Produsele pentru ingrijirea pielii barbatilor au evoluat foarte mult in ultimii ani si acum exista o gama din ce in ce mai larga la care domnii pot apela pentru a trata anumite probleme sau pur si simplu ca parte integranta a rutinei lor zilnice.
Cu toate acestea, ingrijirea pielii la barbati nu a fost o practica obisnuita, asa ca acestia au infinit mai putine optiuni decat femeile. Deoarece pielea barbatilor este cu aproximativ 10 pana la 20% mai groasa decat cea a femeilor si tinde sa fie mai grasa, le este recomandat sa foloseasca produse special formulate pentru sexul masculin. Exista foarte multe branduri care inoveaza constant pentru a reduce aceasta diferenta si pentru a ajuta barbatii sa obtina ingrijirea de care au nevoie.
In general, aceasta rutina de baza pentru barbati este, de asemenea, universala, cu usoare modificari pentru barbatii cu pielea uscata sau ten matur, fata de cei cu pielea grasa sau predispusa la acnee. Desigur, rutina de ingrijire poate fi atat de complexa pe cat fiecare isi doreste sa fie, dar exista o rutina de baza pe care fiecare barbat ar trebui sa o urmeze pentru inceput. Pasii de baza, cum ar fi curatarea, hidratarea si exfolierea la care se adauga pasi esentiali suplimentari, iar tipul de produse folosite depinde desigur si de varsta si de tipul de piele.
Cel mai important lucru atat pentru femei cat si pentru barbati este de a investi in sanatate si de a lucra la increderea in sine. Iar o piele frumoasa si sanatoasa poate fi arma secreta! Si cum niciodata nu este prea tarziu pentru a incepe cea mai buna rutina de ingrijire a pielii, iata cateva obiceiuri pe care le urmati pentru a va pastra pielea sanatoasa, fara riduri si pete.
Rutina de baza: curatare, exfoliere, hidratare
Cei trei pasi de baza ai oricarei rutine sunt curatarea, exfolierea si hidratarea.
Curatati tenul de doua ori pe zi – Rutina esentiala de ingrijire a pielii pentru fiecare barbat, la orice varsta, va include curatarea fetei dimineata si seara, pentru a indeparta sebumul, murdaria si celulele moarte care se acumuleaza pe suprafata pielii. Acest proces este extrem de important pentru piele deoarece, ajuta la deschiderea porilor, mentine pielea proaspata si stralucitoare si permite celorlalte produse sa patrunda mai bine in piele. Produsul de curatare ar trebui sa fie atat bland, cat si hidratant. Nu folositi sapunuri dure sau perii speciale care pot rani bariera superioara si pot deteriora pielea. Asadar, curatati tenul dimineata si seara inainte de a aplica orice produse suplimentare.
– Exfoliati tenul de doua ori pe saptamana. Acest pas ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii si permite sa pastrati un ten mai luminos, mai fin si mai moale, prevenind in acelasi timp eruptiile. Pentru acest pas puteti alege un exfoliant fizic sau un exfoliant chimic. Daca aveti probleme cu acneea sau sebumul, cel mai probabil se recomanda sa folositi un exfoliant chimic (in special un produs cu acid salicilic). Dar nu exfoliati mai mult decat indica eticheta produsului ales (de obicei de doua ori pe saptamana), deoarece celulele pielii nu se regenereaza suficient de repede pentru a tine pasul cu exfolierea constanta. Se recomanda ca exfolierea sa fie efectuata seara, intotdeauna dupa curatare si inainte de hidratare, pentru ca pielea sa se poata reface in timpul somnului.
Desi exfolierea este un pas esential de ingrijire a pielii, trebuie sa tinem cont si de tipul de piele. Astfel pentru pielea normala sau uscata scrub-urile nu sunt recomandate in mod obligatoriu. Asta nu inseamna ca aceste tipuri de piele nu vor pot folosi produse pentru eliminarea celulelor care infunda porii. Dar se recomanda sa se foloseasca un exfoliant bland sau un produs hibrid ( curatare-scrub) de maximum doua ori pe saptamana. Pentru tenul gras, specialistii sugereaza utilizarea unei masti peeling, dar nu mai mult de o data pe saptamana, care sa includa ingrediente active care dizolva celulele moarte ale pielii, cum ar fi acidul lactic, acidul glicolic si acidul salicilic.
– Hidratarea tenului dimineata si seara si aplicarea SPF ca prioritate pe timpul zilei. Crema hidratanta ajuta la pastrarea nivelului natural de umiditate al pielii si la eliminarea oricaror amenintari externe asupra functiilor barierei naturale de protejare a pielii. Puteti utiliza dimineata cu produs cu SPF integrat (30+) pentru a va proteja de razele UV care imbatranesc pielea. Optati pentru o crema hidratanta fara ulei si rezistenta la apa. Acest lucru va asigura ca nu veti transpira in lunile mai calde si ca nici nu va infunda sau bloca porii. Ar trebui sa folositi SPF pe tot parcursul anului, pentru ca toate acele expuneri zilnice la soare pot avea efecte neplacute pe termen lung, chiar daca par inofensive.
Seara, dupa curatare, ar trebui sa aplicati din nou o crema hidratanta, dar cu ingrediente anti-imbatranire. Specialistii recomanda ingrediente precum niacinamida si un procent scazut (< 0,5%) de retinol. Adaugarea de peptide proteice este de asemenea recomandata. Niacinimida protejeaza bariera de aparare a pielii si ajuta la mentinerea umiditatii, in timp ce retinolul netezeste textura pielii si inverseaza semnele de imbatranire. Peptidele ajuta la stimularea productiei de colagen pentru a mentine pielea ferma, dar moale.
Rutina intermediara: serum de hidratare, crema pentru ochi, masca de fata, tratamente locale si toner
Daca doriti sa treceti de la o rutina de baza de ingrijire a pielii la un regim mai proactiv, atunci exista cateva tipuri de produse la care trebuie sa apelati. Nu este necesar sa introduceti toate aceste produse, dar trebui sa stiti ce rol are fiecare.
Serumuri hidratante: Desi exista multe tipuri de serumuri, esential ar fi un ser hidratant, in special cu acid hialuronic care umple pielea. Acest produs se aplica dupa curatare si inainte de hidratare.
Crema pentru ochi: Cremele pentru ochi sunt printre cele mai concentrate produse, deoarece vizeaza pielea delicata si subtire din zona ochilor. Cand aceasta piele delicata isi pierde fermitatea si grosimea, observam umflaturi si cearcane vizibile. Asadar, aceste creme pentru ochi ajuta la mentinerea pielii puternice si stralucitoare. Se recomanda sa aplicati cel putin o data pe zi.
Masti de fata: Exista multe tipuri de masti de fata, dar cele mai utilizate sunt cele pentru curatare profunda si cele pentru hranire profunda. Primele au tendinta de a folosi ingrediente precum carbunele si argila pentru a elimina excesul de sebum si murdaria din adancul porilor (recomandate persoanelor cu tenul grase si predispuse la acnee). Mastile hidratante, pe de alta parte, pompeaza ser foarte concentrat in piele, pentru a ajuta la revigorarea tenului extrem de obosit, tern sau uscat. De obicei, fiecare tip de masti se recomanda a fi utilizate cel mult o data pe saptamana.
Tratamente locale: Tratamentele spot sunt esentiale pentru orice ten predispus la acnee si hiperpigmentare. Ele ajuta la disparitia cosurilor, vindecarea semnelor de acnee si la reducerea hiperpigmentarii. Puteti folosi chiar si tratamente locale in mod proactiv, la primul semn de eruptie, pentru a preveni aparitia cosurilor.
Tonerul: Produs recomandat in mod special pentru tenul gras si care ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului pielii, astfel incat pielea sa nu devina niciodata prea uscata si iritata. In acelasi timp reduce productia naturala de sebum pentru ca pielea sa nu devina niciodata prea grasa. Se recomanda a fi folosit dupa curatare (si dupa orice exfoliant fizic), dar inainte de a aplica orice exfoliant chimic, alte seruri si, bineinteles, inainte de hidratare.
Rutina avansata: produse cu ingrediente active
Rutina avansata adauga o abordare axata pe ingrediente active si produse noi. De obicei, acestea pot fi serumuri, creme de noapte sau chiar produse prescrise de la medicul dermatolog. Printre aceste ingrediente se numara: retinol, vitamina C, niacinamide, acid glicolic, acid lactic, acid salicilic, colagen, ceramide, peptide, pre si probiotice, acid feluric.
Pe langa aceste produse incluse in diferitele tipuri de rutina mentionate, alte tipuri de produse nelipsite din ritualul zilnic de ingrijire la barbati sunt: crema de ras (cu glicerina si alantoina – ingrediente excelente pentru pielea sensibila); balsam dupa ras (ajuta la calmarea pielii si la reducerea iritatiilor cauzate de barbierit); uleiul de barba ( uleiul de maces, uleiul de jojoba si uleiul de migdale dulci sunt ingrediente recomandate care nu infunda porii pielii si nu declanseaza eruptii de acnee sub barba).
Ingrijirea pielii este extrem de personala, asa ca poate dura ceva timp sa gasiti produsele care functioneaza. Este important sa va cunoasteti tipul de piele, sa gasiti si sa folositi produsele care vor functiona. Optati pentru produse cu ingrediente naturale care sa ofere pielii acea ingrijire excelenta de care are neaparata nevoie!