Ten acneic – Cauze si sfaturi pentru crearea rutinei potrivite

Confruntarea cu acneea este o luptă dificilă, indiferent de varsta si uneori găsirea unor produse de îngrijire pentru pielea predispusă la acnee poate fi o provocare si mai mare. Există diferite tipuri de acnee: acnee chistică, erupții hormonale, puncte negre, comedoane închise și puncte albe, și fiecare are o multitudine de factori declanșatori.

Atunci când ai o piele predispusă la erupții, poate fi frustrant să obții o piele curată. Indiferent dacă te-ai confruntat toata viata cu aceste probleme, dacă ai acnee din motive genetice sau câteva coșuri, există câțiva pași pe care îi poti aplica pentru a reduce acneea.

Asadar, ingrijirea pielii predispuse la acnee, poate înseamnă mai mult decât aplicarea unor produse care elimină imperfecțiunile. Poate implica și schimbări ale stilului de viață – prima dintre acestea fiind adesea o rutină nouă și îmbunătățită de îngrijire a pielii.

Afla mai jos care sunt cauzele aparitiei acneei, cum o putem trata, cateva mituri legate de acnee si alte cateva sfaturi grozave care să te ajute sa o tratezi cu succes.

Ce cauzeaza acneea?

Suntem tentati sa credem ca aparitia acneei sau a eruptiilor este cauzata doar de produsele sau de lipsa produselor pe care le aplicăm pe pielea noastră, cu toate acestea, nu întotdeauna este cazul. În timp ce ritualul de îngrijire a pielii poate ajuta la prevenirea noilor erupții, reducerea inflamației și la îmbunătățirea estetică, motivul unor erupții se poate datora altor factori de care pur și simplu nu ne dam seama.

Există o diferență între tenul predispus la erupții și acnee. Acneea este o afecțiune cronică a pielii împărtita în două categorii:  neinflamatorii și inflamatorii. Acneea neinflamatoare se referă la porii înfundați care apar sub formă de puncte negre sau puncte albe. Este cel mai simplu și ușor de identificat. Punctele negre au un aspect întunecat și pot apărea oarecum plate pe piele, iar punctele albe sunt mici umflături colorate de piele.

Acneea inflamatorie se refera la orice lucru cu un aspect roșu sau mai robust. Aceasta poate varia de la papule și pustule până la noduli și chisturi mai severe. Papulele sunt mici umflături roșii, în timp ce pustulele sunt umflături mici care conțin puroi. Papulele se transformă adesea în pustule. Apoi există acneea mai profundă și mai dureroasă. Aceste umflături inflamate sunt de obicei mai mari decât coșul obișnuit și se simt ca și cum ar fi sub piele.

Acneea este cauzata de o combinatie de hormoni, uleiuri si bacterii. Atunci când uleiul, celulele moarte ale pielii și bacteriile înfundă foliculii, sebumul nu poate scăpa din pori. Acest lucru duce la acnee. Fiecare por al pielii este de asemenea, deschiderea către un folicul de păr, care este format dintr-o glandă de păr sebacee sau uleioasă. Glanda uleioasă eliberează sebum, care menține pielea lubrifiată si catifelata.

Cauzele aparitiei acneei pot fi: foliculii produc prea mult ulei, fie celulele moarte ale pielii care se acumulează în porii, bacteriile care se acumulează în porii sau supraproducția de ulei care se datorează, de obicei, modificărilor hormonale, cum ar fi pubertate, ciclul menstrual, sarcina sau menopauza. Asadar, orice schimbare hormonală în organism poate declanșa probleme ale pielii.

Dieta poate juca de asemenea un rol în aparitia acneei, dar nu este valabil pentru toată lumea. Indiferent de stilul de viata extrem de sanatos pe care il au unele persoane, tot se pot confunta cu acneea. Modul în care dietele funcționează asupra corpului și pielii este foarte complex. Ceea ce știm este că nu există o legătură directă între tipul de alimente consumat și aparitiia acneei. Deci, oricare ar fi motivul inițial, acneea apare atunci când porii se înfunda și urmează inflamația. Si ce este cel mai important să rețineți că pielea fiecăruia este diferită și fiecare va avea factori declanșatori diferiți.

Ce cauzeaza eruptiile?

Pielea predispusă la erupții poate fi reactivă cu ușurință la anumite ingrediente din produsele cosmetice, așa că menținerea simplă și concentrarea asupra sănătății acesteia poate insemna o buna preventie. Încercați să nu exagerați cu substanțele active și sa va copleșiți pielea cu prea multe simultan, nu vă lăsați atrași de fiecare produs de îngrijire a pielii în tendințe astfel incat sa ajungeți la o rutina de ingrijire in 9 pași, gândiți-vă la demachiante blânde, hidratati suficient pielea și folositi SPF.

Cauzele aparitiei erupțiilor sunt variate și se poate datora mai multor factori. Asadar, cum puteti trata eruptiile?

  • Utilizați un toner cu acid salicilic sau tampoane pre-înmuiate o dată pe săptămână pentru a ajuta la prevenirea congestiei. Acidul salicilic este un BHA (beta hidroxi acid), un ingredient solubil în ulei care acționează pentru a descongestiona și a desfunda porii. Acest lucru îl face perfect pentru pielea predispusă la erupții.
  • Utilizați un produs care include vitamina A (de exemplu, retinol), desigur în funcție de situație. Puteti opta pentru o formulă mai puternică pe care sa o utilizați ca tratament local, mai degrabă decât pe toată fața.
  • Tratamentele locale funcționează bine pentru pielea predispusă la erupții, deoarece puteți viza cu adevărat zona afectată. Plasturii pentru coșuri sau produsele care conțin vitamina A, acid salicilic, acid succinic și niacinamidă sunt perfecte pentru a fi aplicate ori de câte ori aveți nevoie de ele.

Specialistii dermatologi recomanda întotdeauna sa evitam pe cat posibil spargerea cosurilor, deoarece putem face mai mult rău decât bine – înrăutățind petele, provocand cicatrici și la potențială infecție. Daca totusi nu va puteti tine mainile deoparte, iata cateva sfaturi pe care obligatoriu trebuie sa le respectati:

  • Extrageți doar cosurile care au continut alb/galben. Daca cosul este format si plin de lichid colorat, in acel moment este cel mai usor de spart si are cele mai mici riscuri de a lasa cicatrici, deoarece totul este foarte superficial si se intampla la suprafata pielii.
  • Spălați-vă mâinile și zona afectată cu apă caldă ( usor si delicat).
  • Apăsați ușor o cârpă caldă pe coș timp de câteva minute pentru a înmuia conținutul porilor, permițând un proces de extracție mai ușor.
  • Utilizați bumbac și alcool pentru a curăța zona de tratament și pentru a dezinfecta instumentul pe care il utilizați pentru a extrage coșul, cum ar fi un extractor medical de comedoane.
  • Aplicați o presiune lentă și uniformă pentru a împinge conținutul cosului în afară. Dacă cosul nu se sparge, nu încercați să-l forțați. Împingerea și strângerea continuă, va irita si mai mult pielea!
  • Dacă folosiți degetele, asigurați-vă că aplicați o presiune uniformă pe toate părțile.
  • Dupa inlaturare, păstrați zona curată și lăsați-o să se vindece corespunzător pentru a evita cicatricile. Aplicați pe zona un tampon rece și un tratament local cu acid salicilic, care va menține zona curată și protejată de bacterii și va ajuta la procesul de vindecare.

Mituri despre eruptii

Indiferent de varsta, oricine se poate confrunta cu erupțiile. Inainte de toate este extrem de important sa nu mai credeti orice sfat vazut pe retelele de socializare, oricat de tentant ar suna. Chiar daca vreti să încercati soluțiile rapide, să urmati cele mai recente tendințe sau chiar să cumparati cele mai recente produse aprobate de celebrități, din pacate nu există nicio cremă magică care să facă minuni peste noapte. Asadar, iata cateva mituri despre eruptii, bune de luat in seama!

  1. Scapam de eruptii prin curatarea in exces?

Folosirea produselor/ingredientelor dure pentru a face tot posibilul pentru a scăpa de eruptii poate avea de fapt efectul opus. Exfolierea și curățarea excesivă pot slăbi bariera pielii, pot provoca agravarea eruptiilor sau chiar aparitia unora noi. Ca regulă generală, nu exfoliati tenul mai mult de o dată până la două ori pe săptămână, curatati pielea o dată dimineața și de două ori seara dacă purtați machiaj și SPF si optati pentru produse de curatare cu formule blânde.

  •  Cauza aparitiei erupțiilor sunt intotdeauna produsele pentru îngrijirea pielii?

Asa cum am spus mai sus, cauzele aparitiei erupțiilor sunt nenumarate, de la anumite sensibilități alimentare, modificări hormonale și chiar stres. Asadar nu dati vina doar pe produsele de ingrijire, ci acordati atentie si starii generale de sanatate.

  • Nu puteți folosi uleiuri daca aveti eruptii pe piele?

Unele uleiuri pot fi cu adevărat benefice și nu ar trebui să va fie teamă sa le folositi. Unul dintre acestea este uleiul de măceșe, un ulei regenerativ natural, bogat în acizi grași esențiali și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației. Uleiul de squalane este o altă alegere excelentă, deoarece este ușor și foarte hrănitor.

Ritualul corect de ingrijire a tenului acneic

O rutină de îngrijire a pielii care nu este potrivită poate ajunge să provoace mai multe probleme. Asadar, inainte de a începe să testati cat mai multe produse, trebuie sa înțelegeți că si in acest caz, mai puțin inseamna întotdeauna mai mult. O rutină blândă de curățare, hidratare și protecție (SPF zilnic) este esențială si poate ajuta la vizarea erupțiilor. Acești pași de tratament ar trebui să includă ingrediente precum retinoizi, acid salicilic și/sau acid azelaic. În acest fel, vă puteți adapta produsele de curățare și hidratare în funcție de tipul de piele, deoarece nu toate persoanele care sufera de erupții au pielea grasă. Asadar, chiar dacă aveți tenul gras, nu săriți peste hidratare. Alegeți o formulă ușoară pe bază de gel. Pielea grasă are nevoie în continuare de hidratare pentru a ajuta la echilibrarea producției de ulei.

Cititi cu atentie eticheta produselor si tineti cont de lista de ingrediente. Iata pentru ce ar trebui sa optati:

  • Produse de curatare –  Când căutați produse de curățare faciale pentru tenul acneic, există două ingrediente active pe care trebuie sa le luati în considerare: acidul salicilic, un beta-hidroxi acid (sau BHA) și peroxid de benzoil, un agent anti-microbian care funcționează pentru a ucide bacteriile. Cu toate acestea, puteti opta pentru formule mai blânde, fără ingrediente active de combatere a acneei, mai ales dacă urmati un tratament puternic impotriva acneei cu seruri, exfolianți sau medicamente topice. Alte ingrediente benefice sunt vitamina C, un antioxidant care luminează petele întunecate și cicatricile post-acnee și niacinamida, care actioneaza pentru a uniformiza nuanța și textura pielii. Peptidele și ceramidele sunt perfecte pentru protejarea barierei pielii, iar substanțele botanice calmante precum mușețelul, aloea și ceaiul verde pot calma roșeața și iritația.
  • Produse de exfoliere –  Exista doua tipuri de exfolianti: fizici si chimici. Exfolianții fizici folosesc ingrediente precum jojoba, zahăr sau cafea pentru a curăța efectiv pielea. Exfolianții chimici precum acizii glicolic, lactic, mandelic și citric (alias AHA) sunt acizi superficiali, blânzi care pot exfolia pielea în mod enzimatic.  Exfolianții pot ajuta in lupta impotriva acneei, deoarece cresc refacerea celulară, curățând porii de murdărie și lasand pielea mai netedă și mai strălucitoare. Dermatologii recomanda ca atunci cand introducem exfoliantii in rutina zilnica, sa incepem prin a-i folosi doar o dată sau de două ori pe săptămână. Exfolianții chimici pot fi folosiți mai des după ce pielea dezvoltă toleranță, dar exfolianții fizici ar trebui să fie utilizați cu moderație.
  • Creme hidratante –  Hidratarea este extrem de importanta, mai ales dacă utilizați retinoizi, produse cu AHA, produse cu acid salicilic sau produse care conțin peroxid de benzoil.  Cremele hidratante sub forma de gel, care au o textură ușoară, sunt opțiuni bune pentru persoanele cu pielea grasă sau predispusă la acnee. Dacă aveti pielea uscată din cauza tratamentelor pentru acnee, folositi o cremă mai grasa noaptea și o cremă hidratantă ușoară, fără ulei dimineața. Ingredientele pe care ar trebui sa le contina o crema hidratantă sunt acidul hialuronic, BHA care luptă împotriva acneei, cum ar fi acidul salicilic și niacinamida (care ajută la reducerea producției de ulei în exces).
  • Serumurile –  Acesta conțin concentrații mai mari de ingrediente active și se pot raporta direct la nevoile specifice de îngrijire a pielii. Serurile cu vitamina C pot inhiba producția de melanină, făcându-le un produs cheie pentru gestionarea hiperpigmentării și uniformizarea nuanței pielii. Serurile AHA luptă împotriva liniilor fine și a ridurilor, stimulează producția de colagen, luminează petele întunecate și desfunda porii. BHA, cum ar fi acidul salicilic, usucă eruptiile și împiedică formarea altora noi. Antioxidanții și vitaminele sporesc strălucirea, protejând fața de radicalii liberi și stresul din mediu și calmând inflamația asociată acneei.
  • Tratamente și Măști – Tratamentele locale, tratamentele medicamentoase și măștile au unele dintre cele mai mari concentrații de ingrediente active (alături de serumuri), ceea ce le face esențiale pentru îngrijirea pielii predispusă la acnee. Tratamentele locale au concentrații de acid salicilic, peroxid de benzoil sau sulf și sunt mai bune pentru coșurile razlete, decât pentru o zona întreagă acneica. De asemenea, puteți opta pentru tratamente fără prescripție medicală, cum ar fi adapalena, un retinoid sintetic mai blând decât alte medicamente pentru acnee care se elibereaza doar pe bază de rețetă. Măștile sunt un tratament plăcut ce poate si aplicat o data sau de 2 ori pe săptămâna pentru a calma pielea inflamată sau pentru o serie intreaga de ingrediente active si eficiente. Pentru a desfunda porii și pentru a absorbi excesul de ulei, ingrediente precum argila caolin sunt minunate. Enzimele din fructe, AHA și PHA (polihidroxiacizi) sunt ingrediente excelente de exfoliere folosite in măști care pot îndepărta celulele moarte de la suprafata pielii și care in timp ajuta la reducerea hiperpigmentarii.
  • Cremă de protecție solară – Crema de protecție solară pentru pielea predispusă la acnee ar trebui să aibă o formulă fără ulei, cu ingrediente calmante care să nu irite pielea, să nu astupe porii și să nu lase urme grase. Alegeti produse cu ingrediente care vizează erupțiile și decolorarea, cum ar fi niacinamida și vitamina C, acid hialuronic hidratant și siliconi matifianți. Pentru protecție de zi cu zi, căutați o formulă invizibilă, o combinatie de factor de protectie mineral si chimic, cu proprietati antipolunate si antioxidante, iar pentru protecție la plajă, în timpul antrenamentului sau în timpul înotului, asigurați-vă că găsiți un SPF rezistent la apă și transpirație.

Menținerea unei rutinei de îngrijire a pielii trebuie sa fie simpla si eficientă. Utilizati doar produsele care funcționează și fiti consecventi pentru a vedea rezultate.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!