Daca aveti deja un ritual de ingrijire a tenului, cu siguranta detineti o gama larga de produse de la serumuri, produse de curatare, produse hidratante si multe altele pentru a va mentine pielea frumoasa si sanatoasa. In timp ce tendintele in frumusete se schimba aproape de la o zi la alta, sigur v-ati intalnit cu deja celebrul termen de „ingrediente active”.
Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt ingredientele active din formula produsului care abordeaza anumite probleme. O crema hidratanta pentru tratarea pielii uscate, de exemplu, poate contine acid hialuronic, in timp ce un produs cu acid salicilic sau peroxid de benzoil poate ajuta in tratarea acneei.
Substantele active potrivite pot schimba complet rutina de ingrijire a pielii, dar trebuie sa stiti ca nu toate ingredientele active se pot mixa. Amestecarea nepotrivita a acestora poate duce la supra-uscare, supra-exfoliere sau iritare a pielii. Asadar, pe langa introducerea a cate unui ingredient activ, luati in calcul utilizarea mai multor produse hidratante pentru a ajuta la atenuarea oricarei potentiale iritatii.
La fel ca si in cazul produselor pentru fata si pentru corp exista o multitudine de lotiuni, uleiuri si serumuri din care putem alege, cu formule elaborate care seamana mult cu produsele pe care le folosim zilnic. Si ne referim aici la lotiuni de corp cu retinol, la serumuri cu acid glicolic si la creme de corp cu acid salicilic.
La fel ca atunci cand sunt utilizate pe fata, aceste ingrediente active pot trata anumite probleme cum ar fi pierderea fermitatii, hiperpigmentarea si pori infundati. Similar cu rutina de ingrijire a tenului, exista o modalitate corecta de a folosi ingredientele active pe corp, astfel incat sa evitati probleme precum pielea uscata, roseata sau iritatii inutile.
In continuare, iata cum puteti incorpora ingredientele active in rutina zilnica de ingrijire a corpului.
Retinolul, acidul glicolic si acidul salicilic – un trio perfect in tratarea problemelor pielii corpului
Ingrijirea pielii s-a concentrat aproape intotdeauna pe fata, desi pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Cu toate acestea, de beneficiile acestor ingrediente super active se poate bucura acum pielea de pe intregul corp, nu doar cea de pe fata. Exista spray-uri cu acid salicilic, lotiuni si produse de spalare pentru corp pentru acneea corporala, produsele cu acid glicolic care trateaza pigmentarea corpului, lotiuni cu retinol pentru a reduce aspectul vergeturilor si produsele cu acid lactic care ajuta la reducerea keratozei pilare (pori infundati).
Retinolul poate imbunatati in mod special fermitatea, poate reduce liniile fine si ridurile si poate spori stralucirea. Zone precum pieptul si partea superioara a genunchilor pot beneficia de utilizarea retinolului. Regenerarea celulara face ca pielea sa arate mai neteda, iar productia de colagen sporita adauga o actiune de lifting.
Acidul glicolic face parte din familia acizilor alfa hidroxi (AHA). Cei mai mult acizi AHA sunt derivati din fructe (ex: acid malic, acid tartric, acid citric etc.), motiv pentru care uneori sunt denumiti „acizi din fructe”. Acidul glicolic este un AHA derivat din trestie de zahar.
Din toti acizii AHA, acidul glicolic poate patrunde cel mai adanc in piele si actioneaza pentru a slabi legaturile care tin impreuna celulele moarte ale pielii, efectul fiind o piele proaspata si radianta. La anumite concentratii, s-a dovedit chiar ca stimuleaza productia de colagen.
Peelingurile cu acid glicolic tind sa fie superficiale sau cu profunzime medie si sunt folosite pentru a imbunatati tonusul si textura pielii. Peelingurile in care glicolicul este prezent la o doza mai mare (30 pana la 40%) pot trata matifierea, hiperpigmentarea, cicatricile usoare si liniile fine.
Produsele cu acid glicolic pot fi de asemenea o parte importanta a unui plan de tratament pentru ihtioza (termenul medical pentru pielea uscata, solzoasa sau ingrosata). Exfoliantii chimici ajuta la slabirea si indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, astfel incat cremele hidratante sa patrunda mai usor in piele. Acizii AHA sunt, de asemenea, exfolianti eficienti pentru keratoza pilara si foliculita (prin exfoliere ajuta la desfundarea cheratinei din foliculii de par).
Si acidul salicilic ( acid BHA) poate fi de ajutor pentru persoanele care se confrunta cu eruptii pe corp, fiind unul dintre cele mai populare ingrediente pentru minimizarea eruptiilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca acidul salicilic patrunde si dizolva uleiul care infunda porii, exfoliand si celulele moarte ale pielii. Functioneaza fara a irita pielea deja inflamata, deoarece are proprietati antiinflamatorii.
Cum ar trebui sa incorporam ingrediente active in rutina de ingrijire a corpului?
In timp ce pielea de pe corp este mai groasa decat pielea de pe fata, este indicat ca atunci cand incorporam ingrediente active noi in rutina de ingrijire a corpului, sa ne asiguram ca pielea tolereaza produsele respective. Pentru inceput, utilizati aceste tratamente de cateva ori pe saptamana, mergand treptat pana la utilizarea zilnica, daca pielea tolereaza formulele alese.
Legat de utilizare, nu exista un raspuns unic pentru cat de des ar trebui sa folosim produse de corp care contin retinol si alti exfolianti precum AHA. Beneficiile utilizarii in timp a retinolului si AHA, in special seara, consta in cresterea refacerii celulare si a productiei de colagen.
Una dintre cele mai bune modalitati de a preveni si de a trata acneea corporala ( in special in lunile de vara) este cu acid glicolic. Pentru a preveni acneea sau punctele negre rezultate in urma epilarii, utilizati un gel de dus cu acid glicolic. De asemenea, pentru a preveni uscarea pielii, puteti utiliza zilnic si o crema hidratanta cu acid glicolic, dupa dus sau baie in timp ce pielea este inca umeda. Pentru pielea aspra de pe coate, calcaie sau alte zone mai groase, aplicati o lotiune de exfoliere si continuati cu o crema sau un balsam mai hidratant cu acid glicolic. In timp, veti observa ca pielea se va inmuia si va fi mult mai hidratata.
Exfolierea este o modalitate excelenta pentru a trata porii infundati de pe picioare sau de oriunde pe corp. Optati pentru exfolierea chimica cu acizi si retinoli pentru a creste refacerea celulara si pentru a desfunda porii. Acest tip de exfoliere indeparteaza bland cheratina, sebumul si alte resturi de piele, deschizand porii si foliculii, ceea ce scade acumularea secundara de bacterii (care provoaca acneea si foliculita). Puteti folosi produse cu acizi alfa si beta-hidroxiacizi (in special, acid glicolic si acid salicilic) pentru a indeparta celulele moarte ale pielii si alte resturi care provoaca infundarea porilor.
Cand utilizati ingrediente active pe corp, este important sa aplicati protectie solara (cel putin SPF 30) pentru a va proteja pielea de daunele cauzate de soare. Retinolii si AHA pot face pielea fotosensibila, ceea ce inseamna ca pielea este mai predispusa la arsuri solare daca nu este protejata.
De asemenea, specialistii recomanda ca atunci cand aplicati orice exfoliant pentru corp care contine ingrediente active, sa nu exfoliati agresiv. Retinolul si alti acizi sunt conceputi special pentru a exfolia chimic pielea. Nu folositi pentru exfoliere si alte scrub-uri sau alte produse abrazive, care pot creste riscul de a dezvolta pete uscate sau o dermatita de contact iritanta.
Deoarece aceste ingrediente active usuca piele, dermatologi recomanda utilizarea unei creme corporale hidratante cu ceramide si umectanti pentru a hrani pielea si pentru a o mentine hidratata.
Cunoasterea exacta a acizilor si a modul in care acestia functioneaza, va poate ajuta sa gasiti amestecul potrivit pentru a va construi rutina care sa va ofere rezultatele pe care le cautati. Cu ajutorul acestor ingrediente active, cu siguranta puteti obtine o piele neteda, uniforma si radianta!