Pielea este o interfata majora intre noi si lume si este adesea vazuta ca o fereastra catre sanatatea noastra
In functie de tipul de piele, pielea uscata poate fi o problema temporara sau rezultatul unor factori de stres din mediul inconjurator precum poluare, arsuri solare etc. Daca insa epiderma este solzoasa, descuamata sau prezinta mancarimi este considerata o boala cronica si trebuie tratata ca atare.
Stratul superior al pielii este alcatuit din celule moarte si uleiuri naturale, care ajuta la captarea umiditatii pentru a mentine pielea moale si neteda. Dar daca nu exista suficienta apa in acest strat superior de celule, uleiurile protectoare se vor diminuna, rezultatul fiind o piele uscata.
Uscaciunea poate aparea din cap pana in picioare si poate fi cauzata atat de factori intrinseci cat si de factori extrinseci. Daca te confrunti cu inflamatii, descuamare si sensibilitate din cauza unei afectiuni a pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul, este important sa consulti un dermatolog pentru a-ti prescrie un tratament personalizat. Pentru persoanele care au pielea uscata, dar care nu prezinta alte afectiuni, anumite obiceiuri de ingrijire pot inrautati lucrurile.
Daca vrei sa previi si sa tratezi in mod eficient pielea uscata, iata 7 cauze pe care merita sa le iei in seama. Afla ce provoaca uscarea pielii si ce poti face pentru a calma pielea rosie, crapata si descuamata, definitiv!
- Nu bei suficienta apa!
Pielea ta poate pierde din umiditate daca nu faci din hidratare o prioritate. Asigura-te ca bei cel putin 8 opt pahare de apa pe zi pentru a-ti mentine corpul hidratat permanent. De asemenea, atunci cand este frig afara, aerul devine mai uscat si este mai usor ca apa sa se evapore din corpul nostru. Din acest motiv, trebuie sa facem un efort suplimentar pentru a-l mentine hidratat din interior spre exterior.
Consuma alimente care au un continut ridicat de apa pentru a ajuta la hidratarea organismului. Opteaza pentru fructe precum portocale, kiwi, mere sau pepene galben si mai multe legume cu continut mare de apa, cum ar fi rosii, morcovi, dovlecei, castraveti si telina.
Pestele gras si semintele de in ajuta, de asemenea pielea deoarece contin acizi grasi omega-3 si omega-6. Acizi omega ajuta pielea sa ramana supla si hidratata in timp ce grasimile sanatoase pot ajuta la mentinerea membranei din jurul celulelor pielii si la imbunatatirea capacitatii pielii de retinere a umiditatii.
2. Produsele cu parfum pot provoca iritatii pielii
Parfumul are tendinta de a irita pielea uscata sau de a o agrava, asa ca evita deodorantele si produsele de ingrijire a pielii care contin parfum. Este dovedit faptul ca parfumul este o sursa comuna de dermatita alergica de contact. Ar putea fi nevoie de mai multe expuneri pentru ca pielea sa reactioneze sau poti observa o reactie chiar de prima data. Parfumul se ascunde in majoritatea produselor de infrumusetare si de ingrijire a pielii (creme hidratante, creme de protectie solara, deodorant si machiaj) si poate aparea in forme sintetice si naturale. Verifica lista de ingrediente si alege-le pe cele pe care scrie „fara parfum”. Lotiunile si cremele de corp pot face mai mult rau decat bine atunci cand sunt imbogatite cu parfumuri. Citeste cu atentie etichetele. Uleiul de lavanda si alte uleiuri botanice au proprietati naturale de conservare si sunt folosite in produse cosmetice care pot fi inca etichetate „fara parfum”.
3. Dusurile lungi si fierbinti pot contribui la deshidratarea pielii
Stim cat de relaxant este un dus fierbinte la sfarsitul unei zile lungi, in special in lunile reci, dar acest obicei poate sa creeze probleme pielii tale. Dusurile sau baile lungi si fierbinti pot usca pielea, deoarece caldura indeparteaza uleiurile naturale de la suprafata acesteia. Specialistii recomanda limitarea dusurilor la cel mult cinci minute si mentinerea unei temperaturi calde a apei, nu fierbinti. La un minut dupa iesirea din dus, aplica o crema hidratanta. Aceasta functioneaza cel mai bine pe pielea umeda.
In ceea ce priveste fata, stratificarea produselor pe pielea umeda poate avea efectul opus si nu va ajuta la absorbtie. Pentru cantitatea potrivita de umiditate, iti recomandam sa iti atingi fata cu un prosop umed sau sa aplici pe piele cateva picaturi de tonic facial.
- Te speli prea des pe fata
Spalarea mainilor este o parte importanta a rutinei noastre de zi cu zi pentru a reduce si a preveni raspandirea virusilor si a bolilor. Dar, cand vine vorba de fata, trebuie sa ai grija la frecventa si intensitatea scruburilor zilnice. Stratul exterior al pielii este compus din uleiuri naturale si ceara, care o protejeaza de toxinele din exterior si o ajuta sa-si pastreze umiditatea natural. Spalarea si curatarea excesiva a pielii poate distruge aceasta bariera naturala si o poate face vulnerabila la diverse probleme, precum si dezactivarea echilibrului pH-ului. Acest lucru poate da nastere la durere, roseata, descuamare si mancarime.
Atentie la modul in care se simte pielea dupa curatare. Aceasta ar trebuie sa fie catifelata si neteda. Orice senzatie de piele care “scartaie” este primul semn de supracuratare. Daca pielea ta se simte uscata, aspra si iritata, asta inseamna fie ca produsul tau de curatare este prea dur, fie ca s-ar putea sa te fi spalat prea des.
Este recomandat sa te speli pe fata de doua ori pe zi. O data dimineata cand te trezesti si apoi seara inainte de a merge la culcare. Pentru ca pielea secreta in mod natural uleiuri si toxine in timpul somnului, este necesara o curatare temeinica dimineata pentru a crea o baza proaspata pentru un ten in timpul zilei. Curatarea inainte de culcare este de asemenea, importanta pentru a elimina tot machiajul, murdaria si uleiul care s-au acumulat pe piele in timpul zilei.
- Schimba produsele de ingrijire a pielii
Produsele potrivite pentru ingrijirea pielii pot ajuta la calmarea si reducerea uscaciunii. Dar, inainte de a aplica crema de fata, verifica lista de ingrediente a produselor tale pentru a le exclude pe cele care ar putea sa-ti irite, usuce pielea sau sa iti infunde porii. Principalii vinovati sunt parfumurile, care tind sa fie alergeni si sa provoace inflamatii, accelerand pierderea umiditatii pielii.
Pe masura ce anotimpurile se schimba, este important sa schimbi si produsele de ingrijire a pielii. Daca pe timpul verii trebuie sa folosesti o lotiune mai usoara care sa iti mentina pielea hidratata, in timpul iernii, ai nevoie de o crema mai nutritiva pentru a preveni descuamarea, craparea si exfolierea. In general, pielea uscata are nevoie de creme hidratante care sunt bogate in uleiuri pentru a o calma si revigora. Opteaza pentru creme hidratanta anti-imbatranire cu ingrediente naturale cum ar fi untul de shea, jojoba, ulei de migdale dulci si uleiul de seminte de macadamia.
- Folosirea incorecta a produselor pentru curatarea fetei
Pe langa eliminarea uleiurilor hidratante, curatarea poate modifica si echilibrul delicat al pH-ului pielii. Acesta este motivul pentru care ar trebui sa alegi cu atentie demachiantul de fata sau lotiunea de curatare. Pielea sanatoasa ar trebuie sa fie usor acida, cu un nivel al pH-ului in jur de 5,5. Acest lucru se datoreaza prezentei invelisului acid, un amestec de sebum si transpiratie pe care il secretam, care se formeaza intr-un strat subtire, protector, care mentine umezeala in interior, prevenind in acelasi timp bacteriile si alti microbi, sa patrunda si sa afecteze pielea.
Multe sapunuri si produse de spalare pentru fata sunt alcaline, cu un nivel al pH-ului de 7 sau mai mare. Aceste tipuri de produse de curatare afecteaza pH-ul natural al pielii, indepartand stratul protector de uleiuri si facandu-l mai predispus la uscaciune si iritatie. Pentru a preveni uscarea pielii, utilizeaza produse de curatare blande cu un nivel de pH usor acid sau neutru. Evita sapunurile sau alte demachiante care contin alcool, parfum sau retinoizi. Alege produse delicate cu formule organice pentru a mentine echilibrul de hidratare al pielii. Pentru rezultate optime, este indicat sa utilizezi si un toner dupa fiecare curatare. Usor acid acesta ajuta la echilibrarea alcalinitatii pielii imediat dupa spalare. In plus calmeaza si pregateste pielea pentru absorbtia maxima a celorlalte produse de ingrijire.
- Evita exfolierea excesiva
Exfolierea este o etapa importanta de ingrijire a pielii, dar daca este facuta in exces iti poate distruge pielea. Fie ca este vorba de un scrub sau de un exfoliant chimic, exfolierea excesiva poate deteriora mantaua acida – bariera care mentine pielea hidratata si o protejeaza de murdarie si bacterii. Rezultatul exfolierii excesive: pielea ta este mai vulnerabila la factorii de mediu, mai uscata si mai predispusa la eruptii.
Limiteaza etapa de exfoliere din rutina de ingrijire la o data pe saptamana sau la doua saptamani, daca ai pielea extrem de uscata. Dupa exfoliere, nu uita sa aplici o crema nutritiva pentru a ajuta la sigilarea hidratarii.
Atentie si la unele ingrediente active, cum ar fi retinolul, acizii de exfoliere si acidul salicilic care daca nu sunt folositi corect pot usca pielea. Este indicat sa ii introduci treptat in rutina ta de ingrijire a pielii si sa cresti frecventa de utilizare, in functie de cum ii tolerezi.
Asadar, pana a ajunge la remediu, cel mai important lucru este sa identifici factorul problema! Specialistii considera ca ar trebui sa observi imbunatatiri in decurs de o saptamana sau doua de la schimbarea ritualului de ingrijirea a pielii. Si chiar daca pielea poate deveni mai uscata odata cu trecerea anilor, este totusi important sa ai grija si sa o hidratezi incepand cu varsta de douazeci de ani.
Photo by Erik Mclean on Unsplash