rutina de curatare a tenului

Skin detox – ce este si cum se face?

Femeile adora sa aiba pielea frumoasa si stralucitoare, dar stilul de viata alert, expunerea la substante chimice, machiajul si poluarea pot infunda porii si pot face pielea sa arate terna. Pentru o piele sanatoasa si stralucitoare, trebuie sa avem grija de corpul nostru.  Desi cand spunem „detoxifiere” ne gandim in principal la organismul nostru, detoxifierea pielii este esentiala pentru procesul de refacere a pielii.

Ce inseamna de fapt „detoxifiere”? In termeni simpli, detoxifiere inseamna a elimina toxinele din organism. Acestea pot proveni:

  • din mediul inconjurator
  • din dieta
  • din alegerile legate de stilul de viata, cum ar fi fumatul.

Plamanii, ficatul, rinichii si colonul au capacitatea de a elimina substantele daunatoare de la sine. Substantele din alcool si tigari pot provoaca totusi daune de durata atat in interior cat si vizibile pe piele.

De-a lungul timpului, tendintele au facut ca si industria frumusetii sa adopte termenul detoxifiere. Exista insa pareri pro si contra. Deoarece pielea este cel mai mare organ al corpului si, prin urmare, poate culege murdaria, unii cred ca este posibil sa curatam pielea si sa indepartam toate lucrurile „rele” care infunda porii. De cealalta parte, unii medici dermatologi sunt de parere ca nu exista detoxifiere a pielii din punct de vedere medical, totusi, ceea ce putem face este sa o protejam de potentiale toxine din mediu, cum ar fi poluarea si razele UV. Toate aceste lucruri impreuna cu o dieta neadecvata, curatarea excesiva si exfolierea pot deteriora iremediabil stratul exterior al pielii. Cunoscut si ca stratul cornos sau bariera pielii, acesta ajuta la mentinerea pielii sanatoase prin blocarea substantelor care pot provoca printra altele imbatranirea prematura.

Asadar, atunci cand ne referim la „detoxifierea pielii”, vorbim mai mult despre ceea ce putem face la suprafata pentru a ne proteja pielea de mediul exterior, mai mult decat despre eliminarea a ceea ce este in interior, deoarece toxinele nu pot iesi din organism prin piele.

  1. Primul si cel mai important pas este evaluarea rutinei actuale de ingrijire a pielii. 

O rutina de baza pentru o piele sanatoasa presupune: curatarea, hidratarea si protejarea. – Asigurati-va ca va curatati fata de doua ori pe zi, dimineata si inainte de culcare

  • O spuma de curatare blanda ar trebui sa fie suficienta, urmata de un tonic daca pielea este deosebit de grasa. 
  • Apoi, aplicati un strat de crema hidratanta in timp ce pielea este inca usor umeda dupa curatare.
  • Optati pentru produse cu eticheta curata, formule usoare, gel, fara ulei sau non-comedogenice daca aveti pielea grasa sau predispusa la eruptii.
  • Alegeti o crema puternic hidratanta daca aveti pielea uscata.
  • Nu uitati sa utilizati in fiecare dimineata un produs cu SPF 30+ ( cel putin). SPF-ul este cel mai bun aliat al pielii atunci cand vorbim de protejarea impotriva daunelor UV care cauzeaza imbatranirea prematura, petele intunecare si cancerul de piele.  Razele soarelui pot fi daunatoare pe tot parcursul anului, asa ca trebuie sa folositi crema de protectie solara zilnic, indiferent de vreme! Si nu uitati aplicati din nou la fiecare doua ore sau imediat dupa transpiratie sau inot.

Odata ce ati bifat acesti trei pasi cheie, puteti adauga produse concepute special in functie de nevoi si tipul de piele. De exemplu, persoanele cu acnee pot opta pentru produse care includ in lista de ingrediente acid salicilic sau peroxid de benzoil. Asadar, respectarea unei rutine personalizate in fiecare zi poate imbunatati considerabil aspectul pielii.

  • Al doilea pas important este includerea exfolierii in ritualul de ingrijire a pielii. Exfolierea este procesul de indepartare a celulelor moarte ale pielii de pe suprafata fetei sau a corpului. Acest lucru tinde sa se intample in mod natural la fiecare 28 de zile, dar factori precum imbatranirea si sebumul pot incetini procesul. Acumularea de celule moarte poate reduce eficacitatea oricaror produse de ingrijire a pielii si la aparitia eruptiilor.

Dar pentru a fi cu adevarat eficienta si benefica pentru piele, exfolierea trebuie facuta corect. Exista doua moduri de a face acest lucru: fizic sau prin mijloace chimice

  1. Exfolierea fizica implica lucruri precum gomaj si perii, si obicei nu este potrivita pentru pielea sensibila.
  2. Exfolierea chimica  implica acizii alfa si beta hidroxi.

Nu uitati sa exfoliati usor si sa nu exagerati pentru a evita iritarea si inrosirea pielii. Medicii dermatologi recomanda exfolierea de doua ori pe saptamana.

  • Al treilea pas in ritualul de ingrijire a pielii sunt antioxidanti si retinoizi.

Antioxidantii ajuta cremele solare sa fie mai eficiente si sa protejeze impotriva radicalilor liberi care descompun colagenul si elastina si ne imbatranesc, iar retinoizii pot mentine pielea ferma, fiind unul dintre putinele lucruri pe care le putem aplica local pe piele pentru a stimula productia de colagen.

  • Daca va iubiti cu adevarat pielea,  feriti-va de excesul de zahar, carbohidrati rafinati, alcool si fumat. Optati in schimb pentru fructe si legume si nu uitati de hidratare. O regula generala este sa bem opt pahare de apa pe zi pentru a beneficia de hidratarea optima. De asemenea, puteti creste nivelul de hidratare al pielii prin aplicarea de doua ori pe zi  (dimineata si seara), a unei creme hidratante sau a unui ser care contine acid hialuronic. Serumurile sunt excelente, deoarece hidrateaza pielea si ajuta alte produse patrunda mai adanc in piele.

Grija de pielea nu presupune o detoxifiere in adevaratul sens al cuvantului, insa cel mai bun mod de a imbunatati aspectul tenul, este de a urma un regim constant.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!