produse bebelusi

Sfaturi pentru ingrijirea corecta a pielii bebelusilor in functie de varsta

Pielea bebelusilor este diferita de pielea adultilor. Pielea bebelusilor este moale, foarte sensibila si are nevoie de o ingrijire speciala. Cand vorbim despre  ingrijirea pielii bebelusilor, exista cateva aspect importante de care parintii trebuie sa tina cont

In special, nou-nascutii sunt predispusi la iritatii ale pielii in primele luni, deoarece nu s-au adaptat inca la mediul exterior. Eruptiile cutanate sunt cele mai frecvente in timpul primului an de viata al bebelusului. De aceea este foarte important sa protejam pielea delicata a bebelusului de iritanti si alte potentiale pericole, si sa o mentinem hidratata.

Desi pielea unui bebelus indeplineste aceleasi functii ca si pielea unui adult, diferenta majora este ca pielea bebelusului tocmai isi dezvolta abilitatile pentru a indeplini toate aceste functii necesare. Prin urmare, este posibil ca bebelusii sa nu aiba capacitatea de a absorbi si de a elimina umezeala sau de a mentine temperatura corpului la acelasi nivel de eficienta ca adultii. Iata de ce este important sa oferim micutilor ingrijirea suplimentara de care au nevoie.

In continuare va vom explica de ce este diferita pielea bebelusilor de cea a adultilor, ce trebuie sa faceti si ce nu trebuie sa faceti pentru a ingriji si proteja pielea bebelusilor.

De ce pielea bebelusilor este diferita

Stratul exterior al pielii bebelusului, cunoscut sub numele de epiderma, poate fi cu pana la 30% mai subtire decat cel al unui adult. Aceasta inseamna ca pielea bebelusului este mai sensibila si mai vulnerabila la deteriorare. Pielea bebelusului absoarbe si pierde umezeala intr-un ritm mai rapid decat adultii. Astfel, pielea copilului va fi vizibil mai uscata daca nu este hidratata cu produse adecvate.

Una dintre functiile pielii este aceea de a actiona ca o bariera impotriva iritantilor externi. Deoarece pielea nu este inca pe deplin functionala la un copil, aceasta bariera este slaba, iar copilul este mai predispus la infectii. Pielea copiilor se maturizeaza si se dezvolta in mod constant, ceea ce inseamna ca bebelusii sunt mai susceptibili la iritatii (eruptii cutanate), instabilitate a temperaturii si infectii, avand in vedere ca nu au un sistem imunitar complet matur. Din cauza tuturor acestor diferente, pielea bebelusului necesita produse de ingrijire speciale.

Ritualul de ingrijire a pielii bebelusilor

Specialistii recomanda sa nu facem prea des baie bebelusilor. Desi baia poate parea o masura evidenta de a proteja copilul de germeni, atunci cand este efectuata zilnic sau o data la doua zile, poate deveni contraproductiva. Pielea bebelusului are uleiuri esentiale care lucreaza pentru a-i proteja pielea sensibila. Baia zilnica va indeparta aceste uleiuri esentiale de pe pielea bebelusului si o va expune la infectii si iritatii. O baie de 10 minute la fiecare trei zile este suficienta pentru a mentine pielea bebelusului curata si lipsita de bacterii. Dar asigurati-va ca in zilele in care nu faceti baie, efectuati o curatare corecta intre pliurile pielii.

Cand stergeti pielea bebelusilor nu folositi prosoape aspre, deoarece tesaturile pot irita rapid pielea bebelusului. Asigurati-va intotdeauna ca utilizati prosoape moi din bumbac. Intre bai puteti utiliza servetele umede cu ingrediente blande, fara parfum si alcool.

La baie, folositi sapunuri si sampoane blande. Deoarece pielea bebelusilor este mult mai sensibila, evitati sa folositi sapunuri si sampoane normale pentru adulti. De fapt, chiar si detergentul cu care spalati hainele bebelusului ar trebui sa aiba o formula speciala. Multe sapunuri pentru adulti contin substante chimice dure care cu siguranta vor irita pielea bebelusului. Utilizati sapunuri naturale, fara parfum, coloranti, parabeni, uleiuri esentiale sau minerale. Produsele cu parfum sau colorant sunt mai susceptibile de a contine substante chimice care pot irita pielea copilului.

Pentru a evita iritatiile usoare sau eruptiile cutanate de scutec, folositi zilnic o crema protectoare. Optati pentru o crema cu ingrediente naturale precum lanolina (creaza o bariera naturala de protectie intre piele si scutec), ulei de migdale, ulei de jojoba si ulei de masline care hranesc pielea sensibila a bebelusului, ajutand-o sa se regenereze.

De asemenea, pentru a va proteja copilul impotriva razelor ultraviolete daunatoare ale soarelui atunci cand iesiti in aer liber, aplicati o crema de protectie solara cu SPF 15 sau chiar mai mare.

Deoarece pielea bebelusilor tinde sa se usuce foarte repede, este esential sa o mentinem hidratata in mod constant. Emolientii precum uleiul de floarea soarelui sau lotiunile pentru copii ar trebui aplicate zilnic sau cel putin o data la doua zile. Ii puteti oferi bebelusului un masaj rapid cu uleiuri linistitoare si hidratante poate ajuta la cresterea fluxului sanguin, ceea ce are un efect pozitiv asupra sanatatii generale. Rasfatati-va copilul cu produse hidratante si masaje pentru a-si mentine pielea confortabila si moale.

Pielea este cel mai mare organ al corpului bebelusului, de aceea este important sa aveti grija de sanatatea acesteia si o ingrijiti corespunzator. Amintiti-va sa pastrati pielea bebelusului curata, sa evitati caldura excesiva, frigul, spalarea excesiva, substantele chimice dure, vantul sau expunerea directa prelungita la soare. De asemenea, este important sa nu exagerati cu cremele hidratante sau alte produse pentru piele, care uneori pot agrava problemele pielii.

Bebelusii sunt predispusi la diferite afectiuni ale pielii in primul an de viata. In situatia in care va confruntati cu o eruptie cutanata cu febra sau o infectie care nu dispare in cateva zile, sau copilul sufera de probleme cronice ale pielii, discutati cu medicul dermatolog despre toate optiunile de tratament.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!