Ce este Vitamina C si de ce trebuie sa o adaugi in rutina ta de ingrijire a pielii

Vitamina C este unul dintre cele mai familiare si eficiente ingrediente de ingrijire a pielii. Puternicul antioxidant este  atat de prezent in produsele de stralucire, cremele pentru ochi care reduc ridurile, serurile anti-imbatranire si alte tratamente, incat toata lumea il cunoaste.

A avea o rutina eficienta de ingrijire a pielii care chiar face diferenta si are un impact pozitiv pe termen lung, nu trebuie sa fie complicat. Principalele produse si ingrediente pe care trebuie sa integrezi sunt cele sustinute de multe studii si date clinice si ne referim aici inclusiv la SPF (care trebuie folosit in fiecare zi, chiar daca afara nu este soare si chiar daca stati in casa toata ziua), vitamina A (cunoscuta si ca retinol) si vitamina C. Dar daca inca nu ai incorporat un produs cu vitamina C in rutina ta zilnica de ingrijire a pielii, iata cateva motive pentru care ar trebui sa o faci.

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti pe care ii poti avea in arsenalul de ingrijire a pielii. Cand este adaugat la rutina zilnica, ofera o gama larga de beneficii: reda luminozitarea si stralucirea pielii, lupta impotriva radicalilor liberi si factorilor de mediu precum poluarea, lupta impotriva daunelor solare, reduce hiperpigmentarea,  imbunatateste si uniformizeaza nuanta pielii. 

Ce este Vitamina C?

Cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C este un antioxidant solubil in apa care joaca un rol important in functia imunitara si sanatatea pielii datorita capacitatilor sale de protectie si de combatere a radicalilor liberi. Vitamina C este un nutrient esential necesar pentru cresterea si repararea tesuturilor corpului, inclusiv in piele, dar nu o putem produce singuri. Puternicul antioxidant se gaseste in mod natural in fructe si legume si este produs de obicei sintetic in produsele de ingrijire a pielii, cum ar fi cremele hidratante, tonerele si, cel mai adesea, serurile. Pentru ca nu putem sintetiza vitamina C in organism, trebuie sa o obtinem prin dieta.

Vitamina C are atat forme active, cat si inactive. Este deosebit de eficienta deoarece are capacitatea de a patrunde adanc in straturile pielii. In functie de formula de ingrijire a pielii, aplicarea vitaminei C poate functiona ca un antioxidant puternic sau poate sa nu aiba niciun efect. Prima forma de vitamina C este forma pura, cunoscut ca si acidul L-ascorbic. Aceasta este cea mai activa si mai bine studiata forma biologica de vitamina C, dar exista si cativa derivati ai vitaminei C, cum ar fi ascorbil fosfat de sodiu, palmitat de ascorbil, retinil ascorbat, tetrahexildecil ascorbat si magneziu ascorbil fosfat. Acesti derivati nu sunt vitamina C pura, ci se gasesc in combinatii cu alte ingrediente, care ar putea ajuta la mentinerea stabila a vitaminei C.  Cand acesti derivati intra in contact cu pielea, elibereaza vitamina C pura pe piele. De exemplu, daca un produs contine 10% dintr-unul dintre acesti derivati, ar putea elibera doar 3% din vitamina C pura pe piele.

In functie de modul de administrare (alimente, suplimente sau local) Vitamina C are numeroase beneficii pentru piele. Atunci cand este administrata pe cale orala, poate stimula productia de colagen si poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ranilor. Cu alte cuvinte, ajuta la mentinerea sanatatii generale a pielii.  Aplicata local, direct pe piele, Vitamina C imbunatateste vizibil aspectul pielii dandu-i stralucire si fermitate si protejand-o in acelasi timp de factorii de stres din mediu care afecteaza bariera naturala .

Cum functioneaza Vitamina C

Atunci cand pielea noastra este expusa la anumiti agresori ai mediului, cum ar fi poluarea si razele UV, genereaza radicali liberi. Acestea sunt molecule daunatoare care ataca celulele si provoaca daune. Cel mai frecvent, acestea perturba capacitatea pielii de a se repara si accelereaza aparitia imbatranirii pielii. Antioxidantii, precum vitamina C, ajuta prin stabilizarea radicalilor liberi prin prevenirea deteriorarii celulelor si prin restabilirea sanatatii si echilibrului celulelor deja deteriorate.  Vitamina C accelereaza de asemenea, productia de colagen si elastina,  responsabile pentru mentinerea fermitatii pielii si are capacitatea de a inhiba productia de melanina a pielii, cea care provoaca pete intunecate si hiperpigmentare.

Beneficiile vitaminei C pentru piele

Vitamina C este un ingredient impresionant de ingrijire a pielii. Iata care sunt principalele beneficii acesteia atunci cand este aplicata local pe piele.

  • Protejeaza impotriva factorilor de stres din mediu: ca antioxidant, una dintre principalele functii ale vitaminei C este protejarea pielii. Procesele celulare normale, factorii de stres din mediu, cum ar fi lumina ultravioleta si poluarea, creeaza radicali liberi in piele. Acestia sunt molecule inerente instabile care dauneaza celulelor, favorizand aspectul tern al pielii, ridurile si chiar cancerul de piele.  Vitamina C este un antioxidant, ceea ce inseamna ca poate proteja pielea de radicalii liberi daunatori provocati de expunerea la UV. Prin eliminarea acestor radicali liberi, vitamina C protejeaza pielea, mentinand-o sanatoasa si imbunatatind semnele vizibile ale imbatranirii. Pentru a viza efectele daunelor UV si ale agresorilor din mediul este recomandat sa utilizezi vitamina C in rutina de dimineata, fiind partenerul perfect pentru SPF. O poti folosi si seara, dar nu trebuie sa fie niciodata suprapusa cu retinol sau acizi.
  • Stimuleaza productia de colagen: pielea noastra este formata din colagen si elastina, proteine care ii confera structura si elasticitate. Pe masura ce imbatranim, productia de colagen scade, iar pielea noastra arata si se simte mai putin ferma. Vitamina C joaca, de asemenea, un rol important in sinteza de colagen. Aplicarea zilnica a vitaminei C ajuta la mentinerea integritatii colagenului pe care il avem, previne descompunerea rapida si promoveaza productia de colagen nou.
  • Ilumineaza petele intunecate: vitamina C este utila in iluminarea petelor intunecate nedorite si a hiperpigmentarii post-inflamatorii. Este de asemenea un tratament ideal in cazul eruptiilor, cicatricilor, poate imbunatati vizibil aspectul pigmentarii cauzate de daunele solare si in general, ajuta pielea sa arate mai neteda, mai stralucitoare si mai sanatoasa. Este posibil sa observi o diferenta intr-o singura utilizare, dar o imbunatatire pe termen lung va avea loc in cateva saptamani de utilizare constanta. Alege produse bio cu formula usoara, care sa nu contina alcool, parfum artificial, uleiuri minerale si silicon.

Efecte adverse ale vitaminei C

Vitamina C topica este bine tolerata de majoritatea tipurilor de piele, dar in cazuri foarte rare unele persoane pot dezvolta o reactie de hipersensibilitate. Acest lucru poate fi valabil in special pentru persoanele care se confrunta cu afectiuni ale pielii, precum eczema sau rozaceea. Deoarece vitamina C este formulata la un pH acid pentru a ramane eficienta, poate agrava aceste bariere ale pielii deja compromise. Pentru a preveni iritarea excesiva a pielii, evita asocierea vitaminei C cu retinol (despre care se stie ca provoaca roseata si iritare), si ale ingrediente exfoliante precum alfa hidroxiacizi.  Incepe treptat o data pe zi cu seruri si creme hidratante la o concentratie mai mica si creste pana la de doua ori pe zi, in functie de cum le tolerezi.

Cand vine vorba de ingrediente active de ingrijire a pielii, cum ar fi vitamina C, mai mult nu inseamna  intotdeauna mai bine. Asadar folosirea unui procent prea mare de vitamina C poate fi foarte iritant pentru piele, ducand la roseata si uscaciune. Pentru a evita iritatiile, opteaza pentru formule de Vitamina C cu o concentratie de 10 pana la 20%.

Cand si cum se foloseste Vitamina C

Fiecare dintre noi avem nevoi si rutine diferite in ceea ce priveste ingrijirea pielii, dar, ca regula generala, poti include vitamina C in ritualul de ingrijire a pielii in fiecare dimineata, deoarece antioxidantul ajuta la protejarea impotriva poluarii si luminii UV, la care ne expunem de obicei pe tot parcursul zilei. Acest lucru inseamna ca poti folosi restul acizilor si exfoliantiilor seara, fara grija interferentelor.

Daca folosesti vitamina C sub forma de ser (acesta ar fi primul pas al rutinei tale de dimineata, dupa curatare), asigura-te ca pielea ta este complet curata. Orice reziduu ramas din uleiurile si cremele de curatare va crea o bariera care impiedica absorbtia eficienta a serului, asa ca pentru rezultate optime asigura-te ca indepartezi orice urma de demachiant.

Este recomandat sa nu folosesti vitamina C si retinolul in aceasi timp, asta nu pentru ca isi vor pierde eficacitatea, dar ar putea provoca probleme precum iritatia si sensibilitatea. Retinolul este cunoscut pentru faptul ca face pielea mai sensibila la soare, asa ca este de preferat sa il folositi seara. Pentru a profita de beneficiile ambelor active, alterneaza in rutina de ingrijire, Vitamina C in fiecare dimineata, si retinol la doua nopti. Nu uita de SPF 50+ aplicat in fiecare zi ca ultim pas al ritualului.

Vitamina C este extrem de eficienta in forma sa pura, acidul ascorbic, dar este un ingredient dificil de formulat, deoarece este foarte instabil si se poate degrada odata expus la oxigen, lumina, apa si pH ridicat. Asta inseamna ca, desi este un ingredient erou, proprietatile sale benefice sunt greu de stabilizat. Atunci cand cumperi produse de ingrijire a pielii cu vitamina C, alege produse cu recipente inchise la culoare; protejeaza produsul de expunerea la aer, soare si cadura si depoziteaza-l la loc intunecat si racoros.

Acum ai infinit de multe motive sa iti placa produsele cu vitamina C, depinde doar de tine sa alegi produsele si  texturile si cum le integrezi fie in rutina de dimineata, fie in cea de seara!

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!