Colagenul a fost mult timp considerat „fantana tineretii” datorita beneficiilor sale uriase pentru piele. Timp de secole, femeile au consumat alimente bogate in colagen pentru sanatatea pielii si a articulatiilor. Astazi, colagenul se regaseste in creme cosmetice si medicale, seruri si lotiuni.
Colagenul este una dintre proteinele responsabile de rezistenta si elasticitatea pielii si reprezinta intre 75% si 80% din compozitia acesteia. Colagenul previne ridurile si liniile fine, iar productia acestuia este de obicei influentata negativ de mediu si de procesul natural de imbatranire.
Desi de obicei nu se poate masura nivelul de colagen din piele, exista anumite semne care arata scaderea nivelului acestuia, cum ar fi ridurile, pielea terna si deteriorata, iar la nivelul corpului de ligamente si tendoane mai rigide, dureri articulare, slabirea muschilor si probleme gastro-intestinale.
Ce provoaca pierderea colagenului?
Printre factorii care pot contribui la pierderea de colagen sau la niveluri scazute de colagen, se numara: modificari hormonale datorate sarcinii, menopauzei sau altor stari de sanatate; stresul oxidativ, care rezulta din procesele metabolice si stilul de viata, cum ar fi fumatul si dieta; procesul natural de imbatranire; expunerea indelungata la soare, deoarece razele ultraviolete pot determina descompunerea colagenului in piele; niveluri scazute de acid ascorbic, cunoscut si sub denumirea de vitamina C si desigur unele conditii genetice pot afecta productia de colagen.
Desigur ca exista cateva metode prin care putem preveni pierderea de colagen si anume: consumul de fructe si legume, deoarece acestea contin vitamine si antioxidanti; evitand fumatul si alimentele procesate, care cresc riscul de stres oxidativ si protejand pielea atunci cand ne expunem la soare.
Colagenul – aliatul pielii in lupta anti-imbatranire
Peste 70% din pielea noastra este reprezentata de colagen. In interiorul pielii, colagenul este componenta principala a dermei: stratul care confera pielii elasticitate si flexibilitate. Incepand cu varsta de 21 de ani, productia de colagen nou de catre organismul incepe sa scada, iar colagenul existent incepe sa se descompuna. Pana la varsta de 60 de ani, avem jumatate din cantitatea de colagen pe care o aveam la varsta de 21 de ani.
In plus, rata de sinteza a colagenului (capacitatea corpului nostru de a crea colagen nou), scade cu peste 70%. Expunerea la razele UV de-a lungul vietii favorizeaza aceasta epuizare, care poate duce la aparitia ridurilor si pielii uscate. Cercetarile arata ca suplimentarea orala cu colagen si folosirea produselor pe baza de colagen, pot ajuta la intarirea si hidratarea pielii, precum si la reducerea aspectului ridurilor profunde. In plus, colagenul poate ajuta la protejarea impotriva daunelor pielii induse de razele UV.
Unele tipuri de colagen sunt resorbabile. Aceasta inseamna ca ele pot fi descompuse, transformate si absorbite inapoi in organism. De asemenea, se pot forma in structuri din afara corpului, cu diverse utilizari medicale. Produsele care au scopul de a creste nivelul de colagen pot proveni de la oameni si alte specii, precum pestii (de exemplu, somon). Colagenul joaca de asemenea un rol esential in procesul natural de vindecare a ranilor.
Cresterea productiei de colagen sau prevenirea declinului acestuia poate ajuta la mentinerea pielii puternice, elastice si cu aspect mai tanar. Cremele, serumurile, lotiunile si alte produse cosmetice care contin colagen, revitalizeaza pielea prin cresterea nivelului de colagen din organism.
Beneficii majore ale colagenului pentru piele
Netezeste pielea si reduce ridurile
Avand in vedere ca este componenta esentiala a stratului dermic care se gaseste sub piele, colagenul va poate aduce multe benefice. In general are efecte anti-imbatranire. Colagenul ajuta la intarirea pielii, poate reduce profunzimea ridurilor faciale, lasand pielea mai neteda si mai ferma. Unul dintre cele mai bune tipuri de colagen este colagenul marin. Similar cu structura colagenului gasit in pielea umana, colagenul marin are o afinitate ridicata pentru piele si un grad de iritatie foarte mic. Acest tip de colagen cu molecule mici se absoarbe rapid in piele, ajuta in lupta impotriva simptomelor de imbatranire si hidrateaza pielea uscata. Il puteti regasi sub forma de serum. Un produs excelent care transforma pielea terna, facand-o ferma si elastica.
Ajuta la mentinerea elasticitatii pielii
Ca proteina principala, colagenul sustine tesuturile conjunctive din organism, permitand pielii sa-si pastreze elasticitatea. In derm, glandele sebacee sunt glandele cheie pentru calitatea pielii. Aceaste glande produc sebum care ne ajuta sa ne mentinem pielea hidratata. Colagenul sustine glandele sebacee si orice din derm, deoarece colagenul contribuie la rezistenta generala a stratului dermic al pielii. Sustinand dermul, acest strat intern al pielii, colagenul este capabil sa promoveze functia altor tesuturi si glande. Cand pielea este bine hidratata, pare mai sanatoasa si este mult mai rezistenta. Asadar, colagenul este o modalitate excelenta de a sustine pielea in totalitate.
Ajuta la hidratarea pielii, lasand-o moale si catifelata la atingere
Colagenul creste hidratarea pielii. Studiile au aratat ca dupa utilizarea colagenului sau a produselor cu colagen, pielea este mai putin uscata si mai hidratata. Pielea uscata este inofensiva la inceput, dar pielea uscata care este neingrijita poate duce la activarea eczemei si a altor simptome care includ crapare, inflamatie, roseata si mancarime. Prin consumul regulat de 2 litri de apa pe zi si utilizarea produselor de baza de colagen, va puteti ajuta pielea sa-si pastreze umiditatea.
Colagenul lupta impotriva imbatranirii
Pe masura ce inaintam in varsta corpul produce mai putin colagen. Aceasta scadere a productiei de colagen duce la uscarea pielii si formarea ridurilor. Prin urmare, cu cat avem mai mult colagen in piele, cu atat este mai putin probabil sa va dezvoltam riduri. Amintiti-va, colagenul este un ingredient anti-imbatranire folosit in mod traditional si dovedit de cercetari.
Colagenul ajuta la vindecarea ranilor
Colagenul joaca un rol important in vindecarea ranilor. Colagenul atrage fibroblastele la locul plagii. Fibroblastele sunt cele mai frecvente celule gasite in tesuturile conjunctive. In esenta, colagenul are un potential mare de a opri sangerarea, de a atrage celulele pielii catre rana si de a stimula formarea de noi vase de sange. Colagenul poate fi, de asemenea, aplicat pe rana, deoarece nu irita pielea sau provoca inmultirea bacteriilor.
Netezeste celulita
Colagenul poate ajuta la netezirea celulitei prin intarirea stratului dermei. Celulita devine de fapt mai vizibila pe masura ce pielea noastra se subtiaza, se intinde si in cele din urma se lasa – toate acestea sunt parti naturale ale procesului de imbatranire. Cu toate acestea, deoarece colagenul este capabil sa imbunatateasca elasticitatea si grosimea pielii, includerea acestuia in rutina zilnica de ingrijire a pielii poate fi utila in prevenirea dezvoltarii celulitei vizibile!
Combate cicatricile acneice si vergeturile
Ce este mai rau decat acneea si cicatricile pe care aceasta le lasa in urma? Cicatricile de acnee sunt de fapt cauzate de deteriorarea colagenului din piele. Utilizarea produselor cu colagen pot accelera la formarea colagenului in piele, accelerand astfel repararea tesuturilor care vor vindeca cicatricile de acnee. In plus, acelasi lucru se poate spune si despre vergeturi! Promovarea productiei de colagen si imbunatatirea continutului de colagen din piele va ajuta la estomparea vergeturilor si chiar la prevenirea formarii altora noi!
Reduce daunele pielii asociate cu expunerea la raze UV
Razele solare pot fi destul de daunatoare pielii. Supraexpunerea la razele UV poate distruge colagenul pielii. Avand in vedere ca acesta ajuta la mentinerea integritatii generale, a calitatii si a rezistentei pielii, descompunerea din cauza razelor UV ne poate face vulnerabili la boli si afectiuni ale pielii, in special la cancerul de piele. Din fericire, puteti ajuta pielea cu colagen sau produse pe baza de colagen care sa ajute la inlocuirea colagenului afectat din cauza expunerii la raze UV si astfel sa va protejati si de aparitia altor probleme.
Colagenul este cea mai usoara cale catre o piele intinerita, cu aspect ferm! Prin utilizarea produselor pe baza de colagen, puteti revigora pielea cu aspect tern si obosit, o puteti hidrata, puteti repara pielea uscata si mai mult decat orice, puteti scapa de riduri. Cu ajutorul colagenului ii puteti oferi tenului hidratarea si complexitatea potrivita. Acum este timpul sa va recapatati increderea in propria piele!