Cum identificam, prevenim si reducem cuperoza: Sfaturi esentiale pentru o piele sanatoasa

Cuperoza este o afectiune cauzata de slabirea vaselor de sange la nivelul fetei, de obicei pe obraji si nas. Cand suntem expusi la caldura, frig, diferite emotii ale stimulentelor (de exemplu, alcool), pielea noastra raspunde prin dilatarea vaselor de sange de pe fata. Acest lucru permite sangelui sa curga prin ele si sa se inchida atunci cand este necesar. Cu toate acestea, daca aceste vase sunt slabite, ele pot avea dificultati sa se contracte, provocand roseata de lunga durata.

Pielea predispusa la cuperoza include si senzatii neplacute precum usturime si arsura si este caracterizata prin roseata, uscaciune si sensibilitate. Pielea predispusa la cuperoza poate sa apara si sa dispara in stadiile incipiente, dar, pe masura ce avanseaza spre stadii mai avansate, roseata poate deveni permanent vizibila pe piele.

Din cauza hipersensibilitatii, pielea rosie difera de inrosirea zilnica deoarece dureaza considerabil mai mult (ore, zile sau chiar luni) si poate sa nu se amelioreze pana cand pielea este tratata.

In acest articol va dezvaluim toate aspectele ce tin de cuperoza, de la simptome tipice ale pielii cuperoza, cauze si cum poate fi tratata.

Diferenta dintre cuperoza si alte tipuri de afectiuni ale pielii

Cand senzatiile neplacute ale pielii hipersensibile sunt insotite de roseata, pielea fetei poate deveni predispusa la cuperoza sau, mai grav, poate dezvolta o afectiune numita rozacee. Desi aceste doua afectiuni sunt adesea confundate si au tratamente similare, simptomele difera.

Este important sa distingem cuperoza de alte afectiuni ale pielii, precum dermatita sau acneea. Cuperoza se manifesta prin roseata constanta, in special in zona obrajilor, fruntii, nasului si barbiei, si poate fi asociata cu senzatii de arsura sau iritatie.

Rozaceea este o afectiune progresiva a pielii care incepe de obicei cu senzatiile subiective asociate cu pielea hipersensibila, cum ar fi intepaturile si arsurile. Prima data cand pielea devine rosie, poate fi temporara, dar, pe masura ce starea progreseaza, aceasta roseata poate deveni permanenta. Pot aparea umflaturi si cosuri si, in unele cazuri, ochii pot deveni injectati de sange. In cazurile mai severe, va aparea rinofima, ochii se pot umfla, iar tenul se poate inflama mai mult.

La fel ca si rozaceea, pielea predispusa la cuperoza poate fi cauzata de o serie de factori, inclusiv varsta, genetica si dieta.

Simptomele cuperozei

Cuperoza poate aparea la orice varsta, dar este cea mai frecventa la femeile de peste 30 de ani cu piele deschisa, par blond si ochi albastri. Persoanele care se confrunta cu cuperoza pot prezenta oricare dintre urmatoarele simptome: roseata faciala si inrosire in centrul fetei; vasele de sange vizibile; piele sensibila; senzatie de arsuri si usturime la nivelul fetei; cosuri si pustule care pot contine puroi; ingrosarea pielii, in special a nasului; dezvoltarea unui nas marit; ochi uscati, iritati si umflati.

Cauzele cuperozei

Nu se cunosc cu exactitate cauzele aparitiei cuperozei. Se crede ca genetica, reactiile sistemului imunitar, factorii de mediu, expunerea la anumite microorganisme si disfunctia nervilor care controleaza vasele de sange joaca un rol in aparitia si dezvoltarea acesteia. Cuperoza este o afectiune cronica, iar expunerea la anumiti factori poate declansa izbucnirea acesteia. Prin acesti factori se numara: bauturile fierbinti; mancarea picanta; alimente care contin cinnamaldehida, cum ar fi ciocolata, scortisoara, rosiile si citricele; vinul  rosu; alcoolul; expunerea la razele ultraviolete (UV) si la vant; emotiile sporite; exercitiile fizice intense; anumite produse cosmetice si medicamente care dilata vasele de sange.

De asemenea, pielea predispusa la cuperoza poate si agravata de anumiti factori declansatori, care pot varia de la persoana la persoana. Evitarea declansatorilor este cel mai bun mod de a minimiza simptomele, iar cele mai frecvente includ:

Factori de mediu precum expunerea la temperaturi calde si reci, vant, soare, umiditate si poluare (inclusiv fumul de tigara), precum si emisiile de polen si masini.

Factori psihologici, cum ar fi mania sau stresul. Hormonii de stres, cum ar fi adrenalina, declanseaza procese inflamatorii in piele.

Factori externi, cum ar fi anumite parfumuri, detergenti si medicamente topice (inclusiv creme cu cortizon). Imbracamintea poate avea, de asemenea, un efect daunator datorita colorantilor si substantelor chimice care irita pielea impregnate in imbracaminte, precum si materialelor sintetice care contin substante chimice precum formaldehida, care pot declansa iritatii ale pielii si alergii.

Factori mecanici precum presiunea sau abraziunea pe piele.

Cum tratam cuperoza?

In acest moment, nu exista un remediu pentru cuperoza, asadar tratamentele se concentreaza pe gestionarea simptomelor. Daca aveti cuperoza, dar nu sunteti siguri, cel mai indicat ar fi sa consultati un medic, astfel incat acesta sa poata exclude alte afectiuni, precum eczeme sau lupus, care pot produce simptome similare.

Din pacate, nu exista un singur tratament care sa garanteze vindecarea cu totul a pielii predispuse la cuperoza, dar hipersensibilitatea poate fi calmata si bariera pielii poate fi imbunatatita cu o ingrijire speciala si activa.

Evitarea factorilor declansatori– Este posibil sa observati ca anumiti factori declansatori provoaca aparitia cuperozei. Evitarea acestor factori declansatori va poate ajuta sa minimizati simptomele. Vinul rosu, alimentele condimentate, lumina UV si alcoolul se numara printre factorii declansatori comuni. Va puteti proteja de lumina UV aplicand o crema de protectie solara cu un SPF de 30 sau mai mare ori de cate ori iesiti afara.

Creme si geluri pentru piele sensibila – Daca cuperoza este usoara pana la moderata, puteti utiliza creme sau geluri cu ingrediente blande care sa ajute la refacerea pielii. Optati pentru produse cu ingrediente provenite din agricultura certificata organic, precum: ulei din samburi de caise, ulei de macese, ulei de jojoba, ingrediente naturale precum extract de nalba, extract de floare de tei, extract de floare de soc, extract de cactus, ulei de masline. Nu folositi produse care contin ftalati, sulfati, parabeni, coloranti, parfumuri si uleiuri minerale.

In tratamentele recomandate de medicii dermatologi, se pot regasi ingrediente precum: brimonidinele (reduc roseata determinand contractia vaselor de sange de pe fata);  acidul azelaic si metronidazolul care au proprietati antimicrobiene si ajuta la gestionarea acneei. Pentru a beneficia de rezultate vizibile, toate cremele sau gelurile trebuie reaplicate frecvent.

Pentru a preveni cuperoza care poate aparea brusc odata cu schimbarile bruste de temperatura, este important sa hidratati bine pielea si sa folositi intotdeauna protectie solara, chiar si iarna.

Lumina intens pulsata (IPL) – S-a dovedit ca un tratament foarte bun pentru pielea afectata de cuperoza, este lumina intensa pulsata (IPL). IPL este acelasi tratament folosit pentru tratarea rozaceei si indepartarea parului. Un gel special este aplicat pe piele si aparatul IPL se deplaseaza peste zona de tratament. Lumina laser trece prin piele fara a o deteriora. Efectul caldurii laser ajunge in venele care trebuie tratate, determinand coagularea si inchiderea sangelui. Astfel, se realizeaza eliminarea treptata a vaselor de sange dilatate.

Gestionarea cuperozei implica o abordare holista, incepand de la protectia solara si pana la identificarea si evitarea factorilor declansatori. In functie de severitatea afectiunii, consultarea unui medic dermatolog este cruciala pentru  personalizarea tratamentului. In plus, sprijinul emotional si informatiile corespunzatoare pot contribui la imbunatatirea calitatii vietii pentru cei afectati de aceasta afectiune a pielii.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!