Tot ce trebuie sa stiti despre petele solare: preventie si tratament

Petele solare sunt semne care apar pe piele dupa expunerea prelungita la soare. Sunt leziuni mici, rotunde, plate care pot aparea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent pe fata. Cel mai adesea sunt cafenii sau maro deschis si pot masura pana la dimensiunea varfului degetului.

Petele solare sunt raspunsul pielii la expunerea zilnica la razele ultraviolete si mai sunt cunoscute sub denumirea stiintifica de lentigos solari, pete hepatice (desi nu au legatura cu ficatul) sau pete de varsta. Acest lucru se datoreaza faptului ca petele solare tind sa apara pe piele dupa varsta de 40 de ani.

Petele solare sunt in general inofensive, dar daca va deranjeaza si doriti sa le imbunatatiti aspectul estetic sau sa le impiedicati sa reapara, trebuie diagnosticate si tratate corespunzator. Daca nu va place aspectul petelor solare si va faceti griji ca s-ar putea transforma in ceva infricosator, cum ar fi cancerul de piele, cititi in continuare pentru a afla toate informatiile esentiale, cum le puteti trata si preveni.

Ce sunt si ce de ce apar petele solare?

Petele solare sunt un semn cheie al fotoimbatranirii, cu alte cuvinte, razele UV imbatranesc prematur pielea. O pata solara este o forma de hiperpigmentare sau o zona care este mai intunecata decat tonul normal al pielii. Hiperpigmentarea apare atunci cand celulele pielii produc prea multa melanina, ceea ce confera pielii tonul sau natural. Daca pielea a fost expusa ani de zile la razele UV, va produce melanina in concentratii foarte mari care la randul sau, creeaza pete solare. Cu cat pielea este afectata mai mult de daunele solare, cu atat numarul petelor solare va mai mai mare, iar persoanele cu pielea mai deschisa, au mai multe sanse sa dezvolte pete solare. De retinut ca si nu doar razele sorelui pot duce la aparitia petelor solare, ci si sursele UV artificiale, cum ar fi paturile de bronzat sau lampile solare.

Petele solare arata de obicei ca pete plate, ovale, intunecate pe piele. Ele pot avea culoare cafenie, maro sau neagra. Unii oameni pot observa pete solare de dimensiunea pistruilor sau pete mai mari cauzate de mai multe pete solare.  Este posibil sa observati pete solare pe zonele pielii care au un nivel mai ridicat de expunere la soare, cum ar fi pe fata, maini, gat, umeri si brate. Petele solare nu trebuie sa doara, sa creeze mancarime sau sa sangereze. Daca observati pete intunecate care fac acest lucru, este posibil sa aveti o alta afectiune a pielii, cum ar fi o alunita sau un alt tip de formatiune. In astfel de cazuri, este important sa va consultati un dermatolog specializat in afectiuni ale pielii.

Atunci cand vine vorba de estomparea sau indepartarea petelor solare, exista o gama larga de optiuni, insa este important sa verificati care dintre aceste tratamente vi se potriveste. Desi petele solare sunt de obicei benigne, ele pot fi un semn al daunelor solare si al imbatranirii premature a pielii. Expunerea repetata si neprotejata la soare poate duce la riscuri mai grave, cum ar fi cancerul de piele. De aceea, este important sa prevenim aparitia petelor solare si daca apar sa le tratam corect.

Cum sa ne ferim de razele soarelui?

In primul rand, chiar daca tratati petele solare, odata ce va expuneti la soare fara sa va protejati pielea, acestea vor reveni. Asadar, oricat de mult va place pielea bronzata, nu va expuneti niciodata la soare fara sa folositi o protectie solara cu spectru larg. Oricand sunteti afara, aplicati protectie solara pe orice parte a corpului expusa la soare. Evitati soarele in cele mai puternice momente ale zilei, purtati o palarie cu boruri largi si ramaneti la umbra.

Utilizarea cremei de protectie solara: Aplicarea zilnica a unei creme de protectie solara cu spectru larg (UVA si UVB) si cu un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 30, este esentiala. Reaplicati la fiecare doua ore si dupa inot sau sport. Razele UVA ale soarelui pote patrunde prin nori si ferestre, asta inseamna ca trebuie sa folositi zilnic crema de protectie solara, chiar daca nu intentionati sa stati in lumina directa a soarelui. Aplicati in fiecare dimineata si din nou pe parcursul zilei, iar daca pur si simplu nu puteti aplica in mijlocul unei zile de lucru, folosirea pudrelor si a produselor de machiaj cu protectie solara este o modalitate la fel de eficienta.

Purtarea de haine protectoare: Imbracamintea cu maneci lungi, palariile cu boruri largi si ochelarii de soare protejeaza pielea de expunerea directa la soare.

Evitarea soarelui puternic: Evitati expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00, cand razele UV sunt cele mai puternice.

Folosirea umbrelelor si corturilor de soare: Cand sunteti la plaja sau la picnic, stati la umbra cat mai mult posibil.

Cum putem preveni aparitia petelor solare?

Petele solare nu cauzeaza probleme de sanatate si nu necesita tratament, dar pot fi deranjante din punct de vedere estetic. Puteti folosi diferite produse de ingrijire a pielii pentru a le estompa aspectul. Folositi creme hidratante cu antioxidanti care protejeaza pielea de daunele cauzate de mediul inconjurator. Exfolierea ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si poate preveni acumularea de melanina. De asemenea, o dieta bogata in antioxidanti, precum vitamina C si E, ajuta la protejarea pielii de daunele solare.

Cum putem diminua efectul petelor solare?

Petele solare sunt de obicei permanente, dar nu sunt periculoase pentru sanatate si nu pot provoca cancer de piele. Totusi, daca observati noi pete solare, consultati un medic dermatolog pentru a va asigura ca totul este in regula. Puteti ajuta la estomparea lor cu creme sau lotiuni fara prescriptie medicala. Produsele care contin acid azelaic, acid glicolic, acid kojic si vitamina C ajuta la reducerea productiei de melanina pentru a estompa petele solare. Retinoizii si acidul glicolic pot ajuta la exfolierea pielii si la estomparea petelor solare. De asemenea puteti apela la proceduri precum tratamente cu laser, microdermabraziune sau peeling chimic.

Tratamente topice: Folositi creme cu hidroquinona, retinoizi sau vitamina C, care ajuta la decolorarea petelor solare si la uniformizarea tonului pielii. Utilizati creme de noapte cu ingrediente active care repara si regenereaza pielea in timpul somnului.

Peelinguri chimice: Aceste tratamente efectuate de un dermatolog pot exfolia stratul superior al pielii, reducand vizibilitatea petelor solare. Sunt o optiune excelenta, in special pentru tipurile de piele mai inchise sau cele cu melasma.

Microdermabraziune: Acest tratament non-invaziv indeparteaza stratul exterior al pielii, stimuland regenerarea celulara. Procedura presupune folosirea un dispozitiv abraziv pentru a exfolia petele solare. Efectele secundare includ, de obicei, inflamatie usoara si piele descuamata.

Tratamente cu laser: Componenta finala in combinatia de tratamente pentru petele solare, sunt tratamentele cu laser pentru refacerea pielii. Laserul poate reduce petele solare prin distrugerea celulelor pigmentare in mod precis. In esenta, acestea functioneaza prin crearea de leziuni minuscule pe piele pentru a declansa raspunsul natural de vindecare a ranilor corpului, pentru a forma colagen nou si un strat nou de piele.

Produse pentru combaterea petelor solare

Creme cu hidrochinona: Acestea sunt eficiente pentru depigmentare si sunt disponibile atat pe baza de reteta, cat si fara reteta. Cu toate acestea, este important sa retineti ca oricat de eficienta ar fi, hidrochinona poate face ca pielea din jur sa se deschida la culoare, motiv pentru care este important sa consultati medicul dermatologul pentru un plan de tratament potrivit.

Seruri cu vitamina C: Acestea lumineaza pielea si reduc daunele cauzate de soare. Un produs cu antioxidanti, cum este vitamina C, poate fi aplicat sub protectia solara pentru a ajuta la protejarea suplimentara de radicalii liberi si impotriva daunelor cauzate de radiatiile UVA.

Produse cu retinoizi: O alta componenta comuna in combinatia de tratamente pentru pete solare este retinolul. Retinoizii, un termen umbrela care include retinolul eliberat fara prescriptie medicala si retinoizii eliberati pe baza de prescriptie medicala, accelereaza regenerarea celulara si reduc pigmentarea.  

Exfolianti cu acid glicolic sau lactic: Acestea ajuta la indepartarea stratului superior de piele si la reducerea petelor. Acidul glicolic acesta actioneaza la nivelul epidermei si sprijina ciclul de regenerare a celulelor; exfoliaza pielea moarta; uniformizeaza tonul pielii; reduce porii dilatati si punctele negre si atenueaza liniile fine si ridurile.

Alte ingrediente pentru stralucirea pielii disponibile in produsele fara prescriptie medicala, sunt niacinamida (alias vitamina B3) si acidul kojic. Chiar daca tratati petele solare, este esential sa continuati sa va protejati pielea pentru a preveni reaparitia lor.

Petele solare sunt o problema comuna, dar prevenibila si tratabila. Cu masuri adecvate de protectie solara si produse de ingrijire a pielii, puteti mentine un ten sanatos si uniform. Optati pentru produse de ingrijire si protectie cu eticheta curata, fara parfum, fara parabeni, ftalati, uleiuri minerale. Indiferent de sezon, este important sa aveti grija de piele pentru a preveni daunele pe termen lung si pentru a va bucura de o piele frumoasa si radianta.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!