In lumea complexa a ingrijirii pielii, acidul azelaic este recunoscut datorita capacitatii sale de a aborda o varietate de probleme dermatologice. Printre ingredientele naturale de ingrijire a pielii, putine pot ajuta la abordarea unei game atat de vaste de imperfectiuni ale pielii, precum acidul azelaic.
Daca ati auzit de acidul salicilic si poate l-ati incercat in combaterea acneei sau nuantei neuniforme a pielii, atunci stiti deja cum functioneaza unii acizi pentru a imbunatati aspectul si sanatatea pielii.
Acidul salicilic si acidul azelaic au anumite lucruri in comun, inclusiv faptul ca ambele pot ajuta la prevenirea eruptiilor, dar acidul azelaic este mai puternic pentru reducerea hiperpigmentarii, rozaceei si a altor probleme legate de inflamatia pielii.
Studiile au demonstrat ca acidul azelaic poate face o mare diferenta atunci cand vine vorba de prevenirea si reducerea eruptiilor. Ajuta la estomparea vizibila a semnelor rosii si a decolorarilor dupa eruptii si ajuta la obtinerea unui ten mai fin si mai uniform. Acidul azelaic este potrivit pentru toate tipurile de piele si poate ajuta la reducerea sensibilitatii.
Si pentru ca acidul azelaic este un ingredient despre care trebui sa stii mai multe, v-am pregatit un articol in acest sens! In continuare puteti afla totul despre beneficiile acestui ingredient cu adevarat miraculos!
Ce este acidul azelaic?
Acidul azelaic este un acid natural denumit acid dicarboxilic. Aplicat pe piele ajuta la imbunatatirea tonusului si texturii si este folosit in special pentru a trata acneea si rozaceea. Acest acid se gaseste in cereale, cum ar fi orz, grau si secara, dar poate fi creat si intr-un laborator din drojdie.
Cercetarile arata ca are efecte antimicrobiene, antiinflamatorii, de eliminare a radicalilor liberi si de exfoliere, ceea ce inseamna ca este capabil sa reduca eruptiile, semnele cauzate de daunele solare, roseata, umflaturi si multe altele.
Acidul azelaic abordeaza hiperpigmentarea prin scaderea productiei de melanina, un pigment natural responsabil de producerea culorii pielii.
Inhiba eficient productia de keratina (o proteina care se gaseste in piele, unghii si par) care previne acumularea de celule moarte ale pielii care pot declansa aparitia acneei.
Acest acid poate curata porii blocati si, ca antibacterian si antiinflamator, poate calma iritatia si roseata cauzate de pete sau rozacee. Ajuta la regenerarea celulara, revitalizeaza pielea si reducand aspectul cicatricilor.
Beneficii pentru piele
Acidul azelaic este un medicament de ingrijire a pielii care ofera beneficii puternice in tratarea acneei, rozaceei, melasmei si hiperpigmentarii. Iata cateva dintre numeroasele moduri prin care acidul azelaic aduce numai beneficii sanatatii pielii:
1. Contribuie la reducerea acneei
Produsele care contin acid azelaic pot ajuta la diminuarea petelor pielii in mai multe moduri, inclusiv prin uciderea bacteriilor care infunda porii (cum ar fi Proprionibacterium acnes si Staphylococcus epidermidis) si prin scaderea inflamatiei.
Efectele sale antiinflamatorii il fac o optiune buna pentru persoanele care se confrunta cu acnee profunda, chistica sau cu umflaturi rosii, deoarece poate ajuta petele sa fie mai putin vizibile, rosii si dureroase.
De asemenea, acidul azelaic pentru a ajuta la prevenirea si la estomparea urmelor si cicatricilor de acnee. Exista dovezi care sugereaza ca poate ajuta la imbunatatirea refacerii celulare si la vindecarea mai rapida a pielii, rezultatul fiind un ten uniform odata cu vindecarea petelor.
Optati pentru produse cu ingrediente naturale si cu o concentratie de acid azelaic de 10% sau chiar mai putin. Acestea pot face o mare diferenta atunci cand vine vorba de imbunatatiri vizibile ale structurii si nuantei pielii.
2. Trateaza hiperpigmentarea, ajuta la imbunatatirea tonusului si la reducerea rosetei
Acidul azelaic poate trata eficient hiperpigmentarea postinflamatoare – petele intunecate sau petele de pe piele rezultate din leziunile acneice, imbatranire si expunerea prelungita la soare.
Acest acid este un inhibitor al tirozinazei care interfereaza cu productia de melanina. Cu timpul, celulele intunecate sunt inlocuite cu celule noi proaspete pentru o nuanta mai uniforma a pielii.
Acidul azelaic poate fi folosit pentru a ajuta in mod natural la tratarea rozaceei si a nuantei neuniforme a pielii. Este considerat a fi un keratolitic si comedolitic natural, ceea ce inseamna ca ajuta la reglarea cresterii normale a celulelor pielii. Fiind un captator de radicali liberi, are capacitatea de a reduce inflamatia.
Este, de asemenea, folosit pentru iluminarea pielii, reducerea cicatricilor si inversarea altor tipuri de decolorare. Poate ajuta la exfolierea delicata a pielii, ceea ce duce la o nuanta mai uniforma a pielii, iar cercetarile arata ca este capabil sa ajute la prevenirea dezvoltarii cicatricilor si a petelor intunecate prin scaderea sintezei de melanina.
3. Are efect de exfoliere
Ca si alti acizi care sunt aplicati local, acidul azelaic are efecte exfoliante care ajuta la imbunatatirea refacerii celulare si netezirea pielii. Utilizarea acestuia poate ajuta la reducerea umflaturilor si a aspectului porilor mariti, sporind in acelasi timp uniformizarea si netezirea suprafetei pielii.
4. Ajuta la reducerea semnelor de imbatranire si la estomparea petelor intunecate
Deoarece acidul azelaic ajuta la eliminarea speciilor reactive de oxigen, poate contribui la estomparea imperfectiunilor vizibile ale pielii. Prin reducerea inflamatiei, scaderea petelor maro si a petelor intunecate si uniformizarea nuantei pielii, poate face pielea sa para mai tanara si mai sanatoasa.
5. Ajuta la tratarea melasmei
Ca si hiperpigmentarea, melasma este o afectiune cauzata de o supraproductie de melanina, dar de obicei este rezultatul fluctuatiilor hormonale sau al expunerii excesive la soare. De asemenea, poate fi exacerbata de expunerea la soare si la caldura si este observata mai des la persoanele cu piele inchisa datorita prezentei mai mari a melaninei si melanozomilor.
Ca o alternativa la hidrochinona, un agent de iluminare a pielii, acidul azelaic este asociat cu un grad mai scazut de iritare si uscaciune, ceea ce il face o alegere mai buna pentru persoanele cu pielea uscata, sensibila sau predispusa la eczeme. De asemenea, combinat cu retinol, acidul azelaic este considerat o alternativa mai blanda la hidrochinona pentru a gestiona melasma greu de tratat.
Produse cu acid azelaic
Acidul azelaic se gaseste fara prescriptie medicala in mai multe tipuri de produse cosmetice de la fiole, creme si geluri. Fiolele sunt disponibile in concentratii de 10% si contin azeloglicina (acid azelaic + glicina). Azeloglicina este rezultatul reactiei dintre acidul azelaic si glicina (cel mai simplu aminoacid stabil). Aceasta formula ofera o concentratie inalta – 10% – de cea mai pura forma de azeloglicina, lejera si extrem de eficienta.
Puteti adauga cu usurinta fiolele cu acid azelaic 10% in rutina de ingrijire a pielii. Aplicati pe toata fata sau doar pe zonele afectate o data sau de doua ori pe zi, dupa curatare si tonifiere. Deoarece acidul azelaic poate sensibiliza usor pielea la radiatiile UV, utilizarea zilnica a unei creme solare hidratante cu spectru larg (SPF 30) este esentiala. Rezultatele utilizarii zilnice a produselor cu acid azelaic pot dura intre 3 si 8 saptamani.
Ca si alte produse puternice de ingrijire a pielii, acidul azelaic poate provoca reactii adverse in special in randul persoanelor cu piele sensibila sau celor care folosesc frecvent produse cu concentratie ridicata, pe baza de reteta.
Puteti ajuta la limitarea efectelor secundare purtand zilnic protectie solara cand iesiti afara. De asemenea, puteti incepe prin a utiliza produsul o singura data pe pe zi si ulterior sa treceti la doua aplicari pe zi, daca doriti.
Este recomandat ca femeile insarcinate sa utilizeze acid azelaic in majoritatea situatiilor, dar daca aveti cea mai mica indoiala, este intotdeauna recomandat sa discutati cu medicul inainte de a incepe sa utilizati orice tratament nou in timpul sarcinii.
Datorita naturii sale blande, acidul azelaic poate fi combinat cu multe alte produse topice, cum ar fi retinoizii, vitamina C si acizii alfa hidroxi. In unele cazuri, pielea poate dezvolta sensibilitate, de aceea se recomanda evitarea demachiantelor sau tonerelor pe baza de alcool si a agentilor abrazivi sau de peeling.
Asadar, produsele cu acid azelaic pot fi utilizate impreuna cu toate tipurile de produse de ingrijire a pielii si nu exista cercetari care sa arate ca este o problema sa fie utilizate impreuna cu alte ingrediente puternice. Desigur, daca utilizati un produs pe baza de reteta, consultati medicul despre cum puteti integra acidul in rutina de ingrijire a pielii.