In ultimii ani, acizii exfolianti au devenit vedeta rutinei de ingrijire a pielii, datorita capacitatii lor de a regenera si curata tenul, fara a-l afecta.
Acestia se impart in doua categorii principale – acizi exfolianti AHA si acizi exfolianti BHA. Iata cum actioneaza fiecare dintre acestia:
- Acizii AHA (alpha hydroxy acids) indeparteaza celulele moarte si acumularea de reziduuri cauzate de factorii poluanti de mediu, scotand la suprafata o piele mai luminoasa si mai fina.
- Acizii BHA (beta hydroxy acids) actioneaza in profunzimea pielii, la nivelul starturilor inferioare ale dermei, indepartand excesul de sebum si prevenind astfel formarea acneei.
Este important de stiut ca nu exista o formula magica atunci cand vorbim despre acizi exfolianti pentru piele. Pentru ca acizii sa fie eficienti si pentru a evita sa-ti ranesti pielea, formula pe care o alegi trebuie sa fie personalizata in functie de tipul tau de ten.
Cum folosim acizii exfolianti corect?
Acizii AHA sunt derivati din plante sau surse de origine animala si se pot gasi in multe dintre produsele cosmetice pe care le folosim zilnic – in tonere, exfoliatori sau serumuri. Acizii AHA sunt solubili in apa, ceea ce inseamna ca nu pot penetra bariera de uleiuri naturale ale pielii. De aceea, acestia sunt recomandati pentru cei care isi doresc o exfoliere blanda, o piele cu un ton uniform sau vor sa elimine cicatricile post acneice.
Alege un ser facial vegan derivat din trestie de zahar sau din fructe precum papaya, struguri, citrice, care nu are parfum, conservanti, alcool, uleiuri minerale, gluten sau silicon. In plus, trebuie sa fie testat dermatologic, cu rezultate in vivo foarte bune, o alternativa naturala excelenta la exfoliantorii chimici puternici.
Acidul salicilic
Un acid BHA, acidul salicilic este aliatul numarul 1 al tenului acneic, deoarece poate penetra in profunzimea porilor unde, gratie faptului ca este solubil in ulei, dizolva excesul de sebum si previne aparitia cosurilor si a eruptiilor cutanate.
Acesta are proprietati antiinflamatoare, inhhiband actiunea bacteriilor care provoaca acneea. Daca rutina de ingrijire a pielii care include acidul salicilic este respectata cu strictete, vei observa ca punctele de grasime si punctele negre vor disparea ca prin minune. In plus, acidul salicilic calmeaza pielea iritata.
Acidul ascorbic
Acid ascorbic nu se incadreaza in niciuna dintre cele doua categorii, insa este un adjuvant de incredere in rutinele de ingrijire a pielii. Probabil cel mai cunoscut acid, bogat in vitamina C (un eficient anti-oxidant cu efecte anti-aging), acidul ascorbic protejează pielea impotriva factorilor externi de mediu, stimuleaza productia de colagen si inhiba pigmentarea pielii. Este foarte important sa nu expui produsul la lumina, intrucat devine instabil. Acidul Ascorbic nu se foloseste impreuna cu alti acizi AHA si BHA.
Alege o alternativa vegana la serurile pe baza de acid ascorbic de pe piata.
Deoarece acidul ascorbic este un booster al acidului hialuronic, acesta poate fi folosit impreuna cu un acid hialuronic, dimineata si seara, pentru ca tenul tern si lipsit de fermitate sa-si recapete luminozitatea si vitalitatea. Insa nu folosi niciodata vitamina C dupa o exfoliere puternica, microdermabraziune sau peeling chimic deoarece risti sa-ti ranesti tenul.
Desi este benefic sa folosesti acizii AHA si BHA impreuna daca suferi de acnee chistica sau ai pielea predispusa la acnee sau ai cicatrice, indica teste sa nu suprapui prea multi acizi deodata, ci sa le introduci treptat in rutina de ingrijire a pielii, ideal la distanta de 3 saptamani unul de celalalt.
La fel de important este sa consulti un medic dermatolog sau sa te informezi cu atentie inainte de a combina serumuri faciale pe baza de acizi, deoarece multi acizi AHA nu sunt compatibili cu acizi BHA si viceversa. Ultimul aspect de care trebuie sa tii cont este faptul ca tenul tau devine automat mai sensibil atunci cand folosesti acizi, de aceea este crucial sa aplici o crema cu factor de protectie solara 50+.