Tenul sensibil necesita o atentie speciala si o abordare blanda pentru a-i mentine sanatatea si frumusetea, iar gasirea unor produse care functioneaza poate fi o provocare majora. Tenul sensibil se caracterizeaza prin reactivitate crescuta la factori precum produsele de ingrijire, poluare, schimbari de temperatura sau stres.
Pielea sensibila nu seamana cu celelalte tipuri de piele. Tenul sensibil este un termen folosit pentru a descrie pielea care este foarte reactiva si care se inflameaza sau se irita rapid. Semnele tipice de sensibilitate sunt roseata cronica si capilarele vizibile, inrosire brusca, umflare, mancarimi, pete, iritatii, piele descuamata sau excesiv de groasa.
Inflamatia este raspunsul imunitar al pielii la lucrurile pe care le percepe ca fiind daunatoare sau periculoase. Se poate inflama dupa ce este arsa de soare sau dupa ce se infecteaza cu bacterii. Pentru persoanele cu pielea sensibila, problema este ca raspunsul inflamator apare mai frecvent si ca urmare a expunerii la prea multe lucruri. Intelegerea acestui lucru este cheia pentru a construi o rutina de ingrijire a pielii sensibile.
Pielea sensibila poate fi uscata, grasa sau undeva la mijloc. De asemenea, persoanele cu pielea sensibila se pot confrunta si cu afectiuni ale pielii precum rozacee, acnee, dermatita seboreica, psoriazisul si multe altele. In unele situatii chiar aceste afectiuni pot fi cauza pielii sensibile.
Ingrijirea si curatarea corecta a tenului sensibil este esentiala pentru a evita iritatiile si a mentine un aspect radiant. Daca aveti tenul sensibil, acest articol va va ajuta sa alegeti produsele potrivite si sa va stabiliti un ritual zilnic curatare si ingrijire.
Sfaturi pentru ingrijirea pielii sensibile
Ingrijirea pielii sensibile necesita atentie si blandete pentru a pastra un ten frumos si sanatos. Iata cateva sfaturi foarte importante de care trebuie sa tineti cont pentru a evita iritatiile sau reactiile alergice nedorite.
Alegerea produselor potrivite: Cautati produse fara parfumuri artificiale, coloranti sau alti aditivi sintetici. Aceste substante pot irita pielea sensibila. Selectati produse cu eticheta hipoalergenic, deoarece acestea au sanse mai mici sa provoace reactii alergice sau iritatii. Verificati lista de ingrediente pentru a evita substante cunoscute ca fiind iritante, cum ar fi alcoolul sau sulfatii. Evitati produsele cu parfumuri artificiale, deoarece acestea pot irita pielea sensibila. Alegeti in schimb produse cu ingrediente naturale.
Optati pentru geluri de curatare usoare: Unele produse de curatare (in special cele pe baza de sapun) formulate cu un pH prea ridicat, pot distruge mantaua acida si pot irita pielea prin utilizarea regulata. Evitati demachiantele pe baza de sapun si, in schimb, cautati produse de curatare promovate ca avand pH-ul echilibrat (intre 4,5 si 5,5). Gelurile de curatare usoare, fara sapun, sunt o optiune excelenta pentru tenul sensibil. Acestea indeparteaza impuritatile fara a lasa pielea uscata sau tensionata. Specialistii recomanda produse cu ingrediente naturale precum apa de castravete, mesteacan si extract de galbenele.
Atentie la produsele active cu concentratie mare: Din pacate, in cazul produselor de ingrijire pentru pielea sensibila, cu cat un ingredient este mai puternic, cu atat este mai probabil sa fie iritant. Exista o clasa de ingrediente denumite adesea „activi” printre care se numara: retinoizii, acidul glicolic, acidul salicilic, vitamina C si chiar unele ingrediente mai blande, cum ar fi acizii polihidroxi si acidul azelaic.
Aceste ingrediente nu sunt complet interzise pentru pielea sensibila, dar ar trebui abordate cu mare atentie. Este mai bine sa incepeti cu formule care contin procente mai mici ale ingredientelor active, sa le testati, si sa le introduceti treptat in rutina de ingrijire a pielii (o data sau de doua ori pe saptamana). De asemenea, este important sa acordati o atentie deosebita pielii si sa opriti utilizarea daca un ingredient activ va afecteaza pielea.
Pe langa produsele blande, persoanele cu pielea sensibila este important sa caute si antiinflamatoare si agenti de calmare. Exista o multime de ingrediente antioxidante care au si rol de agenti de calmare, protejand pielea de efectele iritante ale agresorilor externi. Printre acestea se numara: vitamina E, niacinamida, ceaiul verde, extractul de ovaz, extractul de seminte de canepa si multe altele. Aceste ingrediente pot ajuta la calmarea pielii atunci cand este iritata, pot reduce aspectul de roseata si pot ajuta in primul rand la prevenirea aparitiei inflamatiei.
Ritualul zilnic de curatare
Scopul principal al unei rutine zilnice de ingrijire a tenului sensibil este mentinerea pielii puternice. Ca parte a elementelor de baza, pielea trebuie curatata si protejata de soare, iar cremele hidratante ajuta pielea sa actioneze ca o buna bariera prin fortificarea straturilor sale superioare cu emolienti si hidratanti.
Rutina de dimineata: Este mai bine sa evitati curatarea tenului dimineata. In schimb, va puteti sterge fata cu un tonic bland sau cu apa micelara aplicata pe o discheta de bumbac. Aplicati o crema hidratanta non-grasa pentru a mentine nivelul de hidratare. Nu uitati sa aplicati o crema cu factor de protectie ridicat inainte de expunerea la soare, deoarece tenul sensibil comparativ cu alte tipuri de ten este mai predispus la arsuri solare. Aplicarea corecta a protectiei solare este foarte importanta. Va trebui sa folositi aproximativ ¼ de lingurita pentru a acoperi intreaga fata. Pentru a permite protectiei solare sa se usuce complet, asteptati 20 de minute inainte de a iesi afara.
Rutina de seara: Curatati machiajul cu un balsam sau un ulei de curatare. Masati usor pe pielea uscata si adaugati apa pentru a o emulsiona odata ce s-a eliminat toate crema de protectie solara si machiajul. Spalati fata cu un gel de curatare delicat si apa calda. Evitati apa prea fierbinte, deoarece poate usca pielea sensibila. Aplicati la nevoie un tonic bland pentru a restabili pH-ul pielii. Daca utilizati un serum, evitati frecarea sau masarea prea aspra pentru pielea sensibila. In cele din urma, puteti aplica crema hidratanta, la fel cu miscari blande.
Daca aveti nevoie sa rezolvati anumite probleme, puteti aplica tratamente locale in loc de produse integrale. Acest lucru poate insemna sa folositi doar un tratament de pete cu acid salicilic peste zonele in care va confruntati cu eruptii sau sa va limitati serul puternic de vitamina C la doar zonele in care aveti pete hiperpigmentare. Atentie la produsele cu acid azelaic, care au textura unei creme, se aplica cel mai bine dupa seruri, dar inainte de crema hidratanta.
Exfoliere: Evitati exfolierea zilnica, deoarece aceasta poate irita tenul sensibil. Optati pentru o exfoliere blanda de 1-2 ori pe saptamana pentru a elimina celulele moarte ale pielii. Specialistii recomanda ca persoanele cu pielea sensibila sa evite exfoliantii fizici (pulberile abrazive care indeparteaza fizic pielea moarta). Orice tip de frecare poate irita pielea, de aceea se recomanda sa o evitati. Daca nu puteti tolera exfoliantii chimici, cea mai blanda optiune este sa va exfoliati fata cu o carpa umeda din microfibra prin cu miscari circulare.
De asemenea, evitati sa va atingeti fata excesiv si sa folositi produse cu potential iritant, cum ar fi cele pe baza de alcool, sa aveti o dieta echilibrata si beti multa apa pentru a mentine pielea sanatoasa. Daca aveti o piele sensibila extrem de reactiva sau cu probleme, consultati un dermatolog sau un specialist in ingrijirea pielii. Acestia va pot oferi sfaturi personalizate si solutii adecvate.
Ingrijirea pielii sensibile necesita atentie si produse delicate. Alegerea cu grija a produselor si respectarea unui ritual de curatare si ingrijire adecvat va poate ajuta sa va mentineti pielea sanatoasa si frumoasa, fara a experimenta iritatii sau reactii nedorite.