Melasma este o afectiune a pielii caracterizata prin aparitia pe fata a unor pete de culoare maronie sau cu o nuanta mai inchisa decat culoarea obisnuita a pielii. Melasma apare cel mai frecvent pe obraji, nas, frunte si deasupra buzei superioare. Uneori afecteaza bratele, gatul si spatele. De fapt, melasma poate afecta orice parte a pielii care este expusa la lumina soarelui. De aceea, majoritatea persoanelor cu melasma observa ca simptomele lor se agraveaza in timpul lunilor de vara.
Femeile sunt cele mai expuse la melasma. Uneori melasma dispare de la sine. In caz contrar, tratamente precum steroizii topici, peelingurile chimice si dermoabraziunea pot ajuta. Melasma este o problema comuna a pielii care se mai numeste si cloasma, sau „masca a sarcinii” (atunci cand apare la femeile insarcinate). Petele de melasma sunt, in general, uniforme in culoare, dar pot varia in dimensiune si forma. Ele afecteaza adesea zonele expuse la soare, iar marginile pot fi neregulate.
In acest articol puteti afla totul despre cauzele aparitiei melasmei, care sunt factorii care contribuie la aparitia melasmei, cum putem preveni si gestioana aceasta afectiune si ce tratamente avem la dispozitie.
Cauzele si factorii de risc ale melasmei
Nu este clar ce cauzeaza melasma, dar cel mai bun mod de a o controla este de a evita lucrurile care o declanseaza. Persoanele cu pielea mai inchisa sunt mai expuse riscului de a dezvolta melasma, decat cele cu pielea deschisa. Sensibilitatea la estrogen si progesteron este, de asemenea, asociata cu aceasta afectiune. Aceasta inseamna ca pilulele contraceptive, sarcina si terapia hormonala pot declansa melasma. Stresul si bolile tiroidiene sunt, de asemenea, considerate a fi cauze ale aparitiei melasmei. In plus, expunerea la soare poate provoca melasma, deoarece razele ultraviolete afecteaza celulele care controleaza pigmentul (melanocitele).
Cateva dintre cauzele care pot declansa melasma includ:
Expunere solara: Protejarea pielii de razele soarelui este deosebit de importanta. Expunerea la soare este un factor de declansare principal pentru dezvoltarea melasmei. Indiferent de tratamentul pe care il folositi, daca nu va protejati pielea de soare, nu veti observa o imbunatatire a melasmei. Daca nu utilizati deja zilnic un produs de protectie solara, acum este momentul sa incepeti. Alegeti un produs cu SPF 30+ sau mai mare si aplicati zilnic. In mod ideal, ar trebui sa purtati protectie solara 365 de zile pe an, chiar si in zilele innorate, ploioase sau reci si chiar daca nu petreceti mult timp in aer liber. Pentru acele zile in care petreci mult timp afara, reaplicati frecvent protectia solara. De asemenea, luati in considerare sa purtati o palarie sau sa stati cat mai mult timp la umbra.
Chiar si dupa ce tratamentul a functionat si melasma s-a estompat, va trebui sa continuati protectia stricta impotriva soarelui. Este posibil ca melasma sa revina complet dupa doar cateva ore la soare. Pentru a va ajuta pielea sa raspunda la alte forme de tratament pe care le utilizati, folositi protectie solara ca parte a rutinei zilnice de ingrijire a pielii. Un avantaj suplimentar este ca va veti proteja pielea de fotoimbatranire si cancer de piele.
Contraceptie: Deoarece melasma este legata de fluctuatiile hormonale, aceasta poate aparea atunci cand incepeti sau incetati sa luati pilule hormonale contraceptive. Unele persoane pot dezvolta, de asemenea, melasma dupa ce incep sau opresc terapia de substitutie hormonala.
Produse care irita pielea: Produsele de ingrijire care irita pielea pot agrava melasma. Evitati sapunurile parfumate si alte produse cu parfum. Retinoizii si alte produse de ingrijire a pielii care provoaca o sensibilitate crescuta la soare, pot agrava de asemenea melasma.
Sarcina: Melasma este mai frecventa in timpul sarcinii, afectand 15% pana la 50% dintre persoanele insarcinate. Acest lucru se poate datora hormonilor de sarcina.
Genetica: Pana la 50% dintre persoanele cu melasma raporteaza ca si rudele apropiate se confrunta cu aceasta afectiune.
Hipotiroidism: o afectiune in care tiroida este subactiva. Mai exact, glanda tiroida produce anumiti hormoni care se pot dezechilibra atunci cand aveti o boala tiroidiana. Daca aceasta este cauza melasmei, se poate rezolva atunci cand boala tiroidiana este sub control.
Medicamente: Anumite medicamente pot declansa melasma, in special cele care fac pielea mai sensibila la lumina soarelui, cum ar fi antibioticele si anumite medicamente pentru tensiunea arteriala. Medicamentele anti-convulsii sunt, de asemenea, cunoscute ca declanseaza melasma la anumite persoane.
Ecrane LED: Melasma poate fi cauzata de luminile LED de la televizor, laptop, telefon mobil si tableta.
Solarul: Lumina UV produsa de solar dauneaza pielii la fel de grav ca lumina UV de la soare, uneori, chiar si mai grav.
Factori de risc
Anumite persoane pot fi mai predispuse la dezvoltarea melasmei. Din aceasta lista fac parte:
- Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani sunt afectate de melasma, de 9 ori mai mult decat barbatii. Desi si barbatii pot avea melasma, este mai frecventa la femei.
- Persoanele cu tonuri ale pielii medii spre inchise. Se crede ca persoanele cu pielea mai inchisa la culoare ar putea fi mai predispuse la dezvoltarea melasmei, deoarece pielea lor produce in mod natural mai mult pigment. Melasma apare cel mai frecvent la persoanele care locuiesc in zone cu niveluri ridicate de expunere la soare.
- Persoanele care au membri in familie cu antecedente de melasma. Melasma are probabil cauze genetice la unele persoane.
Care sunt tipurile de melasma?
Exista trei tipuri de melasma si toate au legatura cu profunzimea pigmentului. O lampa Wood care emite lumina neagra poate fi folosita pentru a determina adancimea pigmentului. Cele trei tipuri sunt:
Epidermica: Melasma epidermica are o culoare maro inchis, o margine bine delimitata, apare evident sub lumina neagra si uneori raspunde bine la tratament.
Dermica: Melasma dermica are o culoare maro deschis sau albastrui, o margine neclara, nu apare clar sub lumina neagra si nu raspunde bine la tratament.
Mixta: Melasma mixta, care este cea mai comuna dintre cele trei, are atat pete albastrui, cat si maronii, are un model mixt sub lumina neagra si prezinta un anumit raspuns la tratament.
Tratamente impotriva melasmei
La unele femei, melasma dispare de la sine. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand este cauzata de sarcina sau de pilulele contraceptive. Exista anumite creme care pot lumina pielea, dar in anumite situatii mai grave, medicul ar putea prescrie steroizi topici pentru a ajuta la luminarea zonelor afectate. Daca acestea nu functioneaza, peelingurile chimice, dermabraziunea si microdermabraziunea sunt optiuni posibile. Aceste tratamente indeparteaza straturile superioare ale pielii si pot ajuta la luminarea petelor intunecate.
Aceste proceduri nu garanteaza ca melasma nu va reveni, iar unele cazuri de melasma nu pot fi complet tratate. Va trebuie sa respectati anumite practici de tratament al pielii pentru a reduce riscul revenirii melasmei. Acestea includ pe langa reducerea la minimum a expunerii la soare si purtarea zilnica de protectie solara.
Produsele de ingrijire a pielii fara prescriptie medicala si produsele cosmetice care contin ingrediente de stralucire sau exfoliere pot fi de mare ajutor daca melasma este minora. Le puteti adauga la rutina zilnica de ingrijire a pielii, dar trebuie sa luati in calcul fapul ca melasma dureaza mult pana se estompeaza si nu veti vedea imbunatatiri decat dupa cateva luni.
Cremele sau serurile pot ajuta la estomparea petelor de melasma. Optati pentru produse naturale, vegane, cu ingrediente blande cu pielea, cu formule usoare, fara parfum si parabeni. Cateva ingrediente utile pe care trebuie sa le cautati sunt: niacinamida, extractul de lemn dulce; vitamina C; acidul kojic; acidul mandelic; acidul glicolic; aloe vera, retinol, acid hialuronic. Cu utilizarea consecventa si pe termen lung a produselor, puteti obtine o imbunatatire considerabila a melasmei.
Pentru a trata melasma, exista, de asemenea, proceduri pe care le puteti efectua in cabinet de catre medicul dermatolog. Acestea sunt optiuni bune daca tratamentele topice nu functioneaza bine, daca melasma este moderata pana la severa sau daca doriti pur si simplu sa testati tratamentul.
Majoritatea procedurilor ar trebui folosite ca un tratament suplimentar, si nu neaparat un tratament individual, pentru melasma. Cea mai mare problema cu procedurile utilizate pentru a trata problemele de pigmentare este ca procedurile in sine pot declansa dezvoltarea hiperpigmentarii. Tenul care este predispus la melasma este, de asemenea, foarte predispus la hiperpigmentarea cauzata de aceste tratamente. De aceea trebuie sa discutati cu medicul dermatolog care dintre aceste proceduri este o alegere buna de tratament: microdermabraziune; peelingurile chimice sau tratamentele cu lumina si cu laser.
Nu apelati la remedii naturiste care pot afecta mai rau melasma. Nu aplicati pe piele lucruri precum suc de lamaie, otet de mere, ceapa cruda sau usturoi. Aceste ingrediente foarte acide va pot irita pielea, ceea ce poate duce la intunecarea petelor pe care incercati sa le luminati.
In unele situatii, chiar si fara tratament, melasma se va estompa adesea in timp, mai ales daca aveti grija sa evitati lumina soarelui. De asemenea, este posibil ca afectiunea sa se rezolve de la sine sau sa raspunda neobisnuit de bine la tratament. Uneori, insa, melasma este o afectiune permanenta.
Melasma este o afectiune comuna, normala si inofensiva, care poate fi deranjanta. Melasma poate fi o provocare cosmetica, dar cu o abordare atenta si tratamente adecvate, puteti gestiona cu succes aceasta afectiune. Exista optiuni de tratament, masuri de preventie pe care le puteti lua si dermatologi care va pot ajuta. Este intotdeauna recomandat sa consultati un medic dermatolog pentru o evaluare individualizata si pentru a stabili ce optiuni de tratament va sunt cele mai potrivite.