Cum putem trata si preveni petele pigmentare?

Petele pigmentare de pe piele sunt un tip de hiperpigmentare. Acestea se prezinta adesea sub forma de pete mici sau blocuri de pete, care sunt mai inchise la culoare decat pielea din jur.

La baza, petele pigmentare sunt un raspuns al celulelor pielii pentru a se proteja impotriva stresului si daunelor din mediul inconjurator. Atunci cand celulele sunt deteriorate, ele reactioneaza crescand productia de melanina. Acesta este motivul pentru care expunerea la soare duce la bronzarea pielii si unele pete pot lasa cicatrici intunecate si proeminente.

Petele pigmentare de pe piele pot varia de la maro deschis pana la maro inchis. Culoarea petelor poate depinde de tonul pielii fiecarei persoane. Petele au aceeasi textura ca si pielea si nu sunt dureroase. Petele pigmentare variaza, de asemenea, in dimensiune si se pot dezvolta pe orice parte a corpului, dar cele mai frecvente apar in zonele expuse la soare. Cele mai comune zone in care apar petele pigmentare sunt: fata, spate, umeri si dosul palmelor.

Factori principali care pot duce la aparitia petelor pigmentare

  • Stresul din mediul inconjurator – Mediul inconjurator este plin de factori de stres pentru piele si pot declansa aparitia petelor pigmentare. In primul rand, unele medii sunt puternic poluate cu fum si alti poluanti atmosferici. Aceasta poluare poate patrunde in piele si poate provoca daune, rezultand pete intunecate. Un alt factor de stres al mediului il reprezinta temperaturile extreme. Aerul foarte fierbinte sau foarte rece pot usca pielea. Deoarece pielea uscata nu este la fel de rezistenta impotriva stresului, temperaturile extreme pot crea reteta perfecta pentru aparitia petelor pigmentare. Insa unul dintre cei mai mari contributori de mediu la aparitia petelor pigmentare este solarele. Suntem expusi la radiatii UV in fiecare zi, chiar si prin ferestre. Aceste radiatii pot patrunde in celulele pielii noastre si pot provoca leziuni, ceea ce inevitabil poate duce la aparitia petelor pigmentare.
  • Rani si eruptii – Eruptiile severe si ranile minore (chiar si muscaturile de insecte) pot duce, de asemenea, la hiperpigmentare. Atat eruptiile, cat si ranile sunt forme de trauma, care pentru piele reprezinta un factor de stres enorm. In timp ce ambele pot duce la aparitia petelor pigmentare, eruptiile pot duce la o forma speciala de hiperpigmentare numita hiperpigmentare post-inflamatoare (PIH). Aceasta ia de obicei forma unor pete intunecate care persista mult dupa ce petele si roseata dispar. PIH poate arata uneori ca cicatrici, dar principala diferenta este ca hiperpigmentarea post-inflamatoare dispare de obicei cu timpul.
  • Produsele pentru ingrijirea pielii – Desi credem ca produsele cosmentice sunt o solutie pentru problemele pielii, cum ar fi petele pigmentare, alegerea gresita a produselor va poate irita pielea si pot declansa supraincarcarea cu melanina. Acest lucru este valabil mai ales daca aveti pielea sensibila. Vitamina C adesea nu declanseaza aceasta reactie, deoarece este destul de prietenoasa cu pielea, dar ingredientele mai puternice precum retinoizii, acizii alfa hidroxi (AHA) si acizii beta hidroxi (BHA) pot irita pielea sensibila. In primele utilizari, aceste ingrediente pot reprezenta un soc chiar si pentru pielea normala, de aceea este normal sa vedem mici iritatii de la aceste ingrediente pe masura ce pielea se adapteaza.

In afara celor 3 factori enumerati mai sus, alti factori care pot duce la aparitia petelor pigmentare sunt: schimbarile hormonale (melasma este o afectiune a pielii mai frecventa la femei, mai ales in timpul sarcinii si care se traduce prin aparitia unor mici pete pe piele), reactii adverse ale medicamentelor, anumite inflamatii ale pielii ( acnee, psoriazis, eczeme), diabet.

Cum putem indeparta petele pigmentare?

Petele pigmentare nu sunt un motiv de ingrijorare, dar majoritatea celor care se confrunta cu ele, aleg sa le elimine din motive cosmetice. Pentru a intelege insa cum tratam petele pigmentare, este important sa intelegem cum apar, asadar vom aduce in discutie enzima numita tirozinaza. Aceasta se gaseste in melanocitele noastre, celulele care produc melanina. Acumularea de melanina in exces are ca rezultat hiperpigmentarea, care intuneca anumite zone ale pielii.

Asadar, inhibarea tirozinazei va diminua sinteza melaninei, care la randul sau va scadea productia de melanina. Inhibitorii de tirozinaza sunt deci substante care impiedica sau amana productia de tirozinaza, care la randul sau are ca rezultat o reducere a productiei excesive de melanina, ajutand pielea sa fie mai uniforma sau mai deschisa la culoare. Cu toate acestea, rezultatele nu apar imediat. De obicei, dureaza mai mult de o saptamana sau o luna pentru a vedea beneficii vizibile, pentru ca epiderma noastra are nevoie de aproximativ o luna pentru regenerarea de celulele noi. Printre avantajele utilizarii inhibitorilor de tirozinaza, se numara: reducerea hiperpigmentarii, reducerea acneei, piele mai luminoasa si mai stralucitoare, ameliorarea vizibila a melasmei.

Desigur exista si anumite efecte adverse ale utilizarii inhibitorilor de tirozinaza, printre care amintim: senzatie de arsuri la nivelul pielii, mancarime, piele uscata, inrosirea pielii, dermatita, etc.  Mai putina melanina inseamna o aparare mai mica impotriva razelor solare. Astfel creste probabilitatea de a dezvolta riduri si de a avea o textura neuniforma a pielii. Deoarece unii inhibitori de tirozinaza au potentialul de a declansa alergii sau alte probleme de sanatate, este esential sa ii folositi cu moderatie si numai in cantitatea prescrisa.

Daca nu folositi zilnic crema pentru protectie solara, daca bariera pielii este deteriorata, daca aveti pielea sensibila, nu incercati acesti agenti inhibitori. Avand in vedere unii dintre agenti sunt puternici, acestia vor exacerba pielea daca aveti o bariera deja compromisa. Prin urmare, ii puteti testa, dar numai dupa ce ati rezolvat problemele. De asemenea, evitati utilizarea acestor agenti daca aveti orice inflamatie a pielii, o leziune sau probleme hormonale care ar putea influenta activitatea tirozinazei. Este esential sa utilizati inhibitori de tirozinaza la un procent recomandat, pentru o anumita perioada de timp, deoarece acestia pot duce la alergii sau alte probleme de sanatate.

Lista cu inhibitori ai tirozinazei care reduc hiperpigmentarea, cuprinde urmatoarele substante: acidul kojic, acidul feluric, quercitina, extract de radacina de lemn dulce, niacinamida, vitamina A, acidul tranexamic, acid azelaic si hidrochinona.

Vitamina C – aliatul ideal in lupta impotriva petelor pigmentare

Pentru tratarea petelor pigmentare, a hiperpigmentarii si a cicatricilor cauzate de acnee, exista un super ingredient numit Vitamina C! Este cel mai bun prieten pe care il poate avea pielea pentru ca are dublu rol: ajuta la descompunerea melanocitelor (celulele bazale din partea cea mai profunda a epidermei care produc melanina) si lucreaza la nivelul suprafetei pentru a exfolia si a estompa pigmentul existent si in acelasi timp este si un inhibitor pentru ca perturba procesul de formare a melaninei. Asadar, Vitamina C nu este doar un ingredient important de ingrijire a pielii, ci ajuta si la mentinerea sanatatii generale a pielii.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, Vitamina C este un ingredient deosebit de eficient care ofera luminozitate, hidrateaza pielea, imbunatateste tonusul si textura pielii. Potrivit unui studiu, proprietatile antioxidante ale vitaminei C sunt cruciale in reducerea semnelor de imbatranire legate de deteriorarea solara si a petelor pigmentare nedorite.

Pielea contine cantitati mari de vitamina C, dar odata cu trecerea anilor, aceste niveluri scad in mod natural. Suplimentarea cu produse de ingrijire a pielii cu vitamina C, cum ar fi serurile si cremele hidratante, va vor asigura un ten mai luminos si mai uniform.

Vitamina C este disponibila in multe formule, dar cea mai comuna este acidul ascorbic.  Atunci cand cumparati un serum cu vitamina C, optati pentru produse cu sticle de culoare inchisa. Deoarece vitamina C se descompune atunci cand este expusa la lumina sau aer, sticlele inchise la culoare ajuta la mentinerea vitaminei stabile si eficiente.

Vitamina C functioneaza foarte bine atunci cand este asociata cu vitamina E antioxidanta, care mareste de patru ori actiunea vitaminei C. Impreuna, formeaza un super cuplu antioxidant care maximizeaza proprietatile fotoprotectoare si reparatorii ale fiecaruia. Vitamina C hidrofila face sinergie cu vitamina E lipofila pentru a proteja atat compartimentul apos, cat si cel lipidic al celulei. Ambele vitamine actioneaza pentru a neutraliza radicalii liberi, pentru a proteja de razele ultraviolete si factorii de stres de mediu si pentru a lumina pielea.

Ca si in cazul majoritatii problemelor legate de piele, prevenirea este cea mai buna forma de protectie, asa ca, chiar daca nu suferiti de hiperpigmentare, puteti si ar trebui sa incorporati inhibitorii de tirozinaza, in regimul zilnic de ingrijire a pielii. Folosirea zilnica in rutina de ingrijire a pielii a unui SPF cu spectru larg UVA/UVB va ajuta in primul rand la protejarea celulelor pielii de daunele solare, prevenind in acelasi timp orice agravare a hiperpigmentarii existente.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!