pentru minimizarea porilor

Aceste tratamente au scopul de a micsora porii de pe fata, reducand in cele din urma aspectul lor. Scopul general al reducerii porilor nu este acela de a scapa de murdarie, ci de a minimiza dimensiunea acestora. Puteti efecuta si acasa acest tip de tratament, cu produse specifice precum utilizarea unei combinatii de produse, in principal un demachiant, un scrub sau o masca. Cel mai bun moment al zilei pentru a va rasfata cu acest tip de tratament este seara. Specialistii recomanda sa folositi produse cu acizi, cum ar fi acidul salicilic, care mentin porii curati.

6. Masti hidratante

Aceste masti hidratante fac mult mai mult decat le spune numele! Calmeaza, hranesc si intaresc bariera pielii, iar partea cea mai buna este sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele. Exista doua tipuri de masti hidratante, ambele le puteti folosi acasa: mastile hidratante pe baza de crema sau gel si mastile care vin in pachete individuale. Mastile pe baza de crema sau gel sunt in general aplicate pe fata cu mana si spalate, in timp ce mastile de tip foaie sunt asezate pe fata si lasate cateva minute, dupa care se decojesc. Inaintea de aplicarea unei astfel de masti, incercati sa va pregatiti pielea. Curatati si exfoliati toata murdaria si apoi deschideti-va porii fie facand un dus fierbinte, fie acoperindu-va fata cu un prosop vaporos timp de cateva minute.

Cand apelam la un estetician si cand apelam la un medic dermatolog?

A merge la un dermatolog necesita mai multa cercetare, timp si angajament decat simpla intrare intr-un salon pentru un tratament facial. In timp ce tratamentele faciale de salon aduc rezultate celui mai exterior strat al pielii, tratamentele faciale medicale lucreaza la niveluri mai profunde ale pielii si rezolva problema cel mai aproape de nivelul radacinii. Produsele si aparatele pot patrunde mai adanc pentru rezultate mai durabile si permanente.

Cu medicul dermatolog puteti personaliza un tratament facial in functie de nevoi. Medicul va poate oferi sfaturi profesionale cu privire la rezolvarea problemelor si va detine un echipament medical dedicat pentru a face fata zonei cu probleme. Tratamentele faciale foarte generale realizate de esteticieni, nu se potrivesc intotdeauna fiecarui tip piele si fiecarei probleme.

Dermatologii pot combina o serie de tratamente care sa se potriveasca pielii. Acestia pot ajusta intensitatea unui tratament, durata acestuia si pot combina doua sau mai multe tratamente in functie de cerintele si nevoi. Ei pot alege sa sara peste anumiti pasi care ar putea fi inutili si sa ii adauge pe cei benefici.

Pielea noastra se reinnoieste la fiecare cateva saptamani, iar tratamentele faciale medicale functioneaza prin accelerarea acestui proces. Functioneaza la un nivel mai profund decat tratamentele faciale obisnuite, care fac diferenta doar la nivelul suprafetei pielii. Prin urmare, beneficiile tratamentelor faciale medicale dureaza mai mult, ceea ce merita cu siguranta mai mult timp.

Un avantaj suplimentar al obtinerii unui tratament facial medical este asigurarea utilizarii ingredientelor bune si a echipamentelor de inalta calitate. Supravegherea medicala pe tot parcursul tratamentului este un bonus in tratamentul facial efectual de medicul dermatolog.

Esteticienii sunt autorizati pentru expertiza lor in ingrijirea cosmetica a pielii. Nu sunt medici, deci nu pot diagnostica, prescrie sau trata afectiuni clinice ale pielii. Dermatologii sunt medici calificati pentru a diagnostica si trata afectiunile pielii. Ei folosesc unele proceduri faciale, inclusiv terapia cu lumina cu LED, peelinguri chimice si resurfacing cu laser pentru a trata diverse probleme ale pielii.

Pielea este cel mai mare organ si functioneaza ca o bariera, protejandu-ne corpul de elementele nocive. Tenul poate fi ingrijit in mod corespunzator adaugand tratamente faciale la regimul de ingrijire. Daca nu stiti cum sa adaugati aceste tratamente faciale in rutina zilnica de ingrijire a pielii sau doriti sa programati un tratament profesional, apelati la ajutorul unui estetician sau medic dermatolog. Sunt cele mai in masura persoane sa va raspunda la orice intrebari aveti si va pot ajuta sa dezvoltati un plan de tratament potrivit nevoilor.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!