Reactiile alergice sau iritatiile de orice fel pe fata din cauza unui produs de ingrijire a pielii, nu reprezinta cea mai fericita situatie. In general pielea sensibila este cea mai predispusa la iritatii extreme, dar indiferent de tipul de ten este obligatoiu sa acordam o atentie deosebita ingredientelor pe care le contin produsele din ritualul zilnic de ingrijire a pielii. A avea o astfel de reactie poate fi dificil atat pentru piele, cat si pentru starea de spirit, mai ales daca nu stim sigur ce a cauzat-o.
Printre tipurile de produse cosmetice care pot cauza dermatita de contact iritanta se numara: produsele de curatare a fetei (acestea contin adesea agenti tensioactivi care sunt necesari pentru curatarea pielii); tonere si astringente (acestea pot contine alcool sau acizi, cum ar fi alfa-hidroxiacidul (AHA), care pot cauza probleme ale pielii la unele persoane). Utilizarea excesiva sau inadecvata a oricaruia dintre aceste produse si proceduri de ingrijire a pielii poate provoca iritatii ale pielii, in special la persoanele cu piele sensibila sau boli de piele subiacente.
Emotia de a incerca un nou produs de ingrijire a pielii este egalata doar de dezamagirea pe care o simtim atunci cand pielea ustura si se inroseste. Dar produsele iritante nu sunt complet interzise. Pielea se va adapta in timp la aceste produse, iar mai jos v-am pregatit cateva sfaturi utile pe care le puteti aplica pentru a calma iritatiile si pentru a reintroduce in siguranta produsele preferate in rutina zilnica.
Cum putem identifica o reactie alergica?
Exista doua tipuri de dermatita de contact: iritanta si alergica. Dermatita de contact iritanta, denumita in mod obisnuit doar „iritare”, afecteaza stratul cornos, stratul superior protector al pielii care tine la exterior lucruri precum iritantii si alergenii. Dar daca un produs iprovoaca dermatita alergica de contact, acest lucru se traduce printr-un raspuns alergic care implica celule din piele care fac parte din sistemul imunitar. In general, reactiile sunt asemanatoare. Ambele tipuri de dermatita de contact pot provoca simptome precum arsura, usturime, mancarime, descuamare, si roseata.
Dar pot exista unele diferente intre ele. De exemplu, daca va confruntati cu un caz usor de dermatita de contact iritanta, veti avea probabil pielea uscata si pete de roseata, mancarime si descuamari imediat la contact sau dupa cateva ore. Desigur puteti dezvolta arsuri mai intense, iar simptomele devin de obicei mai severe, odata cu expunerea repetata la produsul iritant.
Dar daca dermatita de contact provine dintr-o alergie, este posibil ca simptomele sa fie mai severe, inclusiv arsuri intense, mancarime, uscaciune excesiva si o eruptie rosie care se raspandeste adesea dincolo de zona in care a fost aplicat produsul. De asemenea, puteti dezvolta urticarie, un tip de eruptie cutanata crescuta si mancarime asociata cu reactii alergice.
Cand o alergie este cauza, este mai probabil ca reactia sa se dezvolte dupa utilizari repetate, deoarece pielea se sensibilizeaza in timp la orice ingredient care provoaca reactia. Deci, de obicei reactiile nu apar imediat si ar putea trece zile sau saptamani pana sa observati aparitia lor.
Acest lucru face mai dificila urmarirea pana la sursa reactiei. Ar putea proveni de la un produs pe care l-ati folosit de ceva vreme si, prin urmare, ati presupus ca nu aveti nicio problema. Dar, daca utilizati un produs nou cu un ingredient la care ati fost sensibilizat anterior intr-un alt produs, atunci ati putea avea o reactie la prima utilizare a noului produs.
Cum sa tratam imediat o reactie?
Indiferent de tipul de reactie pe care il aveti, primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa opriti utilizarea produsului. Daca aveti simptome precum umflarea fetei sau a ochilor, dificultati de respiratie din cauza umflaturilor in gat sau confuzie, trebuie sa solicitati imediat asistenta medicala, deoarece acestea ar putea fi semne ale unei reactii alergice care pun viata in pericol. Daca nu stiti cu siguranta cu ce va confruntati, este esential sa consultati cu un medic dermatolog.
Dar daca va confruntati cu o iritatie usoara sau alergie, exista cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru a va simti mai bine. Iata cateva recomandari din partea specialistilor dermatologi:
- Spalati produsul de pe fata cu apa rece sau folositi o compresa rece pentru a calma o parte din senzatia de usturime.
- Aplicati o crema cu hidrocortizon 1% pentru a ajuta la gestionarea mancarimii. De obicei acest tip de crema se elibereaza fara prescriptie medicala;
- Luati un antihistaminic oral pentru a ajuta la tratarea mancarimii.
- Nu mai utilizati produsul!
- Pentru reactii mai severe, pentru a reduce inflamatia, consultati medicul dermatolog care va poate prescrie o crema topica cu corticosteroizi sau un medicament pe baza de steroizi.
Cum vindecam si prevenim o alta reactie?
Daca dezvoltati dermatita de contact – iritanta sau alergica – si nu stiti sigur de unde provine, discutati cu medicul dermatolog. Cel mai probabil va va recomanda sa faceti o pauza pentru o perioada de la produsele de ingrijire a pielii si machiaj si sa folositi doar cateva produse cu sanse scazute de a provoca probleme, cum ar fi un demachiant de baza si o crema hidratanta, pentru a ajuta pielea sa se vindece. De asemenea, medicul dermatolog va poate recomanda o serie de teste pentru a depista ingredientele la care sunteti alergici.
Specialistii recomanda ca dupa ce reactia s-a calmat si pielea s-a vindecat, puteti incepe sa reintroduceti un produs pe saptamana pentru a descoperi ce cauzeaza reactia alergica. Printre „vinovati” in mod obisnuit se numara parfumurile si conservantii. De aceea este foarte important sa cititi ambalajul oricarui produs nou pe care il incercati si sa il testati pe interiorul bratului inainte de a-l pune pe fata pentru a va asigura ca nu aveti o reactie alergica.
Exista o multime de produse care pot provoca iritatii si cand vorbim mai degraba de iritatii decat de reactii alergice, depinde foarte mult de produsul folosit. Desi potentialul unei reactii variaza de la o persoana la alta, produsele cel mai frecvent asociate cu iritatia sunt cele utilizate pentru tratarea acneei si cele pentru scopuri anti-imbatranire. In special, retinoizii topici, acidul salicilic si peroxidul de benzoil provoaca in mod obisnuit unele iritatii initial. Anumiti acizi, cum ar fi acidul glicolic si acidul lactic, pot provoca, de asemenea, iritatii si uscare. Produsele de exfoliere fizica, inclusiv scruburile si periile rotative pot face acelasi lucru atunci cand sunt folosite prea des.
Asadar poate fi necesar sa le introduceti treptat in rutina zilnica si in cantitati mai mici. Este posibil sa puteti utiliza ceva de genul retinoidului doar cateva zile pe saptamana. Daca totusi aceste tipuri de produse sunt prea dure pentru piele, va trebui sa discutati cu un dermatolog despre celelalte optiuni.
Dar daca aveti de-a face doar cu o reactie usoara care nu este alergica, exista cateva pasi prin care puteti face procesul mai putin intens:
- Incepeti usor – Indiferent de produsul utilizat, cititi cu atentie instructiunile inainte de a incepe folosirea acestuia. Dermatologii recomanda sa utilizati un produs potential iritant (cum ar fi un retinoid) doar doua sau trei zile pe saptamana, timp de cel putin doua saptamani pentru a vedea cum reactioneaza pielea. De asemenea, este important sa nu folositi prea mult produs, ci doar cu o cantitate de marimea unui bob de mazare sau chiar mai putin.
- Continuati treptat – Daca pielea tolereaza bine produsul, puteti creste utilizarea la trei sau patru ori pe saptamana si, in cele din urma, o data la doua nopti sau chiar in fiecare seara, timp de cateva saptamani.
- Utilizati o crema hidratanta – Pentru a dilua produsul, ar fi util sa il amestecati cu o crema hidratanta. Sau aplicati crema hidratanta, in mod ideal, una blanda, imediat dupa aplicarea celuilalt produs. Daca vrei cu adevarat sa fiti precauti, puteti aplica intai crema hidratanta, apoi celalalt produs, apoi din nou un strat de crema hidratanta.
- Utilizati-l produsul numai pe pielea uscata– Exista persoane la care reactiile in urma utilizarii unui retinoid sau a unui alt produs iritant, apar imediat dupa ce au facut un dus sau dupa ce se spala pe fata cu apa calda. Caldura ajuta la slabirea si curatarea porilor si deci provoaca mai multa iritatie. Asadar se recomanda ca inainte de a aplica un produs iritant, sa asteptam cel putin 30 de minute dupa dus.
Tineti cont de faptul ca iritatia este un efect secundar, nu neaparat un semn ca produsul functioneaza. Aceasta inseamna ca adaugarea mai multor produse nu va va ajuta sa obtineti rezultate mai rapide, ci doar va cauza mai multe probleme. Mai putin inseamna mai mult, mai ales cand vine vorba de produse concepute pentru a trata probleme precum ridurile si acneea.