Indiferent de tipul de piele, pentru a avea o rutina sanatoasa de ingrijire, trebuie sa urmam anumiti pasi, de la curatare, hidratare si utilizarea zilnica de SPF. Mai exista insa un pas crucial care tinde sa fie evitat si anume: exfolierea. Exista un mit fals potrivit caruia exfolierea afecteaza bariera pielii si, desi acest lucru poate fi adevarat daca procesul este realizat incorect sau atunci cand utilizati un produs care este prea dur pentru piele, a invata cum sa va exfoliati corect joaca un rol extrem de important pentru a avea un ten mai frumos si mai stralucitor.
Exfolierea pielii este o etapa esentiala in rutina de ingrijire a pielii care ajuta la indepartarea celulelor moarte si la imbunatatirea aspectului si texturii acesteia. Mai mult decat atat, exfolierea regulata poate imbunatati capacitatea pielii de a absorbi produsele de ingrijire, rezultand un ten vizibil mai tanar.
In cadrul acestui articol, v-am pregatit un ghid complet despre ce este exfolierea, de ce este importanta, care sunt metodele disponibile si mai ales cum sa o putem realiza corect. Asadar, iata cateva dintre motivele pentru care trebuie sa va exfoliati pielea in mod regulat!
Ce este exfolierea?
V-ati intrebat vreodata de ce pielea unui bebelus este atat de moale? Acest lucru se datoreaza faptului ca celulele pielii bebelusilor, se inlocuiesc in mod natural la fiecare cateva zile. Cu toate acestea, odata cu inaintarea in varsta, procesul de regenerare celulara incetineste. Acest lucru inseamna ca organismul nu elimina celulele pielii si nu genereaza altele noi la fel de repede, fapt care tinde sa accentueze acele linii fine si poate face ca tenul sa para tern si lipsit de viata.
Exfolierea este procesul prin care se indeparteaza celulele moarte de pe suprafata pielii. Acest proces natural de regenerare celulara poate fi accelerat prin utilizarea produselor exfoliante, rezultand o piele mai neteda, mai stralucitoare si mai sanatoasa. Exfolierea adecvata poate oferi urmatoarele beneficii pentru ingrijirea pielii:
Indeparteaza celulele moarte: Exfolierea ajuta la eliminarea celulelor moarte care se acumuleaza pe suprafata pielii, prevenind astfel porii infundati si acneea.
Uniformizeaza tonusul pielii: Exfolierea regulata poate ajuta la uniformizarea tonusului pielii, reducand petele si decolorarile.
Stimuleaza regenerarea celulara: Ajuta la reinnoirea celulara si face ca liniile fine si ridurile sa para mai putin vizibile, deoarece noul strat de piele expus reflecta mai bine lumina.
Imbunatateste absorbtia produselor de ingrijire: Pielea exfoliata absoarbe mai eficient produsele de ingrijire, cum ar fi cremele hidratante, serumurile, tratamentele pentru acnee, etc , maximizand beneficiile acestora.
Desfunda porii si reduce dimensiunea acestora eliberand uleiurile naturale din piele.
Estompeaza petele de varsta prin indepartarea celulelor moarte ale pielii care contin pigmentul.
Indiferent de varsta sau tipul de piele, exfolierea regulata este importanta pentru a va asigura ca pielea este proaspata si fara resturi de celule care sa infunde porii. Cu toate acestea, pentru cele mai bune rezultate trebuie sa tineti cont de tipul si starea pielii, mai ales daca aveti pielea uscata sau acneica. Orice tip de piele poate reactiona la exfolianti daca sunt folositi prea des sau incorect.
Persoanele cu pielea normala au la dispozitie o gama larga de dispozitive de exfoliere si optiuni de tratament. Persoanele cu pielea uscata ar trebui sa evite orice ingredient care ar putea face pielea sa devina mai uscata, cum ar fi anumiti retinoizi sau peroxid de benzoil si in schimb ar trebuie sa opteze pentru o varianta mai blanda precum acid glicolic sau lactic.
Persoanele cu pielea grasa este posibil sa poata tolera produse mai puternice, dar este recomandat ca inainte de aplicare sa se efectueze intotdeauna un test local cu exfoliantul ales. Se recomanda o combinatie de produse cu acid glicolic si salicilic, deoarece trateaza acneea si exfoliaza in acelasi timp.
Tipuri de exfoliere
Exista diverse metode de exfoliere, fiecare avand propriile avantaje si moduri de utilizare. Este important sa luati in considerare orice sensibilitate a pielii pe care o puteti avea inainte de a alege o metoda de exfoliere pentru a evita usturimea, descuamarea sau mancarimea dupa utilizare.
Exista trei categorii principale de exfoliere: exfolierea chimica (care utilizeaza acizi sau enzime pentru a indeparta celulele moarte ale pielii); exfolierea fizica (care utilizeaza o substanta dura pentru a indeparta manual celulele moarte ale pielii) si exfolierea enzimatica ( care foloseste enzime din fructe (papaya, ananas) pentru a indeparta celulele moarte).
Ca regula generala, pielea predispusa la acnee si foarte sensibila raspunde foarte bine la exfoliantii chimici, deoarece acestea sunt mai putin susceptibili de a provoca iritatii. Pentru a putea beneficia atat de un exfoliant fizic, cat si unul chimic, le puteti folosi impreuna, dar este recomandat sa nu le folositi pe ambele in aceeasi zi pentru a evita exfolierea excesiva.
Exfolierea fizica
In procesul de exfoliere fizica, celulele moarte sunt indepartate fie folosind produse speciale care contin substante abrazive (sare, zahar), fie cu ajutorul dispozitivelor precum perii faciale, manusi sau dispozitive sonice (care pot oferi o exfoliere mai profunda). De asemenea, procedurile precum microdermabraziune sau dermaplaning intra in categoria de exfoliere fizica sau mecanica.
Daca preferati un exfoliant fizic, alegerea celui mai bun produs depinde in mare masura de grosimea si sensibilitatea pielii. Scruburile pot functiona pentru unele persoane, dar pot fi prea abrazive pentru altele. Persoanele cu ten mai gras au glande sebacee mai mari, ceea ce face pielea lor mai groasa si mai capabila sa tolereze particule mai mari si mai abrazive, cum ar fi cristalele de piatra ponce sau de oxid de magneziu. Persoanele cu pielea mai uscata, sensibila, ar trebui sa foloseasca in general produse cu granule mai mici, cum ar fi fulgi de nuca de cocos si pudra de zahar.
Este important sa alegeti cu grija produsele, deoarece anumite ingrediente (coji de nuca zdrobite, scoici, samburi de fructe macinate si seminte) au margini neuniforme si forme neregulate care pot deteriora pielea sensibila. Cel mai bun exfoliant este cel care va indeparteaza eficient stratul cornos, dar, in acelasi timp, este bland cu restul pielii.
Exfoliere chimica
Utilizeaza acizi pentru a dizolva celulele moarte si pentru a ajuta la regenerarea pielii. Exista doua tipuri principale de exfolianti chimici: alfa hidroxiacizi (AHA) si beta hidroxiacizi (BHA). Atat AHA, cat si BHA functioneaza combinandu-se cu lipidele structurale din stratul cornos (stratul cel mai exterior al pielii), dizolvandu-le astfel incat celulele moarte ale pielii sa se desprinda.
- Alfa – hidroxiacizi (AHA): Nu patrund prea adanc in pori, deoarece sunt solubili in apa. AHA sunt potriviti pentru pielea uscata, deteriorata de soare, neuniforma sau hiperpigmentata. Familia de acizi AHA provine din surse naturale, cum ar fi fructe, lapte sau zahar. Doi dintre cei mai utilizati acizi pe scara larga in produsele de ingrijire a pielii, sunt acidul glicolic (facut din zahar) si acidul lactic (facut din lapte). Exfoliantii faciali pe baza de AHA sunt o alegere excelenta pentru persoanele cu ten gras. Acid glicolic este ideal pentru toate tipurile de piele si ajuta la imbunatatirea texturii si tonusului pielii, in timp ce acidul lactic este un exfoliant bland, mai potrivit pentru pielea sensibila.
- Beta-hidroxiacizi (BHA): Sunt solubili in ulei, permitandu-le sa patrunda mai adanc in piele. Sunt potriviti pentru pielea grasa, predispusa la acnee si au, de asemenea, proprietati antiinflamatorii si antibacteriene puternice. Acidul salicilic este un BHA, un derivat sintetic care provine din aceeasi sursa ca si aspirina. Potrivit pentru pielea grasa si predispusa la acnee, penetreaza porii si curata in profunzime.
Unele produse combina utilizarea de AHA si BHA, o combinatie potrivita celor cu tipuri de piele grasa sau predispusa la acnee, deoarece functioneaza pentru a exfolia si trata acneea simultan. Peelingurile chimice pe care le putem utiliza acasa, contin de obicei hidroxiacizi in concentratii mari, desi exista unele peelinguri mai profunde care folosesc alte ingrediente, cum ar fi acidul tricloroacetic (TCA) si tretinoina. De obicei, aceste peelinguri chimice sunt efectuate in clinici specializate.
Exfoliere enzimatica
Daca aveti pielea foarte sensibila, este adesea recomandat sa cautati exfolianti faciali pe baza de enzime. Aceste enzime provin dintr-o sursa naturala, cum ar fi fructele, si functioneaza in acelasi mod ca si un acid, dar intr-un ritm mult mai lent, astfel incat permite un proces de exfoliere extrem de sigur si bland.
Exfoliantii enzimatici functioneaza prin ruperea firelor de proteine care tin impreuna celulele stratului exterior al pielii. Cele mai populare enzime folosite pentru exfolierea pielii sunt bromelaina din ananas, papaina din papaya, enzimele bacteriene Bacillus si dovleac. Le puteti gasi intr-o gama larga de produse de ingrijire a pielii. Exfoliantii enzimatici tind sa aiba granule mai mari care nu patrund prea adanc in piele, facandu-i potriviti pentru pielea sensibila.
Cum exfoliem corect pielea?
Procesul de exfoliere trebuie efectuat in siguranta pentru a va asigura ca nu deteriorati pielea, nu provocati iritatii sau declansati aparitia acneei. Daca aveti pielea normala sau mixta ar trebui, in general, va puteti exfolia de doua pana la trei ori pe saptamana. Daca aveti pielea sensibila, se recomanda sa limitati exfolierea la o data pe saptamana.
In functie de tipul de piele, alegeti un exfoliant fizic, chimic sau enzimatic. Daca folositi un scrub manual exfoliant, il puteti aplica o data sau de doua ori pe saptamana, dupa rutina de curatare a fetei. Acest lucru va mentine porii desfundati fara a provoca iritatii. Aplicati produsul pe pielea curata si umeda, masand usor cu miscari circulare, timp de 30 de secunde. Evitati frecarea excesiva pentru a preveni iritatiile. Daca utilizati o perie sau un burete, utilizati miscari usoare scurte. Nu exfoliati daca aveti taieturi deschise, rani sau arsuri solare.
In ceea ce priveste exfoliantii chimici, optati pentru doua pana la trei aplicari pe saptamana sau incepeti, lasand o zi intre tratamente. Acest lucru va oferi pielii sansa de a se obisnui cu hidroxiacizii inainte de a creste treptat utilizarea, daca este necesar.
Cel mai indicat este sa va exfoliati fata noaptea, astfel incat sa puteti aplica dupa un serum si o crema de noapte hidratanta pentru a reface bariera de protectie a pielii.
Exfolierea excesiva poate provoca iritatii ale pielii, inrosire sau chiar eruptii cutanate. De asemenea, unele persoane pot avea sau pot dezvolta reactii alergice la agentii de exfoliere. Daca intampinati aceste probleme, incercati produse de exfoliere alternative si reduceti numarul de tratamente de exfoliere. Pielea are nevoie de stratul sau exterior protector, iar exfolierea excesiva poate duce la o piele inflamata si deshidratata.
Produse recomandate pentru exfoliere
Pentru fata, optati pentru exfoliante naturale cu fulgi de cocos, cafea, pudra de zahar, sare de mare, unt de shea, unt de cacao; exfoliant cu acid salicilic ( ideal pentru pielea grasa si predispusa la acnee); exfoliant cu acid glicolic (potrivit pentru toate tipurile de piele, imbunatateste textura si stralucirea) si masti enzimatice cu papaya (delicata si eficiente, potrivite pentru pielea sensibila). Pentru corp puteti opta pentru scruburi cu sare de mare (indeparteaza celulele moarte si stimuleaza circulatia) si exfoliante cu zahar si ulei de cocos (hranesc si exfoliaza pielea uscata). Exista de asemenea si cateva materiale abrazive din care sa alegeti pentru exfolierea manuala, inclusiv: manusi de exfoliere; perii uscate; lufa; bureti, piatra ponce.
Indiferent daca optati pentru un exfoliant fizic sau chimic, este important sa procedati cu blandete si cu prudenta, introducand treptat produse noi pe piele. Desi exista multi exfolianti comerciali disponibili in magazine, alegeti intotdeauna branduri responsabile cu mediul inconjurator care sa va ofere produse cu peste 90% ingrediente de origine naturala, cu formule blande, fara SLS sau parabeni.
Exfolierea este o componenta vitala a rutinei de ingrijire a pielii, avand numeroase beneficii pentru sanatatea si aspectul acesteia. Alegerea metodei potrivite si aplicarea corecta a produselor pot face o diferenta semnificativa in calitatea pielii. Prin includerea exfolierii regulate in rutina de ingrijire, va veti putea bucura de o piele mai stralucitoare, mai neteda si mai sanatoasa.