Orice femeie isi doreste un ten perfect, o piele curata care sa reflecte starea de bine si de sanatate. Uneori ne confruntam insa cu aparitia unor mici cosuri care ne pot da batai de cap. Se pare ca cel mai bun „tratament” pentru aceste cosuri este sa fim proactive in prevenirea lor. Evident ca exista o multime de mituri pentru a scapa rapid de ele, dar cel mai bun mod de a elimina un cos este mentinerea unei bune rutine de ingrijire a pielii.
Acestea fiind spuse, evident ca nu ne putem intoarce in timp pentru a preveni eruptiile, dar putem lua in considerare cateva sfaturi aprobate de medicii dermatologi despre cum sa scapam de un cos si ce nu ar trebui sa facem in schimb. Aceste remedii nu vor functiona instantaneu, dar cu siguranta va vor ajuta sa ramaneti cu mai putine semne vizibile pe masura ce se vindeca.
In primul rand, este important sa intelegem care sunt cauzele aparitiei cosurilor si a modul in care se formeaza acneea. Conform Academiei Americane de Dermatologie, acneea este o afectiune obisnuita a pielii care se dezvolta atunci cand porii sunt infundati si se inflameaza, de obicei din cauza excesului de ulei, a celulelor moarte ale pielii, a bacteriilor si impuritatilor precum murdarie, machiaj si poluare. Acest lucru poate duce la aparitia diferitelor tipuri de acnee, inclusiv a cosurilor.
Exista o multime de lucruri care pot provoca eruptii si nu toate au legatura cu pielea „murdara”. Modificarile hormonale sunt de obicei principala cauza din spatele acneei, atat pentru adolescenti, cat si pentru adulti. Exista, de asemenea, fluctuatii hormonale care au loc de-a lungul ciclului menstrual, care pot coincide cu momentul eruptiilor. Stresul, produsele care infunda porii, anumite alimente, anumite afectiuni de sanatate sau pur si simplu genetica, pot declansa sau va pot predispune la aparitia cosurilor.
Cum putem scapa rapid de un cos sau cum sa il facem mai putin vizibil? Simplu, nu il deranjam. Nu umblam la el, nu il spargem. Altfel nu vom intarzia doar vindecarea ci vom creste si riscul de a forma cicatrici. In loc sa spargeti cosul, luati in considerare sa lasati umflatura sa-si urmeze cursul, mai ales daca este vorba doar de unul sau doua cosuri mici.
Un alt „remediu” popular de evitat? Pastrati pasta de dinti pentru dinti. Aceasta irita pielea si poate provoca pete intunecate in zona. Cel mai bun ingredient pentru combaterea cosurilor depinde de cauza principala a eruptiei, precum si de tipul de piele. Secretul este sa actionam cu blandete. Daca suntem prea agresiv cu tratamentul, putem provoca mai multa iritatie si chiar hiperpigmentare, mai ales in situatiile cu tonuri mai inchise ale pielii sau o piele deosebit de sensibila. Daca iritati mai mult cosul, veti ajunge sa obtineti o pata intunecata. Avand in vedere acest lucru, iata cele mai bune ingrediente si remedii pe care sa le incercati atunci cand aveti nevoie sa combateti rapid cosurile.
Peroxid de benzoil
Potrivit specialistilor, peroxidul de benzoil este de preferat pentru cosuri, deoarece ucide bacteriile care cauzeaza aparitia acestora. Trebuie insa folosit cu atentie, deoarce in functie de tipul de piele poate fi iritant sau poate sa usuce pielea. Testati intotdeauna o cantitate mica de produs nou pe o alta parte a corpului (de exemplu, pe gat sau in interiorul cotului) pentru a vedea daca pielea reactioneaza negativ la acesta.
Puteti gasi produse fara prescriptie medicala cu peroxid de benzoil care variaza in concentratie de la 2,5% la 10%, dar cel mai bine este sa incepeti cu un tratament local care are o doza destul de scazuta si pe care o puteti creste incet daca nu obtineti rezultate. Daca aveti doar un cos sau doua, incercati o picatura mica direct pe cos, inainte de culcare. Daca aveti eruptii in curs de desfasurare, luati in considerare un produs de curatare pentru fata care contine peroxid de benzoil, cum ar fi o crema de curatare cu spuma pentru acnee, asociata cu o crema hidratanta blanda, non-grasa.
Acidul salicilic
Acidul salicilic este un alt ingredient popular pentru combaterea acneei si a cosurilor si il puteti gasi in tratamente locale, produse de curatare si in serumuri. Acidul salicilic este un beta hidroxi acid ce dizolva acumularea de ulei, indeparteaza usor celulele moarte de la suprafata pielii si are proprietati antiinflamatorii. Acidul salicilic elimina bacteriile care provoaca atat de des aparitia cosurilor. De asemenea, ajuta la regenerarea celulara si ajuta la inchiderea porilor. La fel ca peroxidul de benzoil, o concentratie mai mare de acid salicilic poate provoca iritatii, asadar utilizarea excesiva nu este recomandata, deoarece poate afecta pielea.
Crema cu hidrocortizon
Daca aveti nevoie de un tratament rapid, specialistii recomanda aplicarea locala a unei creme cu hidrocortizon 1% pentru a usura inflamatia si roseata. Retineti ca nu este recomandat sa utilizati crema pe o suprafata mare a fetei sau pe termen lung, deoarece steroizii topici pot provoca subtierea pielii.
Plasturii pentru cosuri
Majoritatea plasturilor pentru cosuri sunt fabricati din hidrocoloizi. Acestia sunt cunoscuti pentru pansamentul ranilor, dar recent au atras atentia si pentru utilizarea in tratarea cosurilor. Plasturii hidrocoloizi creeaza un sigiliu adeziv puternic pe zona in care sunt aplicati, ceea ce mentine pielea sterila, deoarece plasturele absoarbe umezeala din cos. Hidrocoloizii nu vor aborda cauza principala a cosurilor si nu vor ucide bacteriile, dar in unele situatii au avut succes in reducerea inflamatiei. Pentru cele mai bune rezultate, cautati un plasture pentru cosuri care contine si unul dintre ingredientele mentionate mai sus.
Acizii alfa hidroxi pentru exfoliere
Alfa-hidroxiacizii sunt derivati din zahar din fructe, zahar din trestie de zahar si lapte si apar in listele de ingrediente ca acizi glicolic, lactic, malic si mandelic. Acesti acizi ajuta la tratarea cosurilor prin ameliorarea inflamatiei si indepartarea celulelor moarte ale pielii care pot infunda porii. De asemenea, pot ajuta la accelerarea cresterii de celule noi ale pielii pentru a imbunatati aspectul cicatricilor cauzate de cosuri si de acnee.
Acidul azelaic
Acidul azelaic functioneaza cu succes ca tratament impotriva acneei. Specialistii considera ca utilizarea unui produs cu acid azelaic 20% este la fel de bun ca multe tratamente traditionale pentru acnee. Este bland pentru pielea sensibila si indicat femeilor insarcinate, fiind o optiune mai sigura decat un retinoid, deoarece retinoizii prezinta riscuri potentiale in timpul sarcinii. Aplicat local pe cosuri, acidul azelaic nu va fi o solutie peste noapte. Dureaza cateva zile pana sa vedeti rezultate.
Retinoizii – standardul de aur pentru rezultate pe termen lung
Retinoizii ( forma de vitamina A) ajuta regenerarea celulara, scad productia de ulei si ajuta la exfolierea pielii. Toate acestea sunt lucruri care pot ajuta la indepartarea unui cos incapatanat. Exista o multime de moduri de a incorpora retinoizii in rutina de ingrijire a pielii, cum ar fi adapalena, pe care o puteti gasi din diferite produse de ingrijire a pielii. Desi acestea pot fi tratamente eficiente pentru acnee pe termen lung (retinoizii nu functioneaza imediat), ele pot fi destul de dure provocand adesea piele uscata, roseata si sensibilitate la soare. Probabil veti avea nevoie de o perioada de adaptare. De fapt, atunci cand incepeti sa utilizati un retinoid sau un produs asemanator retinoidului, exista o perioada de retinizare in care pielea s-ar putea sa devina mai iritata, in timp isi va dezvolta o toleranta. Din fericire, acest lucru se estompeaza si poate fi gestionat cu o rutina blanda si hranitoare pentru piele.
In cele din urma, daca vreti sa ascundeti un cos, puteti sa apelati la un machiaj fara ulei, pe baza de apa pentru pielea sensibila. Unele formule contin acid salicilic si alte ingrediente pentru combaterea cosurilor, astfel incat sa puteti mentine o piele curata chiar si in timp ce ascundeti cateva cosuri pentru o seara in oras.
Cum sa reduceti inflamarea cosurilor peste noapte?
Pentru a trata un cos, Academia Americana de Dermatologie (AAD) vine in ajutorul nostru cu urmatoarele sfaturi: se spala usor pielea si se usuca cu un prosop curat, se infasoara cuburi de gheata intr-o carpa si aplica pe cos timp de 5-10 minute, se ia o pauza de 10 minute, apoi se aplica din nou gheata timp de inca 5-10 minute, dupa care se aplica un tratament local care contine cel putin 2% peroxid de benzoil.
Odata ce se formeaza un punct alb, puteti aplica o compresa fierbinte. Pentru a face acest lucru: inmuiati o carpa curata in apa fierbinte si aplicati pe cos timp de 10-15 minute. Repetati acest lucru de 3-4 ori pe zi.
Asadar, indiferent daca aplicati un plasture, folositi machiaj sau o crema, este imposibil sa scapati de cosuri peste noapte, deoarece inflamatia este adanc sub piele si un tratament adecvat necesita cateva zile pentru a da rezultate. Vestea buna este ca probabil va disparea de la sine intr-o saptamana!