Vopsitul părului este o operațiune care poate deteriora părul, în funcție de rezistența acestuia și de culoarea aleasă. Dacă vrei să treci de la un păr închis la culoare la o nuanță mai deschisă, spre blond, este foarte posibil să arzi părul și să deteriorezi structura firului de păr. În general, poți obține nuanțele de blond doar dacă decolorezi părul înainte, ceea ce reprezintă un stres suplimentar, părul devenind fragil, casant și deshidratat. Refacerea structurii părului este de durată și presupune tratamente îndelungate și costisitoare, care nu au de fiecare data rezultatul scontat.
Subtonul pielii tale, culoarea ochilor tăi, ce tonuri ar trebui să reflecte părul tău, precum și obiectivul de culoare a părului pe care vrei să îl obții sunt câțiva dintre ceilalți factori care trebuie luați în considerare înainte de a alege o nuanță de vopsea de păr din diagrama culorilor părului. Însă cel mai important criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare este calitatea vopselei de păr, pentru a nu deteriora părul. De aceea, este recomandat să alegi o vopsea de păr cât mai naturală, organică, din ingrediente care nu îl deteriorează.
Vopsea de păr cu amoniac sau fără amoniac?
Vopseaua de păr pe bază de henna, care nu are în compoziție amoniac, este cea mai naturală soluție pentru a obține nuanța dorită fără a rupe părul și fără a duce la apariția vârfurilor despicate. Henna nu agresează părul, nu îl încarcă și nu îl deteriorează. Culorile sunt intense, cu reflexe puternice și rezistă pentru mult timp.
Henna este un arbust tropical, ale cărui frunze sunt zdrobite și uscate, iar pudra obținută este folosită de sute de ani pentru colorarea părului. Henna se folosește de asemenea pentru tatuaje și pentru colorarea unghiilor. Pentru a prepara vopseaua cu henna, pudra este amestecată cu apă, suc de lămâie și oxid de calciu pentru a obține o pastă. În funcție de culoarea dorită se pot adăuga și alte substanțe: extract de ghimbir, pulbere de nucă, indigo sau alaun.
Vopseaua de păr naturală, cu henna, este alegerea ideală atunci când vrei să îți vopsești părul fără să îl deteriorezi. Vopseaua de păr fără amoniac, cu henna, este benefică pentru firul de păr, îl fortifică, oferă o culoare intensă și de durată, fără a afecta structura părului. Rezultatul este un păr mătăsos, strălucitor și sănătos, cu o culoare deosebită.
Care sunt cele mai bune vopsele de păr naturale, în funcție de culoarea pe care vrei să o obții
Oricare ar fi culoarea ta actuală și cea la care vrei să ajungi, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a cumpăra vopseaua de păr și de a o aplica. Alege un produs sigur, care nu conține ammoniac sau conservanți artificiali, parabeni sau sulfați, pentru a te asigura că părul tău nu va avea de suferit și va rămâne strălucitor și sănătos.
Pentru păr blond, poți alege o vopsea de păr naturală, cu o nuanță mai închisă sau mai deschisă, care conține ingrediente naturale, pe bază de ulei organic din semințe de in, cu proteine de grâu și orez. Proteinele din orez și grâu hrănesc și protejează firul de păr, iar uleiul din semințe de in organic repară părul fragil și deteriorat. Alege o formula care nu conține amoniac, parabeni sau rezorcină, naturală, în culori și nuanțe subtile, strălucitoare și calde.
Dacă vreă să îți vopsești părul șaten, poți alege o linie de vopsea pentru păr ce conține proteine de orez și ulei din semințe de in din agricultura biologica ce conferă părului nuanța dorită, acoperind părul alb încă de la prima aplicare, cu grijă față de sănătatea firelor de păr și scalpului. Optează pentru o formulă inovatoare care nu conține amoniac, parabeni sau rezorcină, testată dermatologic și care te ajută să ajungi la culoarea dorită în condiții de siguranță, este ușor de folosit și este potrivită pentru pielea delicată.
Dacă vrei să îți vopsești părul brunet, alege tot o vopsea naturală, care nu conține amoniac și nu deteriorează părul. Optează pentru formule blânde, delicate, ușor de aplicat, care nu pătează și acoperă eficient chiar și firele de păr albe. Vopseaua are avantajul de a fi prietenoasă cu părul și scalpul, pe care nu îl deschidratează sau descuamează.
Se spune că părul roșcat este cel mai greu de întreținut, însă cu ajutorul unei vopsele naturale, devine un lucru foarte ușor. Tot ce trebuie să faci este să alegi nuanța potrivită! Poți opta pentru o nuanță de blond roșcat, mai ales dacă ai tenul deschis.
Sfaturi utile pentru îngrijirea părului vopsit
Proteina de orez și uleiul de in din agricultura ecologică creează o peliculă naturală la suprafața firului de păr care protejează părul, conferindu-i catifelare, volum, elasticitate și strălucire. Uleiul din semințe de in este îmbogățit cu acizi grași polisaturați care au proprietăți emoliente și nutritive pentru păr. Proteinele de orez hidrolizate creează un film protectiv în jurul firului de păr, oferindu-i susținere. Acestea fac părul mătăsos și ușor de pieptănat. Susține elasticitatea și rezistența firului de păr și îi echilibrează nivelul de hidratare.
Indiferent că ai ales să îți vopsești părul blond, brunet, roșcat sau blond, acesta are nevoie de o îngrijire adecvată, dacă vrei să menții culoarea mai mult timp. Chiar dacă se știe că vopseaua de păr poate afecta firele de păr, atât timp cât urmezi cu strictețe câteva sfaturi utile de îngrijire, te poți bucura de un păr frumos și sănătos.
Este important să îngrijești părul chiar înainte să îl vopsești. Folosește produse pentru hidratare, precum măști sau uleiuri pentru păr și asigură-te că vârfurile firelor de păr nu sunt despicate. Dacă îți decolorezi părul, aplică ulei de cocos presat la rece cu o noapte înainte, pentru a diminua deteriorarea firelor de păr. Pentru părul vopsit este recomandat să folosești șampon și balsam fără sulfați, substanțe care ajută la crearea spumei, dar care pot să îți afecteze părul vopsit. Sulfații facilitează eliminarea uleiurilor naturale din firele de păr, fapt care duce la alterarea culorii și decolorare.
Cea mai simplă soluție pentru a-ți menține culoarea părului vopsit mai mult timp este să încerci să te speli pe cap mai rar. Dacă de obicei te spălai de trei sau chiar de patru ori pe săptămână, ar fi ideal să reduci frecvența la numai două, cel mult trei spălări. Nu doar că se va menține mai mult timp culoarea părului, ci se vor reține mai multe uleiuri naturale care ajută la hidratarea firelor de păr.
Atunci când te speli pe cap cu apă fierbinte, cuticula firelor de păr este deschisă, fapt care permite decolorarea mult mai rapidă a vopselii. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat să folosești apă călduță în timpul șamponării și să te clătești cu apă puțin mai rece. Apa călduță ajută la curățarea părului, în timp ce apa rece va ajuta la reținerea hidratării și va împiedica decolorarea părului.
Atunci când îți aranjezi părul cu placa sau îl usuci, căldura în exces îl poate decolora și deteriora. Este recomandat să folosești un spray protector înainte sau să optezi pentru produse potrivite pentru îngrijirea părului, astfel încât să păstreze hidratarea naturală a acestuia și fără să deterioreze culoarea.
De asemenea, clorul este un agent de înălbire care poate duce la decolorarea părului. În timp ce părul blond poate căpăta nuanțe verzui, culorile mai închise își pot pierde din intensitate și strălucire. Așa că adu-ți aminte de acest lucru data viitoare când mergi la piscină și, eventual, folosește o cască de înot. Sau poți aplica balsam pe părul ud înainte să mergi la piscină, dar fără să clătești părul. Astfel vei crea o barieră și vei împiedica decolorarea părului din cauza clorului din apă.
Părul vopsit este mult mai vulnerabil, așa că este recomandat să îți tunzi vârfurile o dată la șase sau opt săptămâni, pentru a preveni deteriorarea și ruperea firelor de păr. În plus, așa vei reuși să te bucuri de un păr sănătos și strălucitor.
Îngrijirea corectă a părului vopsit este esențială dacă vrei să ai o podoabă capilară sănătoasă și strălucitoare. Indiferent cât de des alegi să îți vopsești părul, ține cont de sfaturile de mai sus, ca să fii sigură că părul tău are parte de hidratarea optimă.
Sursa foto: Unsplash