Cauze frecvente ale caderii parului

Caderea vizibila a parului poate fi profund deranjanta si afecteaza atat barbatii, cat si femeile de toate varstele. In timp ce aceasta afectiune este mai frecventa la barbati, femeile pot experimenta, de asemenea, subtierea sau caderea completa a parului.

Caderea parului poate aparea din diverse motive. Inferent ca vorbim de un stadiu incipient sau de o cadere excesiva, aceasta problema poate fi una de sanatate si trebuie tratata corespunzator. Este absolut normal sa pierzi pana la 100 de fire de par pe zi.  Dar de unde stii daca parul tau este de fapt subtire sau iti cade mai mult decat de obicei? Daca te confrunti cu caderea parului este important sa consulti un medic dermatolog care sa te ajute sa rezolvi aceasta problema foarte neplacuta.

Exista multe cauze diferite ale caderii parului la femei. Unele, cum ar fi caderea ereditara a parului (alopecia androgenetica), nu sunt cu adevarat in controlul tau. Dar altele, cum ar fi alopecia de tractiune sau caderea temporara a parului (o afectiune foarte comuna numita efluviu telogen), pot fi gestionate sau chiar inversate daca sunt depistate la timp.

Daca ai observat ca parul iti cade mai mult decat de obicei, arata mai subtire sau pare sa creasca mai greu, iata cateva dintre cele mai frecvente cauze ale caderii parului si ce poti face pentru a le gestiona.

  1. Dezechilibre hormonale

Androgenii in exces, sau hormonii sexuali masculini si dezechilibrele hormonale sunt cea mai frecventa cauza a caderii parului, cunoscuta si sub denumirea de alopecia androgenetica. Androgenii joaca un rol important in pierderea definitiva a parului. La femei acestia pot slabi foliculii de par ducand la pierderea excesiva. Specialistii sustin ca sensibilitatile la androgeni pot fi exacerbate in timpul modificarilor legate de estrogen, cum ar fi utilizarea contraceptivelor sau menopauza.  

De cealalata parte, calvitia masculina este legata de cresterea unui androgen numit dihidrotestosteron (DHT). Acesta se leaga de foliculii de par si opreste cresterea parului, dar poate, de asemenea, sa scada si durata de viata a parului. Acest fenoment se mai numeste si alopecie androgenetica.

Exista de asemenea o serie de afectiuni medicale suplimentare care pot provoca caderea parului. Si ne referim aici la: hipertensiune arteriala, boli de inima, cancer de prostata si sindromul ovarului polichistic (PCOS).

2. Genetica

Majoritatea dintre noi suntem susceptibili la caderea ereditara a parului. La femei, caderea parului este de obicei concentrata la nivelul coroanei capului. Daca ai o alimentatie corecta si iti gestionezi bine stresul, dar totusi te confrunti  pierderea unei cantitati alarmante de par, este timpul sa apelezi la un medic specialist. In afara de anumite afectiuni medicale care pot provoca caderea parului, genele pot juca, de asemenea, un rol important in caderea parului cu debut precoce.  Desi nu poti preveni complet aceasta proces, exista multe tratamente disponibile  care il pot incetini. Prin urmare, cu cat incepi mai devreme tratamentul, cu atat mai bine.

3. Nasterea unui copil

In mod normal, parul trece prin trei etape majore de viata: o faza de crestere;  o faza de tranzitie cand cresterea se opreste, dar parul nu cade si o faza de odihna. In cele din urma, dupa faza de odihna, parul iti cade. Dar, in timpul sarcinii, majoritatea femeilor observa ca parul lor intra intr-un mod de crestere rapid.  Acest lucru se datoreza hormonilor de crestere ( estrogeni) care fac parul sa creasca si nu numai ca stadiul de crestere este mai mare, dar dureaza si mai mult decat in mod normal, ceea ce inseamna ca nu are loc pierderea normala. Odata ce nivelul de estrogen revine la normal dupa nastere, parul isi reia ciclurile normale de crestere si incepe elimine tot acel par acumulat in ultimele 10 luni. Acest tip de cadere a parului  este denumit efluviu telogen si poate aparea la cateva luni dupa un eveniment stresant sau major din viata, cum ar fi nasterea. 

Unele femei se confrunta cu caderi foarte usoare, in timp ce altele se confrunta cu caderi intense timp de cateva luni. Specialistii sustin ca pierderea excesiva postpartum poate dura intre 6 si 15 luni. Din fericire caderea parului dupa nastere este temporara. Asadar nu trebuie sa faci nimic pentru a o trata. Dar exista modalitati de a-ti face parul sa arate bine. De exemplu, poti opta pentru sampoane si balsamuri de volum, dedicate de obicei parului fin si poti evita produsele care iti ingreuneaza parul.

4. Medicamentele

Specialistii sustin ca unele medicamente au efecte secundare si pot provoca pierderea masiva a parului. Acest lucru este cunoscut si sub denumirea de „caderea parului indusa de medicamente”. Sunt afectate in special persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, cancer, artrita si depresie. Daca urmezi un tratament medicamentos si crezi ca acesta esta cauza caderii parului, trebuie sa consulti medicul. In cele mai multe cazuri, acest tip de cadere a parului este temporara. Dar daca caderea parului devine cronica, medicul va poate prescrie un alt medicament care sa nu provoace acest efect secundar.

5. Boli autoimune si diverse tipuri de alopecie

Alopecia este termenul medical pentru caderea parului, iar alopecia areata descrie o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca si distruge foliculii de par, inhiband cresterea parului nou.  In functie de tipul de alopecie aerata, caderea parului se poate produce doar la nivelui scalpului sau pe tot corpul. Potrivit specialistilor aceasta afectiune autoimuna care poate fi permanenta sau temporara, poate duce la rarirea parului, pete de cadere a parului, chelie sau chelie totala. Exista numeroase cauze, inclusiv genetice.  Afectiunile care afecteaza in principal o alta parte a corpului, cum ar fi boala tiroidiana, artrita reumatoida sau anemia, pot provoca, de asemenea, caderea parului. S-a obseervat ca si boala numita lupus poate provoca unele cicatrici ale foliculului de par, ceea ce duce la caderea permanenta a parului. Consultul unui medic dermatolog este obligatoriu in aceasta situatie.

6. Stres fizic sau emotional intens

Cand te confrunti cu o situatie stresanta sau traumatizanta, ceva mare si care iti schimba viata, cum ar fi un divort, un deces in familie, o schimbare semnificativa a locului de munca sau orice alt eveniment  important, te poti confrunta cu o oprire temporara a cresterii parului. Orice soc  poate afecta si foliculii de par. De asemenea, infectiile si bolile pot duce la caderea parului. O febra ridicata sau o infectie severa pot contribui la caderea temporara a parului. Aceste traume fizice pot include infectii fungice ale pielii, precum si infectii bacteriene, toate responsabile pentru caderea sau rarirea parului. De obicei, acest tip de caderea parului este temporara. Dar daca te deranjeaza, consulta un dermatolog pentru a afla mai multe despre schimbarile de stil si despre produsele pe care le poti folosi pentru a-ti face parul sa arate si sa se simta mai bine!

7. Ingrijirea extrema a parului

Ne plac coafurile la moda, mai ales “coada de cal”, dar stiai ca acest lucru poate provoca alopecie de tractiune?. Cand parul este impletit prea strans are loc subtierea progresiva a firului parului si, daca o faci suficient de mult, caderea parului poate deveni permanenta. Este considerat un proces de cicatrizare, care poate deteriora foliculul de par fara a mai putea fi reparat. Pentru a ajuta la prevenirea si tratarea caderii parului din cauza alopeciei de tractiune, specialistii recomanda sa nu porti niciodata o coafura prea mult timp si sa incerci sa nu tii parul prea strans.

Asadar, in ciuda efortului de a crea o coafura eleganta, poti provoca de fapt daune si ruperi semnificative, ceea ce ar putea duce la caderea si rarirea parului.  Samponarea sau uscarea prea des, folosirea in mod repetat a instrumentelor de coafare incalzite, trasul excesiv sau coafarea intr-o coada de cal prea stransa, pot duce la caderea parului. Folosirea produselor chimice pentru a vopsi parul, pot contribui, de asemenea, la pierderea acestuia.

Si nu uita, un par sanatos incepe cu un scalp sanatos. In definitiv scalpul este o extensie a pielii fetei, asa ca trebuie sa ii acorzi aceeasi atentie. Utilizarea produselor prea uscate poate irita scalpul si pot slabi radacinile parului. Necuratarea scalpului de acumularea de produse de coafat poate sufoca foliculii de par, toate acestea ducand la caderea parului. Opteaza pentru sampoane si balsamuri blande si potrivite pentru par, astfel incat sa eviti deteriorarea inutila.

 Ce poti face pentru a preveni caderea parului

Daca observi ca parul tau se rareste, cade si acest lucru te deranjeaza, exista cateva modalitati simple de a-l ajuta si in acelasi timp de a prevenii caderea sau ruperea mai multor fire.  Asadar este important sa:

  • Speli parul de cate ori este nevoie, nu zilnic. Atat spalarea insuficienta, cat si cea excesiva pot afecta parul. Spalarea insuficienta poate provoca o acumulare de produse si uleiuri care iti pot ingreuna parul, in timp ce spalarea excesiva poate indeparta uleiurile naturale de firul de par, facandu-l mai uscat si mai predispus la rupere. Expertii recomanda aproximativ doua sau trei spalari pe saptamana si adaptarea in functie de fiecare situatie particulara.
  • Foloseste intotdeauna balsam dupa samponare. Balsamul face parul mai stralucitor si ajuta la reducerea electricitatii statice, ajutand parul subtiere sa arate mai plin si mai stralucitor.
  • Incearca produsele leave-in. Balsamurile si produsele leave-in ajuta la mentinerea hidratarii parului pe tot parcursul zilei si protejarea acestuia impotriva efectelor nocive ale caldurii emanate de aparatele de coafat, care altfel pot provoca subtierea si ruperea.
  • Utilizeaza masti de par pentru o hidratare profunda. Daca parul tau tinde sa fie uscat si fragil, o masca ocazionala de hidratare profunda poate fi exact ceea ce are nevoie pentru a-l revitaliza si pentru a-l face sa arate mai stralucitor.
  • Alege coafuri simple pentru par si fara caldura, daca este posibil. Deoarece caldura poate provoca deteriorarea parului, ceea ce duce la cadere si rupere, este important sa limitezi sau sa eviti in intregime coafarea cu caldura.  Daca iti place sa iti strangi parul, alege stiluri care sa nu puna prea multa presiune  pe scalp. Stilurile precum impletiturile stranse, dreadurile si cozile de cal pot fi deosebit de daunatoare atunci cand sunt purtate in mod repetat sau pentru perioade indelungate de timp.
  • In ceea ce priveste produsele de ingrijire si styling alege-le intotdeauna pe cele cu eticheta curata, care sa hraneasca parul si scalpul.  Sampoane cu ingrediente naturale precum ulei de ricin, ulei de argan ajuta la stimularea cresterii parului,  reduc despicarea si ruperea firului de par, iar sampoanele tratament cu acid hialuronic si extract de salvie au efect de umplere a firului de par, hidrateaza, hranesc si descurca parul cu usurinta. Pentru parul parul deteriorat si tratat chimic sau termic, arma secreta este keratina. O proteina esentiala din structura firului de par ce ofera un strat protector, impiedica ruperea firelor de par, reduce electrizarea, previne si trateaza varfurile despicate.

In prezent, nu exista nicio modalitate cunoscuta de a preveni alopecia. Optiunile existente pentru a face fata caderii parului includ medicamente, tratamentele topice si transplanturi de par.  Din fericire poti lua masuri la timp pentru a preveni caderea sau deteriorarea parului.

Photo by Element5 Digital on Unsplash

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!