Cosmetice naturale, eco, bio sau vegane: care este diferenta?

In ultimii ani tendintele in ceea ce priveste produsele de ingrijire a pielii, cu eticheta curata, au fost pe o panta ascendenta. Atat marile cat si micile companii au dezvoltat produse mai sanatoase si accesibile tuturor. Dar de multe ori, printre alti termeni, cuvinte precum „vegan”, „bio”, „eco” si „natural” sunt interschimbabile. Desi uneori putem spune daca un produs este netoxic, doar citind eticheta,  de cele mai multe ori poate fi dificil sa gasim diferentele nuantate dintre diferitele denumiri si ce reprezinta fiecare dintre ele.

Pentru inceput trebuie sa stiti ca nu exista o definitie legala sau o cerinta de a eticheta un produs ca natural, organic sau vegan. Singura cerinta legala este listarea ingredientelor conform standardului global INCI (International Nomendature of Cosmetic Ingredients). Ingredientele sunt enumerate de la cel mai mare procent la cel mai mic, in timp ce ingredientele sub 1% pot fi enumerate in orice ordine. Cu toate acestea, numele nu sunt neaparat enumerate in forma lor cea mai comuna – de exemplu, apa este listata cu numele sau stiintific, aqua. Aceasta lipsa de reglementare a atras dupa sine o serie intreaga de afirmatii inselatoare.

Este demachiantul tau cruelty-free? Este rujul tau intr-adevar vegan? De unde stii cu adevarat daca produsele pentru ingrijire sunt organice sau nu? Incercarea de a descifra lista de ingrediente pentru ingrijirea pielii poate fi uluitoare.  Dar pentru ca intotdeauna, informatia este cheia, in acest articol iti dezvaluim diferentele dintre cei mai controversati si comuni termeni folositi in industria cosmeticelor naturale.

  1. Natural

Afirmatia „natural” in cosmetica este mai bine reglementata decat afirmatia „eco”, cu toate acestea, exista o lipsa a unei definitii universale sau a unui standard armonizat, asa cum sugereaza Comisia Europeana. In general, produsele naturale sunt fabricate din plante, minerale sau substante animale naturale. Liniile directoare ale Consiliului Europei definesc un „cosmetic natural” ca un produs format din substante naturale de origine botanica, minerala sau animala, obtinute exclusiv prin metode fizice, microbiologice sau enzimatice, cu anumite exceptii pentru parfumuri si conservanti.

Un produs poate fi descris ca fiind natural chiar daca are doar 1% ingrediente din surse naturale, pe baza de plante sau minerale. Cel mai bun mod de a sti exact ce contine formula sa este sa verifici lista ingredientelor. Intr-un produs natural,  substantele botanice sunt intotdeauna mentionate in partea de sus si orice alte ingrediente sintetice mai jos. Extractele naturale vor fi denumite in functie de numele lor stiintific sau latin, dar daca vreti sa verificati cu siguranta, puteti apela la un dictionar cosmetic. Cautati branduri care precizeaza in mod clar procentul natural. Cele mai multe produse necesita un anumit nivel de conservanti, care sunt adesea sintetici. In acelasi timp, pot fi incluse si subproduse de origine animala. Ceara de albine si lanolina sunt adesea folosite in cosmetica naturala. In cazul in care materiile prime provin din agricultura conventionala, acestea pot contine substante nocive din punct de vedere al productiei. Si, intotdeauna produsele 100% naturale vor avea un termen de valabilitate mult mai scurt.

2. Bio/Organic

Trebuie mentionat mai intai ca „bio” si „organic” sunt doua cuvinte diferite pentru unul si acelasi lucru. Din fericire, nu se pot imprima impreuna pe eticheta produselor sau promova in reclame. Bioprodusele trebuie sa fie certificate de o terta parte inregistrata care examineaza cu strictete produsul solicitant, originea materiilor prime si documentatia acestora. De asemenea, o companie trebuie sa plateasca pentru a primi un certificat bio dupa ce a dovedit utilizarea efectiva a biomaterialelor in reteta produselor. Detinerea unei certificari bio este filtrul real pentru evaluarea unui brand cu adevarat ecologic de unul fals.

Produsele trebuie sa contina doar un procent minuscul de ingredient organic pentru a fi etichetate ca fiind organice. Dar, cel mai simplu mod de a intelege acreditarile organice ale unui produs este sa verificati intotdeauna eticheta si sa cautati logo-ul organic al Soil Association Organic. Acest lucru certifica faptul ca produsele sunt obtinute si fabricate folosind ingrediente durabile, din ferme ecologice si nu sunt testate pe animale, fara substante chimice dure, nanoparticule, parabeni, coloranti sintetici si parfumuri artificiale. Retineti ca unele ingrediente nu pot fi organice, cum ar fi apa, sarea sau argila.

Soil Association Organic a creat un standard european, COSMOS (Standard Cosmetic Organic), impreuna cu alte organisme de certificare organica din Europa (BDIH in Germania, Cosmebio si Ecocert in Franta si ICEA in Italia), astfel incat puteti vedea aceste sigle pe etichetele produselor de ingrijire.

3. Vegan si Vegan friendly

Majoritatea brandurilor de produse cosmetice vegane folosesc formule delicate si naturale, care sunt blande cu pielea. Unul dintre cele mai mari beneficii ale folosirii cosmeticelor vegane este utilizarea de ingrediente naturale, pe baza de plante. Cosmeticele vegane sunt preferate de obicei de persoanele cu piele sensibila, deoarece contin mai putine ingrediente care pot irita pielea si pot provoca o reactie alergica.

Vegan, nu inseamna automat ca aceste produse sunt de origine naturala! Cosmeticele vegane pot contine mai multe componente artificiale care se gasesc si in produsele cosmetice conventionale. Singura diferenta este ca cosmeticele vegane (sau 100% vegane)  nu contin ingredinte de origine animala, precum carmin (colorant alimentar), gelatina, miere, ceara de albine, lanolina, extract de melc, pudra de perle, etc. Un produs etichetat „vegan” nu inseamna neaparat ca inlocuitorii botanici sunt utilizati in locul ingredientelor de origine animala; ele pot include ingrediente sintetizate realizate in laborator. Unele ingrediente cosmetice comune derivate din surse animale includ glicerina, colagenul, gelatina, retinolul.

Exista si produse cosmetice vegetariene care exclud ingredientele de origine animala, dar pot contine subproduse de origine animala care nu afecteaza bunastarea animalelor, cum ar fi colostrul sau extractul de oua.

Asadar, un produs vegan de ingrijire a pielii nu trebuie sa contina ingrediente de origine animala, cu toate acestea, exista confuzie atunci cand compam un produs vegan cu cruelty free, deoarece nu vorbim despre acelasi lucru. Cruelty free se refera la un produs care nu este testat pe animale. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca este automat vegan si invers, un produs vegan nu este neaparat intotdeauna cruelty free. Exista exemple in care un produs vegan a fost testat pe un animal, iar un cruelty free contine ingrediente de origine animala.

Vegan friendly si cruelty-free nu se limiteaza doar la refuzul produselor testate pe animale, ci se extinde si la manifestarea sprijinului pentru alte produse vegane din comert. Un produs vegan friendly inseamna ca nu contine niciun ingredient de origine animala, inclusiv lapte, ou, miere, ceara de albine etc.

Cel mai rapid mod de a va asigura ca produsele sunt vegan friendly sicruelty-free este sa cautati sigla Societatii Vegane. Acesta certifica faptul ca produsele nu contin extracte de origine animala sau subproduse animale in ingrediente sau in procesul de fabricatie si ca produsele si ingredientele nu au fost niciodata testate pe animale. Un alt logo la care trebuie sa fiti atenti pentru a va asigura ca produsele sunt cruelty-free este logo-ul Leaping Bunny, singurul simbol recunoscut international care garanteaza ca nu au fost efectuate teste pe animale in dezvoltarea produsului. Legea UE are reglementari stricte cu privire la testarea pe animale, in timp ce in China este o obligatie legala, astfel incat orice produse vandut va fi testat automat pe animale.

4. Curat/Clean

In general pe eticheta produselor „curate” nu se regasesc sulfati, siliconi, ftalati, parabeni, pesticide, derivati din petrol, coloranti artificiali si parfumuri sintetice. In UE, o eticheta trebuie sa enumere orice potential alergen care poate provoca sensibilitate (in concentratii de peste 0,01%). Aceste ingrediente sunt adesea incluse cu caractere cursive la sfarsitul listei de ingrediente.

Produsele curate pot include ingrediente sintetice sigure care nu pun probleme de sanatate. Sunt ingredientele fabricate in laborator, concepute tocmai pentru a le imita pe cele naturale si se numesc „identice naturale”.

Si de ce ar trebui utilizati produse cu eticheta curata? Deoarece pielea noastra absoarbe ca un burete, toate produsele pe care le aplicam. Astfel, folosirea produselor curate poate reduce sensibilitatea si iritatia care vin la pachet cu ingredientele derivate sintetic.

5. ECO

Folosirea cuvantului „eco” nu are o reglementare legala explicita. Asadar orice producator il poate revendica pe baza interpretarii sau a dorintei sale de a suna cat mai natural. De fapt, „eco” ar trebui sa se refere la ceva care este ecologic si durabil, fie ca este produsul in sine, impactul asupra mediului sau orice altceva legat de produs. Termenul „eco” ar trebui sa aduca o valoare morala mai mult decat o caracteristica fizica.

Asadar, exista standarde pe care le puteti urmari atunci cand cumparati produse, cum ar fi certificate organice sau certificate vegane. Produsele cu eticheta curata pentru ingrijirea pielii sunt extrem de eficiente, datorita super ingredientelor pe care le contin si care fac minuni pentru tenul nostru. Ingredientele sintetice si produsele testate pe animale nu numai ca sunt mai putin cautate, dar se diminueaza incet de pe piata, datorita cresterii alternativelor naturale. Exista o varietate de produse pe care le puteti cumpara si de care va puteti bucura, daca cititi cu atentie etichetele. De aceea suntem aici sa va ajutam!

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!