ulei de ricin

Beneficiile uleiului de ricin pentru fata si piele

Uleiul de ricin este un ulei vegetal derivat din semintele plantei de ricin, Ricinus communis cultivata in principal in Africa, America de Sud si India. Uleiul de ricin este produs prin presarea la rece a semintelor de ricin si apoi suspus termic. Timp de secole, la primul semn de boala, multi parinti si bunici s-au indreptat imediat spre a le oferi copiilor ulei de ricin, fie local, fie intern, pentru a stimula in mod natural functia imunitara si pentru a accelera vindecarea.

Mii de ani, vindecatori populari din intreaga lume l-au folosit si pentru a trata o varietate mare de afectiuni de sanatate. De exemplu, beneficiile uleiului de ricin dateaza inca de la vechii egipteni, care il foloseau pentru a trata iritatiile oculare si ca un remediu natural puternic de ingrijire a pielii. In India este considerat a fi un ingredient antibacterian care vindeca pielea, ajuta digestia si este utilizat in medicina ayurvedica.

Uleiul de ricin are o textura groasa si o culoare care variaza de la verde chihlimbar la verde galbui. Compusii prezenti in uleiul de ricin pot ajuta la stabilizarea texturii si consistentei produselor, motiv pentru care uleiul de ricin este utilizat pe scara larga ca ingredient in principal in produsele cosmetice. In acest articol, vom discuta despre beneficiile uleiul de ricin, pentru ce tipuri de piele este recomandat, posibile efecte secundare si masuri de precautie.

Beneficiile uleiului de ricin

Desi uleiul de ricin este cunoscut in prezent ca ajuta la mentinerea sanatatii scalpului, exista multe alte beneficii ale acestuia. Asadar, iata cateva motive pentru care uleiul de ricin ar trebui sa se regasesca pe lista cu ingrediente pentru ingrijirea pielii!

Netezeste  – Uleiul de ricin contine un acid gras numit acid ricinoleic. Cand este aplicat pe piele, uleiul de ricin netezeste aspectul.

Hraneste si Hidrateaza – Uleiul de ricin contine trigliceride. Acestea pot ajuta la mentinerea umiditatii in piele, facandu-l un tratament util pentru pielea uscata. Uleiul de ricin poate avea proprietati umectante, ceea ce inseamna ca poate atrage umezeala din aer in piele, mentinand pielea hidratata.

Protejeaza – Ca antioxidant, uleiul de ricin ajuta la protejarea pielii de factorii de stres din mediu.

Calmeaza – Acizii grasi din uleiul de ricin reinnoiesc umiditatea, care randul sau, combate disconfortul si iritatia temporara.

Uniformizeaza nuanta pielii – Acizii grasi din uleiul de ricin ajuta la mentinerea pielii sanatoase, prin echilibrarea si uniformizarea nuantei acesteia.

Curatare – Nu numai ca va puteti curata fata cu ulei de ricin datorita trigliceridelor, dar puteti indeparta si machiajul de la nivelul ochilor.

Ajuta la mentinerea sanatatii optime a scalpului – Scalpul inseamna si piele, asadar se va bucura de toate beneficiile uleiului de ricin. Asadar, cu ajutorul unui mediu mai sanatos, cresterea parului se poate imbunatati vizibil.

Stralucire – Uleiul de ricin ofera pielii si parului o stralucire instantanee! Asadar va puteti rasfata parul cu putin ulei de ricin pentru acel luciu mult dorit!

Arma impotriva acneei – Proprietatile antimicrobiene si antiinflamatorii ale uleiului de ricin il fac util in reducerea acneei. Acidul ricinoleic poate inhiba cresterea bacteriilor care provoaca acnee.

Uleiul de ricin are un scor comedogenic scazut – Ceea ce inseamna ca este putin probabil sa infunde porii pielii si reduce riscul de aparitie a punctelor negre, facandu-l potrivit pentru pielea sensibila.

Antiinflamator: Atat uleiul de ricin, cat si acidul ricinoleic au proprietati antiinflamatorii. Acest lucru le face utile pentru tratarea pielii iritate. Ar putea reduce dimensiunea cosurilor inflamate sau a pungilor oculare. De asemenea, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, uleiul de ricin poate ameliora durerea asociata cu arsurile solare. Calitatile sale hidratante pot reduce, de asemenea, peelingul.

Antimicrobian: Poate proteja pielea de infectii bacteriene, tinand departe microbii care pot provoca boli.

Previne aparitia ridurilor – Uleiul de ricin contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt responsabili pentru accelerarea procesului de imbatranire, facand ridurile sa apara mai devreme.

Combaterea buzelor uscate – Uleiul de ricin este un ingredient foarte comun atat in ruj, cat si in luciul de buze. Folositi ulei de ricin daca aveti buzele uscate. Pentru un gust mai bun il puteti amesteca cu ulei de cocos.

Pentru ce tip de ten este potrivit uleiul de ricin?

Ten uscat – Dupa cum am mentionat mai sus, trigliceridele din uleiul de ricin ajuta la atragerea umiditatii din aer in piele, mentinand-o hidratata, facandu-l excelent pentru pielea uscata de pe corp, precum si pentru fata si buze.

Ten gras – Cu un scor scazut pe scara comedogena, uleiul de ricin nu va infunda porii, iar proprietatile sale antioxidante ajuta la protejarea pielii.

Ten matur – Capacitatea uleiului de ricin de a hidrata pielea ajuta la mentinerea unui aspect mai tanar. De asemenea, are beneficii anti-imbatranire datorita proprietatilor sale antioxidante.

Ten sensibil

Uleiul de ricin are un efect bland asupra pielii, lasand-o mai fina si mai neteda. De asemenea, este un antioxidant care ajuta la protejarea pielii de factorii de stres din mediu care afecteaza pielea sensibila.

Ten mixt

La pielea mixta totul este despre echilibru, asadar iata un motiv in plus pentru care uleiul de ricin este extrem de potrivit pentru pielea mixta. Capacitatea sa de hidratare combinata cu scorul sau comedogen scazut face ca uleiul de ricin sa fie perfect pentru pielea mixta.

Cum se foloseste uleiul de ricin pe fata?

Uleiul de ricin este gros, asadarpoate dura ceva timp pentru ca pielea sa il absoarba pe deplin, dar diluarea acestuia poate favoriza absorbtia mai rapida in piele. Specialistii recomanda diluarea uleiului de ricin cu alte uleiuri, cum ar fi uleiul de masline, uleiul de cocos sau uleiul de migdale. De asemenea, pentru un efect extra-hidratant il puteti adauga in unt de shea.  Raportul recomandat este de 1:1 – cantitatea de ulei de ricin trebuie sa fie aceeasi cu uleiul cu care este amestecat. Aplicati acest amestec pe fata curata inainte de culcare. Puteti lasa uleiul sa actioneze peste noapte sau il puteti sterge cu o carpa umeda si calda dupa cinci minute.

Reactii adverse

Ca orice alt ingredient, chiar daca este natural pot exista mici reactii adverse. Unele studii au aratat ca aplicarea topica a uleiului de ricin poate irita pielea cu dermatita. Asadar, daca aveti dermatita sau o alta afectiune a pielii, consultati medicul inainte de a utiliza orice produse noi. S-a mai constatat de asemenea, ca uleiul de ricin ar putea irita ochii.

Pentru a evita astfel de situatii neplacute, achizitionati ulei de ricin sau produse pe baza de ulei de ricin, din surse sigure. De asemenea, este important sa cititi cu atentie eticheta produselor deoarece pot contine ingrediente iritante si nesigure precum, SLS, parabeni,  conservanti, coloranti, uleiuri minerale sau parfumuri sintetice.

Cu beneficii deosebite pentru ten, utilizarea uleiului de ricin este o modalitate usoara si naturala de a ajuta la mentinerea sanatatii si frumusetii pielii!

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!