Care sunt cei mai importanti acizi si cum ii includem in rutina zilnica de ingrijire a pielii

Acizii pot suna initial ca un lucru infricosator de incorporat in rutina ta de ingrijire a pielii, mai ales daca ai pielea sensibila.  Dar in ultimii ani acizii au crescut vertiginos devenind unul dintre cele mai mari cuvinte de interes din industria frumusetii.

Acizii sunt ingrediente puternice in ingrijirea pielii mai ales in zona medicala, datorita capacitatii lor dovedite de a reface pielea. In esenta, acţioneaza ca exfolianţi chimici, eliminand celulele moarte de la suprafata pielii, rezultatul fiind un ten mai luminos si mai neted. Acizii pot fi extrem de benefici pentru tratarea diferitelor afectiuni ale pielii precum: acnee,  hiperpigmentare, pete solare si nuanta neuniforma precum si pentru ameliorarea liniilor fine si a ridurilor.

Pe masura ce inaintam in varsta, pielea si corpurile noastre se transforma odata cu noi, ceea ce duce la preocupari diferite in fiecare etapa. Partea buna este ca incorporarea acizilor in rutina de ingrijire a pielii ne poate ajuta la fiecare pas. Desigur, exista o multime de acizi si fiecare dintre acestia functioneaza diferit, in functie de problemele specifice ale pielii.  Desi pot fi extrem de eficienti, este important sa stii cum functioneaza fiecare dintre ei si ce efecte au pentru tine si pielea ta. Mai ales pentru ca sunt atat de multi.  Cele mai comune doua tipuri de acizi gasite in produsele de ingrijire a pielii sunt acizii alfa-hidroxi (AHA) si acizii beta-hidroxi (BHA), ambii functionand ca exfolianti, dar in moduri diferite.  

AHA, precum acidul glicolic, sunt solubili in apa, ceea ce nu poate fi decat un beneficiu deoarece pielea noastra este compusa in mare parte din molecule de apa. Acestia functioneaza prin descompunerea si eliminarea celulelor moarte de pe stratul exterior al pielii, rezultatul fiind un ten mai stralucitor si mai proaspat. AHA ajuta, de asemenea, la stimularea productiei de colagen.  BHA, precum acidul salicilic, sunt solubili in ulei, ceea ce le ofera capacitatea de a patrunde mai adanc in pori pentru a-i desfunda si pentru a ajuta la curatarea eruptiilor. Acizi tip BHA au de asemenea actiuni antiinflamatoare si antibacteriene, ceea ce este cu adevarat benefic pentru anumite probleme ale pielii, cum ar fi acneea.

Este atat de usor sa implementezi aceste ingrediente in rutina ta zilnica de ingrijire a pielii, mai ales ca multe dintre cele mai importante branduri clean de ingrijire a pielii,  le incorporeaza in cele mai bune produse care nu contin substante daunatoare tenului precum parfum, gluten, silicon, conservanti, pigmenti artificiali, parafina sau vaselina. Asadar, sunt foarte safe pentru pielea ta, insa este recomandat sa studiezi bine eticheta inainte.

Asadar, iata care sunt cei mai importanti acizii de care ar trebui sa depinzi, cum actioneaza fiecare si cand ar trebui introdusi in ritualul zilnic de ingrijire a pielii.

Acid Hialuronic – este un super ingredient despre care toata lumea vorbeste. Este un hidratant puternic care este sigur pentru aproape toate tipurile de piele si poate fi gasit in aproape orice produs de la crema pentru ochi pana la serul de fata.  Acidul hialuronic produs in mod natural in corpul uman, este un tip de molecula de zahar care mentine tesuturile noastre amortizate si hidratate. Se gaseste in piele, articulatii si tesutul conjunctiv. Este de fapt un hidratant bland, un ingredient obligatoriu si foarte usor de adaugat in rutina ta zilnica. Indiferent daca pielea ta este uscata sau grasa, acest hidratant puternic are beneficii multiple pentru aproape fiecare orice tip de piele. Acum poti asigura tenului tau hidratarea maxima de care are nevoie, poti lupta impotriva ridurilor fine si a petelor pigmentare. Poti combina acidul hialuronic si cu alti acizi sau alte produse de ingrijire in functie de problema cu care te confrunti sau de beneficiile pe care iti doresti sa le obtii.

Indiferent de varsta sau tipul tau de piele, poti intotdeauna sa beneficiezi de un plus de hidratare. Asadar, poti folosi acidul hialuronic atat dimineata cat si seara. Daca optezi pentru ser, aplica-l pe pielea umeda dupa curatare/tonifiere si inainte de hidratare. De asemenea, il vei gasi in majoritatea cremelor hidratante, caz in care va fi ultimul produs pe care il aplici, in functie de momentul zilei inainte de a te machia sau de a merge la culcare. Pentru cele mai bune rezultate, nu astepta ca produsul anterior sa se absoarba – aplicarea acidului hialuronic pe pielea umeda va ajuta la imbunatatirea absorbtiei. Nu uita sa alegi un brand de acid hialuronic cu o concentratie buna care sa fie cu adevarat eficient!

Acidul salicilic este un acid beta-hidroxilic (BHA) care se gaseste ca un compus natural in plante. BHA-urile sunt mai solubile in ulei, ceea ce inseamna ca pot strapunge cu usurinta straturile lipidice ale celulelor pielii si pot patrunde in piele la un nivel mai profund decat produsele solubile in apa si sunt agenti antiinflamatori.  Acest acid extrem de popular este un exfoliant cu adevarat eficient in reducerea sebumului si punctelor albe si negre, curatarea porilor, actioneaza ca un antiinflamator pentru a calma acneea existenta si inhiba actiunea bacteriilor care provoaca acneea, prevenind aparitia acesteia.

Daca esti in cautarea unui acid salicilic cu concentratie buna si cu eficienta dovedita stiintific, opteaza  pentru ser cat mai clean. O regula extrem de importanta atunci cand folosesti acidul salicilic este sa nu uiti sa aplici crema cu factor de protectie solara, deoarece acizii AHA si BHA pot provoca iritatii la expunerea la soare. Poti combina acidul salicilic si cu alti acizi sau cu alte seruri in functie de nevoile tenului tau. Impotriva ridurilor si a liniilor fine poti folosi acidul salicilic cu acid hialuronic si o crema hidratanta, impotiva ridurilor, liniilor fine, dar si pentru fermitate si stralucire poti utiliza acidul salicilic dupa care poti aplica o crema hidratanta fara ulei; impotriva petelor pigmentare poti folosi acid salicilic, un ser de depigmentare si o crema hidratanta fara ulei, iar impotriva porilor dilatati, a punctelor negre si albe, dar si pentru un aspect stralucitor al pielii, foloseste acid salicilic, acid oleanolic si  crema hidratanta fara ulei.

Dupa utilizare acidul salicilic poate usca pielea. Acesta este si motivul pentru care acidul hialuronic se completeaza in general foarte bine cu acidul salicilic, datorita rolului sau de hidratare.  Alege cu grija acidul salicilic. Opteaza pentru produse cu formule cat mai sigure pentru ten, fara alcool si uleiuri minerale, parfum, conservanti sau silicon.

Acid glicolic  este un acid alfa-hidroxi (AHA) derivat din trestie de zahar, solubil in apa si cu efecte antiinflamatoare. Acest acid natural are capacitatea de a se absorbi rapid in piele, actioneaza ca un exfoliant, facandu-l ideal pentru netezirea liniilor fine, imbunatatirea texturii pielii si stimularea productiei de colagen. Acidul glicolic este, de asemenea, folosit pentru a ajuta la remedierea daunelor provocate de soare, cicatricilor provocate de acnee prin curatarea porilor.

Acidul glicolic functioneaza, in general, ca un exfoliant de aceea este recomandat sa fie folosit impreuna cu acidul hialuronic, care actioneaza ca un hidratant. Folosirea celor doi acizi impreuna are ca rezultate o piele mai stralucitoare.

Acidul glicolic se gaseste in aproape orice produs de ingrijire a pielii, de la toner la produse de curatare, seruri, masti, expertii in ingrijirea pielii mizand pe puterea lui de a exfolia si improspata pielea, precum si in capacitatea lui de a elimina congestia si petele. Dar, avand in vedere ca este atat de puternic, este vital sa intelegeti cum, de ce si cand sa utilizati acidul glicolic, precum si cele mai bune produse in care sa il gasiti.

Acidul glicolic este indicat pentru orice tip de piele, de la normala pana la grasa, cu toate acestea, pentru persoanele cu pielea sensibila sau excesiv de uscata, poate deveni un iritant. Asemenea multor ingrediente active, acidul glicolic este disponibil in diferite concentratii. Ca regula de baza, cu cat procentul este mai mare, cu atat formula este mai puternica, asa ca daca aveti piele sensibila, este inidicat sa folositi un acid glicolic cu o concentratie mai mica (optim 8%). Acidul glicolic poate fi combinat cu vitamina C pentru reducerea petelor pigmentare, dar de evitat de folosit in combinatie cu retinol, deoarece poate provoca iritatii.  Avand in vedere ca este un exfoliant atat de eficient, poti utiliza acidul glicolic si pentru ale zone ale corpului, dar obligatoriu urmat de o crema hidratanta cum ar fi untul de cacao sau vitamina E. Indiferent de tipul de produs cu acid glicolic pentru care optati, asigura-te ca nu dublezi ingredientul print-un alt produs. De exemplu, daca utilizezi zilnic un demachiant cu acid glicolic, nu folosi si un toner cu acid glicolic puternic.

Acid Ascorbic – La fel ca acidul hialuronic, beta-hidroxiacizii si ceramidele, vitamina C este cuvant extrem de utilizat de ceva timp in ingrijirea pielii. Un puternic antioxidant, atunci cand este aplicat dimineata, vitamina C lumineaza vizibil pielea, trateaza hiperpigmentarea si protejeaza impotriva radicalilor liberi si a factorilor de stres din mediu. Cunoscut si sub numele de acid L-ascorbic este disponibil in multe forme: pulbere, lichid, ser sau crema.

Acidul ascorbic este standardul de aur pentru vitamina C, dar este stabil doar la un pH mai mic de 3,5. Din acest motiv poate fi dur pentru piele si poate provoca iritatii. Cauta formule de ser de vitamina C stabile, fara apa. Potrivit pentru tipurile de piele uscata, sensibila si normala, protejeaza impotriva radicalilor liberi, uniformizeaza nuanta pielii si stimuleaza productia de colagen. Vitamina C nu este recomandata persoanelor cu pielea extrem de sensibila si poate fi problematica pentru cele cu tenul gras. Specialistii recomanda folosirea vitaminei C o data la doua zile si intotdeauna dupa curatare.

Vitamina C functioneaza bine cu antioxidanti complementari precum vitamina E si acidul ferulic. De asemenea, evitati utilizarea vitaminei C cu alti acizi, care pot provoca iritatii excesive ale pielii, mai ales daca sunt utilizati zilnic. Nu utilizati impreuna cu retinol, care poate face vitamina C mai instabila si mai greu de patruns in piele.

Vitamina C este foarte reactiva si isi pierde cu usurinta proprietatile antioxidante atunci cand este expusa la caldura, lumina, aer si alte substante chimice. Pentru a preveni oxidarea si dezactivarea acesteia, utilizeaza produse cu vitamina C care vin in ambalaje etanse, opace si depoziteaza-le in un mediu rece, intunecat. Opteaza pentru produse de inalta calitate care au rezultat din cercetari si dezvoltari extinse pentru a te asigura ca vitamina C este disponibila intr-o formula optima pentru o stabilitate sporita si o penetrare eficienta in piele. Cauta forme pure de vitamina C cum ar fi acidul L-ascorbic si opteaza pentru formule care contin si vitamina E, care ajuta la stabilizarea vitaminei C.

Acid oleanolic – Desi nu este un ingredient despre care nu auzi la fel de des ca in cazul acidului salicilic sau glicolic, asta nu inseamna ca este mai putin eficient. Acidul oleanolic este un ingredient deosebit de puternic atunci cand vine vorba de reducerea productiei de exces de sebum, minimizarea porilor si protectia impotriva radicalilor liberi. Acidul oleanolic este un antioxidant care poate fi extras din numeroase plante, de exemplu din ulei de masline, mere si usturoi. Anumite cercetari au aratat ca acidul oleanolic poate reduce cicatricile, deoarece reduce supraproductia de colagen de tip I si III in pielea ranita. Este potrivit pentru tenul gras, mixt sau sensibil, fiind o varianta mai blanda a acidului salicilic.

Asadar, atunci cand cauti cele mai eficiente produse de ingrijire a pielii tine cont de cateva aspecte importante: cauta produse de la branduri bio care de-a lungul timpului si-au dovedit eficacitatea; concentreaza-te pe formulele special create pentru tipul tau de piele (normala, uscata, grasa, predispusa la acnee, sensibila, mixta, etc.) si desigur pe obiective (anti-imbatranire, stralucire, purificare etc.)  Gaseste un pret bun: produsele de ingrijire a pielii mai scumpe nu sunt intotdeauna mai bune. Achizitiile la preturi accesibile au avut rezultate la fel de bune sau superioare formulelor de lux, asa ca alege cea mai buna optiune care se potriveste bugetului tau.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!