Acidul salicilic este unul dintre cele mai cautate ingrediente pentru ingrijirea pielii si asta datorita eficientei sale in tratarea acneei. Acidul salicilic ajuta la uscarea naturala a pustulelor si de asemenea, poate impiedica revenirea lor, imbunatatind in acelasi timp textura pielii.
Pe langa faptul ca este un remediu natural pentru acnee, acest ingredient derivat din plante s-a dovedit a avea efecte antiinflamatoare, exfoliante si antibacteriene usoare, facandu-l un ingredient complet de adaugat la rutina naturala de ingrijire a pielii.
In acest articol va vom dezvalui tot ce trebuie sa stiti despre acidul salicilic, cand il puteti utiliza si modalitatile de a-l incorpora in rutina de ingrijire a pielii pentru a putea beneficia in totalitate de calitatile sale.
Ce este acidul salicilic?
Din punct de vedere tehnic, acidul salicilic este un tip de acid fenolic si acid beta hidroxi si face parte din grupul de compusi numiti salicilati. Se gaseste in mod natural in scoarta arborelui de salcie alba, o planta care are o serie de efecte calmante asupra pielii si poate fi regasit in creme, tratamente pentru acnee si alte produse.
Acidul salicilic este adesea considerat un beta hidroxiacid de catre industria de ingrijire a pielii, desi din punct de vedere chimic nu este un beta hidroxiacid. Este un exfoliant chimic (un agent care indeparteaza celulele moarte ale pielii) si se incadreaza intr-o clasa de medicamente numite agenti keratolitici.
Face parte din aceeasi clasa de medicamente cu aspirina (un alt salicilat), dar au utilizari diferite, respectiv acidul salicilic se aplica direct pe piele si este un ingredient destinat pentru ingrijirea acesteia. Apare sub forma de acid organic cristalin, incolor, inodor. Structura acidului salicilic ii permite sa fie solubil in ulei, ceea ce inseamna ca poate patrunde prin straturile grase, lipidice ale pielii. Este considerat un agent keratolitic, deoarece este capabil sa patrunda in pori si sa curete bacteriile si uleiurile care pot duce la pori infundati, puncte negre si eruptii. Poate chiar sa rupa legaturile minuscule dintre celulele pielii, actionand ca un exfoliant natural care indeparteaza celulele moarte, lasand suprafata pielii mai neteda.
Acidul salicilic are ingrediente asemanatoare care poarta numele de „salicilat”, „salicilat de sodiu” si „extract de salcie”. Ele actioneaza in mod similar, asa ca asigurati-va ca cititi cu atentie lista de ingrediente de pe etichetele produselor de ingrijire a pielii pentru a evita utilizarea excesiva care poate duce la reactii adverse, potential agravand pielea.
Beneficii pentru ten
Cum actioneaza acidul salicilic asupra pielii noastre? Iata cateva dintre proprietatile acestui ingredient magic:
- Curata pielea predispusa la acnee si previne viitoarele eruptii
- Reduce punctele negre si punctele albe
- Ajuta la exfolierea pielii
- Ajuta la reducerea matretii si a dermatitei seboreice
- Ajuta la combaterea negilor, calusurilor si bataturilor
- Poate usca pielea grasa, ceea ce ajuta la prevenirea noilor blocaje care cauzeaza acnee.
- Trateaza afectiunile pielii care implica descuamarea sau cresterea excesiva a celulelor pielii, cum ar fi psoriazisul si ihtioza
- Poate reduce umflarea si inrosirea. De asemenea, ajuta la reducerea inrosirii acneei existente si la incetinirea rapiditatii cu care celulele pielii sunt eliminate in interiorul foliculilor, prevenind infundarea porilor.
Asadar care sunt beneficiile acidului salicilic pentru piele?
Acidul salicilic se gaseste in multe produse pentru ingrijirea pielii si cu siguranta este o completare excelenta pentru rutina de ingrijire a pielii daca este folosit corect.
Iata o lista a principalelor beneficii ale acidului salicilic:
- Eliminarea petelor si a imperfectiunilor – Acidul salicilic functioneaza cel mai bine pentru pielea predispusa la pete, deoarece ajuta la prevenirea blocajelor porilor si contine proprietati antiinflamatorii care ajuta cosurile si pustulele rosii, inflamate sa dispara mai repede. Un produs excelent in acest sens sunt lotiunile tonice exfoliante care contin acid salicilic.
- Indeparteaza si previne formarea punctelor albe si negre: Datorita capacitatii sale de a patrunde adanc in pori si de a-i mentine curati, acidul salicilic previne dezvoltarea punctelor albe si negre.
- Controleaza si reduce productia de sebum: Acidul salicilic este lipofil, ceea ce inseamna ca dizolva grasimile si uleiurile. Patrunde in por (folicul sebaceu) eliminand excesul de ulei si reducand productia.
- Exfoliaza pielea: Acidul salicilic este un exfoliant natural. Faciliteaza refacerea celulelor pielii dezvaluind un strat proaspat, nou al pielii, oferind un ten mai tanar si mai luminos. De asemenea, estompeaza cicatricile cauzate de acnee datorita procesului de reinnoire a celulelor pielii.
- Indeparteaza produsele de autobronzare: Acidul salicilic este excelent pentru indepartarea bronzului artificial datorita capacitatii sale de a exfolia stratul superior de celule moarte ale pielii. Nu numai ca este bland cu pielea, ci este si foarte eficient. Cu toate acestea, este important sa il utilizati corect si sa urmati cu atentie instructiunile pentru a evita orice reactii adverse nedorite.
Ce concentratie de acid salicilic alegem?
Pentru ca poate trata o gama larga de probleme ale pielii, acidul salicilic si poate fi gasit in serumuri, lotiuni, creme, unguente, sapunuri, tonere, plasturi si masti. De obicei, concentratia de acid salicilic din produsele de ingrijire a fetei variaza de la 0,5% la 2%, 2% fiind concentratia standard pentru aceste produse. Concentratii de pana la 3% sunt utilizate pentru pielea scalpului si afectiunilor corpului, iar doze mai mari de acid salicilic (6%) sunt disponibile doar pe baza de reteta.
In functie de concentratie si format, acidul salicilic, acesta poate fi utilizat de mai multe ori pe zi. Unele cantitati si forme pot fi utilizate de mai multe ori pe saptamana sau mai putin in cazul peelingului cu acid salicilic. Cititi si urmati intotdeauna instructiunile de pe ambalajul produsului. Aplicati pe intreaga zona in care aveti eruptii, nu doar acolo unde exista un punct negru sau un cos activ. Folositi, de asemenea, protectie solara daca nu exista deja in produs.
Efecte secundare ale acidului salicilic
Daca nu este utilizat corect, acidul salicilic poate provoca reactii adverse ale pielii, precum iritatii, intepaturi, descoamare, arsuri, uscaciune severa, mancarime si roseata.
Daca va confruntati cu aceste reactii adverse in urma utilizarii acidului salicilic, utilizati-l mai rar pana cand pielea se obisnuieste cu el. Crema hidratanta va poate ajuta pielea sa se simta mai bine daca inca aveti simptome. Daca oricare dintre aceste efecte dureaza sau se agraveaza, opriti utilizarea produsului si consultati un medic dermatolog.
De asemenea, poate dura un timp (pana la cateva saptamani sau mai mult) pentru a vedea pe deplin beneficiile acidului salicilic. De asemenea, daca nu achizitionati produse din surse sigure, atunci exista riscul ca formula sa fie sub standard.
Important: trebuie sa fiti extrem de atenti cand utilizati acidul salicilic vara, deoarece acesta (la fel ca si restul acizilor AHA exfolianti) pot face pielea sensibila la soare. Se recomanda sa il folositi seara, iar daca il folositi si dimineata, asigurati-va ca folositi zilnic o crema cu protectie solara SPF 50, reaplicand frecvent cand inotati sau transpirati intens.
Acidul salicilic poate fi combinat cu multe alte ingrediente active de ingrijire a pielii. Dar aveti grija cand il utilizati alaturi de agenti iritanti precum peroxidul de benzoil disponibil de obicei in produse pentru spalarea fetei, tratamente, masti si creme si care ajuta la uciderea bacteriilor care cauzeaza acnee. De asemenea se recomanda atentie si la produsele care contin retinoizii si Retin-A (tretinoina). Specialistii recomanda de asemenea sa evitati produsele care contin alcool sau sulf sau sunt abrazive.
Nu incepeti utilizarea a doua ingrediente noi in acelasi timp. Daca adaugati un nou ingredient activ in rutina de ingrijire a pielii, incepeti incet si cresteti treptat daca pielea raspunde bine. Asteptati cateva saptamani pana cand vedeti raspunsul complet la ingredient inainte de a face modificari suplimentare.
Peelingurile cu acid salicilic pot fi un tratament excelent daca va confruntati cu probleme precum acnee sau hiperpigmentare. Peelingurile chimice se recomanda a fi efectuate numai de catre un medic dermatolog, iar daca ati mai avut probleme cu sensibilitatea pielii, discutati cu specialistii inainte de a utiliza produse cu acid salicilic, pentru a va asigura ca il puteti folosi in siguranta.