Rutina de ingrijire a pielii este aproape omniprezenta, dar, cumva cand vine vorba de ingrijirea pielii, este usor sa fim coplesiti de optiunile disponibile. Indiferent de multitudinea de ingrediente anti-imbatranire si formularile existente, cu totii ne dorim sa gasim formula magica care sa ne mentina pielea tanara si sanatoasa pentru totdeauna.
Specialistii recomanda sa apelam cu incredere la ingredientele anti-imbatranire, indiferent de varsta, pentru ca petele pigmentare, liniile fine din jurul ochilor sau pielea terna pot aparea oricand si ne pot da batai de cap.
Combaterea semnelor de imbatranire a pielii poate fi realizata atat prin utilizarea unor ingrediente anti-imbatranire eficiente, construirea unei rutine de ingrijire adaptate nevoilor pielii, cat si prin adoptarea unui stil de viata sanatos.
In acest articol veti afla totul despre rutina completa de ingrijire a pielii, cum va puteti ingriji pielea si cum puteti preveni sau reduce semnele de imbatranire, ce ingrediente sa folositi, ce alimente sa consumati si ce puteti face pentru a avea un stil de viata sanatos!
Ingrediente care pot ajuta la combaterea semnelor de imbatranire prematura a pielii
Cand vine vorba de vizarea semnelor de imbatranire, exista mai multi factori pe care trebuie sa ii luam in considerare, de la tipul de piele pana la genetica. Gasirea a ceea ce functioneaza cel mai bine poate fi o provocare si necesita multe incercari. Exista insa cateva ingrediente cheie care s-au dovedit ca functioneaza foarte bine si ca sunt benefice in lupta anti-imbatranire. Retinolul si crema de protectie solara, au beneficii anti-imbatranire dovedite stiintific, dar acestea nu sunt singurele pe care trebuie sa le luati in considerare atunci cand va construiti rutina de ingrijire a pielii. De-a lungul anilor, specialistii au realizat o lista cu cele mai bune ingrediente anti-imbatranire, care ajuta pielea sa fie ferma, elastica si stralucitoare mai mult timp!
Crema de protectie solara – Expunerea directa la soare poate accelera semnele precoce ale imbatranirii. Mai mult decat atat, expunerea la lumina UV este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea petelor maronii, a ridurilor si a cancerului de piele. Studiile au aratat, de asemenea, ca persoanele care folosesc crema de protectie solara in fiecare zi (indiferent de anotimp si vremea de afara) imbatranesc semnificativ mai bine decat cei care au aplicat SPF doar in zilele insorite sau atunci cand au petrecut o perioada lunga de timp in aer liber. Asadar, pentru a evita daunele solare aplicati zilnic o crema de protectie solara cu SPF 30+ sau 50+.
Retinol: Retinoizii eliberati fara prescriptie medicala si retinoizii, cum ar fi Retin-A, sunt derivati ai vitaminei A. Retinoizii si retinolii accelereaza si stimuleaza productia de colagen pentru o piele mai fina si cu aspect mai tanar. Pe langa ridurile si liniile fine, retinoizii contracareaza decolorarea si imbunatatesc textura pielii. Insa, este nevoie de cateva saptamani sau chiar luni pentru ca retinolul sa isi exercite efectul de combatere a ridurilor, asa ca trebuie utilizat pe perioade lungi de timp. In plus, retinoizii si retinolii se pot usca pielea si o pot face mai sensibila la soare. Aplicati pe piele cu moderatie si contracarati orice produs care contine retinoizi sau retinol prin utilizarea zilnica a protectiei solara.
Vitamina C: Aplicarea topica a vitaminei C ajuta la stimularea productiei de colagen, care ajuta la combaterea ridurilor. Stiinta spune ca aplicarea vitaminei C poate reduce semnele de hiperpigmentare (pistrui si petele de varsta). Vitamina C este un antioxidant puternic, care lupta si impotriva razelor UV si a ridurilor provocare de acestea. Puteti gasi vitamina C intr-o multime de serumuri si creme hidratante. Cautati pe etichetele produselor acid L-ascorbic (forma cea mai stabila la depozitare a vitaminei C). Pentru a creste eficienta, o puteti asocia cu acid ferulic.
Vitamina E – Vitamina E este extrem de eficienta atunci cand vine vorba de protejarea pielii impotriva daunelor care pot duce la aparitia liniilor fine si a ridurilor. Vitamina E neutralizeaza radicalii liberi care dauneaza celulelor, declansati de factori de mediu precum expunerea la soare. De asemenea, Vitamina E este un antioxidant excelent care ajuta la vindecarea ranilor, prin intarirea barierei naturale a pielii. Vitamina C si E lucreaza impreuna pentru a pastra si construi colagenul din piele.
Acid Hialuronic: Acidul hialuronic este un ingredient anti-imbatranire obligatoriu de introdus in rutina anti-imbatranire. Desi pielea uscata nu provoaca riduri, poate accentua aspectul liniilor fine si al ridurilor, motiv pentru care este important sa o mentineti hidratata. Acidul hialuronic este ca un burete care hidrateaza profund pielea, umpland ridurile si conferind un aspect neted si plin.
Peptide: Lanturi de aminoacizi, peptidele pot patrunde in stratul superior al pielii oferind beneficii anti-imbatranire. Unele peptide ajuta la stimularea productiei de colagen si elastina, in timp ce altele pot ajuta la netezirea liniilor fine si ridurilor.
Niacinamide: Imbunatatesc textura pielii, uniformizeaza tenul si reduc petele pigmentare. Acest ingredient comun de ingrijire a pielii anti-imbatranire este de fapt o forma de vitamina B3 care creste elasticitatea pielii, reducand in acelasi timp aspectul ridurilor. Persoanelor cu pielea sensibila li se recomanda sa inceapa cu o concentratie mai mica de niacinamida.
Acizi Alfa si Beta Hidroxi: Acesti acizi exfoliaza delicat pielea, indepartand celulele moarte ajutand astfel la regenerarea celulara. Cercetarile arata ca acidul glicolic si alti alfa-hidroxiacizi (AHA) pot creste elasticitatea pielii, diminuand in acelasi timp ridurile si liniile fine. De asemenea, prea mult acid glicolic poate duce la iritarea pielii si hipersensibilitate la razele UV daunatoare.
Niciodata nu este prea devreme sau prea tarziu pentru a incepe o rutina anti-imbatranire de ingrijire a pielii. Specialistii recomanda sa incepem cat mai devreme, inainte ca pielea sa inceapa sa imbatraneasca in mod natural sau sa apara primele semne de imbatranire.
Atunci cand adaugati produse noi in rutina de ingrijire a pielii, este indicat sa incepeti treptat. Daca incepeti prin a adauga o multime de produse noi deodata, nu veti sti care dintre ele au de fapt efectul scontat. In plus, in cazul unei reactii, cum ar fi roseata sau mancarimea, va fi mai greu de identificat cauza. De asemenea, trebuie sa acordati timp produselor sa functioneze. De obicei, rezultatele dupa inserarea oricaror produse noi de ingrijire a pielii, dureaza aproximativ trei luni.
Rutina anti-imbatranire:
Curatare: Pentru curatare, folositi un demachiant bland, potrivit tipului tau de ten. Insa odata cu trecea anilor nu va fi suficient sa va curatati fata o singura data. Specialistii ne sfatuiesc sa optam pentru curatarea dubla. Folositi produse de curatare blande care nu vor indeparta uleiurile naturale de pe piele si nici nu o vor deshidratata. Pentru a curata corect, aplicati intai un produs pe baza de ulei si dupa, un demachiat spuma cu sau un gel. Uleiul va descompune machiajul vechi, murdaria si resturile, iar spuma sau gelul va curata pielea si porii pentru o absorbtie mai buna a produselor. Curatarea tenului se va realiza in fiecare dimineata si seara.
Aplicarea tonerului: Seara, imediat dupa demachiant se aplica tonerul. Acesta este un pas necesar pentru persoanele care au tendinta de a avea pielea pe partea grasa sau predispusa la acnee. Puteti opta pentru produse care exfoliaza si tonifiaza pielea in acelasi timp si care contin fenol si acid salicilic. Acest lucru nu numai ca pregateste pielea pentru restul rutinei, dar ajuta si la mentinerea echilibrului perfect al pH-ului pielii.
Exfoliere: O data sau de doua ori pe saptamana, in rutina de seara, folositi un exfoliant pentru a indeparta celulele moarte si pentru a stimula regenerarea pielii.
Ulei facial: Daca aveti pielea foarte uscata, luati in considerare aplicarea unei picaturi de ulei facial inainte de aplicarea cremei hidratante. Acesta ajuta la refacerea elasticitatii si fermitatii, mentinand in acelasi timp pielea hidratata toata ziua. Uleiurile de hidratare nu numai ca fac pielea sa arate frumos, dar au la baza numai ingrediente naturale, cum ar fi uleiul de maces, ulei de catina, ulei de trandafir, etc.
Hidratare: Dupa ce ati aplicat uleiul, asteptati cateva minute sa se absoarba, dupa care, aplicati o crema hidratanta bogata in ingrediente anti-imbatranire.
Protectie solara: Deoarece soarele este unul dintre principalii vinovati ai imbatranirii premature, SPF-ul este cel mai important pas in rutina anti-imbatranire. Expunerea la soare epuizeaza colagenul din piele si poate cauza probleme de pigmentare. Optati pentru produse care nu contin oxibenzona si folositi zilnic un produs cu SPF pentru a va proteja pielea impotriva radiatiilor UV si a preveni imbatranirea prematura.
Masca faciala – Mastile pentru fata functioneaza bine seara, dar si dimineata dupa curatarea dubla, pentru a hidrata si intari bariera pielii. Le puteti alege pe cele care contin peptide, ceramide si acid hialuronic, deoarece sustin productia de colagen care ajuta la netezirea liniilor fine si a ridurilor.
Tratamente si proceduri anti-imbatranire
Dermarolling: Un dispozitiv de ingrijire a pielii extrem de popular in ultima perioada. Se ruleaza pe suprafata pielii pentru a asigura ca produsul patrunde suficient de adanc pentru a functiona efectiv. Practic, ace mici si terapia cu lumina rosie sunt menite sa deschida pielea (ceea ce determina, de asemenea si productia de colagen). Desi poate fi o tehnica eficienta pentru ca produsele sa patrunda mai bine in piele, specialistii avertizeaza impotriva utilizarii incorecte care poate cauza probleme de pigmentare.
Peelingul chimic: Exfoliaza profund pielea, reduce petele pigmentare si uniformizeaza tenul.
Terapiile cu laser: Stimuleaza productia de colagen, imbunatatind textura si fermitatea pielii.
Injectiile cu acid hialuronic sau botox: Reduc ridurile si liniile fine, conferind pielii un aspect tanar si rejuvenat.
Sfaturi anti- imbatranire
Prevenirea este intr-adevar cel mai bun medicament. Asadar, iata cateva modalitati care sa va ajute la prevenirea aparitiei ridurilor:
Hidratare: Si ne referim la interior si la exterior! Specialistii recomanda minimum 2 litri de apa pe zi si aplicarea unei creme hidratante in fiecare dimineata si seara.
Renuntati la fumat: Stiinta spune ca fumatul este doar o veste proasta pentru pielea tanara!
Protejati-va de soare: Aplicarea protectiei solare este un inceput excelent, dar nu va opriti aici. Aplicati suficient si reaplicati la fiecare 2 ore. Si nu uitati de protectia fizica precum o palarie si ochelari de soare.
Dormiti pe spate: Cercetarile sunt limitate, dar cel putin un studiu sugereaza ca pielea poate avea de suferit in fiecare noapte, daca dormim pe burta. In plus un somn de calitate si odihna adecvata contribuie la regenerarea celulara si la diminuarea semnelor de oboseala.
Alimentatie echilibrata: Consumati fructe si legume colorate (Bogate in antioxidanti si vitamine, acestea protejeaza pielea impotriva daunelor oxidative si stimuleaza productia de colagen); peste gras (sursa excelenta de acizi grasi omega-3, care mentin hidratarea pielii si reduc inflamatia); seminte si nuci (furnizeaza minerale si vitamine esentiale pentru sanatatea pielii, cum ar fi vitamina E si zinc).
Exercitii fizice: Activitatea fizica stimuleaza circulatia sangelui si ajuta la mentinerea unui ten sanatos si radiant.
Evitarea factorilor de stres: Stresul cronic poate accelera procesul de imbatranire a pielii, deci practicarea tehnicilor de gestionare a stresului este esentiala.
Pielea sanatoasa, cu aspect mai tanar nu se refera doar la produsele pe care pe punem pe fata, ci incepe si din interior. La fel ca orice alta parte a corpului, pielea poate reflecta starea generala de sanatate. O rutina simpla poate face o mare diferenta in sanatatea pielii tale si poate reduce semnele imbatranirii. Amintiti-va totusi sa ii acordati timp!