riduri in zona ochilor

5 solutii impotriva ridurilor din jurul ochilor

Ridurile de sub ochi sunt o parte inevitabila a procesului de imbatranire. Este posibil ca acestea sa apara inaintea altor linii de pe fata, deoarece pielea din jurul ochilor este mai subtire si mai fragila decat in alte zone. In plus, nu are nici glande sebacee (ulei) care sa o mentina lubrifiata. Alaturi de imbatranirea intrinseca (cronologica) si pierderea de colagen si elastina, cauzele aparitiei ridurilor de sub ochi includ: daunele UV, fumat, alcool, o dieta cu continut ridicat de zahar, pozitia de dormit, gesturile tip frecare ale ochilor, alergii, expresii faciale obisnuite, genetica si piele deshidratata.

Ridurile pot aparea la orice varsta. Sunt persoane care chiar daca au 20 de ani pot avea riduri in jurul ochilor. De obicei depinde de stilul de viata al fiecarei persoane. Desi ar fi bine sa spunem ca odihna adecvata si ingrijirea zilnica sunt tot ce avem nevoie, stresul din viata de zi cu zi necesita si produse de ingrijire a pielii pentru a ajuta la prevenirea ridurilor.

Produsele antirid de ingrijire a tenului nu sunt doar pentru prevenire si din pacate nimeni nu poate preveni ridurile pentru totdeauna. Desi ridurile din jurul ochilor nu pot fi sterse, le puteti minimiza totusi aspectul. Iata cele mai eficente 5 solutii care va pot ajuta la prevenirea si atenuarea ridurilor din jurul ochilor.

  1. Folositi un produs antirid pentru ochi

Pielea din jurul ochilor este mult mai subtire si mai sensibila decat restul fetei, asa ca daca nu utilizati deja o crema antirid pentru ochi, adaugati una la regimul de ingrijire a pielii. Optati pentru o formula cu niveluri ridicate de acizi grasi esentiali, inclusiv GLA si omega-3, pentru a ajuta pielea sa fie mai plina si pentru a reduce aspectul liniilor fine si ridurilor. Cand aplicati crema pentru ochi, utilizati miscari usoare de tamponare cu ajutorul degetului mijlociu si lasati produsul sa se absoarba de la sine.

De asemenea puteti sa folositi si un serum. Acestea au o concentratie mai mare de substante active si patrund mai adanc in piele. Asadar, cea mai simpla si mai rentabila modalitate de a aborda ridurile din jurul ochilor este sa investiti intr-o crema buna pentru ochi si sa o folositi zilnic. Cea mai buna crema antirid de ochi ar trebui sa contina ingrediente precum:

Acid hialuronic: atrage apa pentru a hidrata pielea la un nivel profund, imbunatatind in acelasi timp elasticitatea.

Peptide: Sprijina productia de colagen in timp ce imbunatateste aspectul pielii.

Coenzima Q10: Protejeaza pielea de daunele solare (nu este un inlocuitor pentru un SPF) si scade riscul aparitiei ridurilor.

Ceramide: Ajuta la cresterea umiditatii si rezistentei pielii.

Niacinamida: un antioxidant are un efect de stralucire si hidratare.

Retinoizi: pot reduce aspectul liniilor fine si al ridurilor, dar trebuie utilizati cu prudenta.

Cofeina: Reduce umflarea si cearcanele care pot insoti ridurile de sub ochi.

Acid ferulic: protejeaza impotriva daunelor mediului.

Vitamina C: Un antioxidant puternic care combate radicalii liberi, cum ar fi expunerea la soare; are si proprietati de luminozitate.

Vitamina E: Un alt antioxidant excelent cu proprietati hidratante si calmante.

2. Protectie SPF

Principala cauza a imbatranirii extrinseci este reprezentata de expunerea la UV. Daunele solare cauzeaza 80% din imbatranirea pielii, iar pielea din jurul ochilor fiind mai subtire, este mai susceptibila la razele UV, chiar si in anotimpurile reci. Cel mai bun lucru pe care il puteti face pentru piele, este sa investiti intr-o crema de protectie solara pentru fata. Purtati zilnic un SPF de minim 30, chiar si in zilele innorate, este esential pentru prevenirea ridurilor. Razele soarelui pot patrunde in continuare prin nori. In timp ce sunteti afara, in lumina directa a soarelui, pastrati-va si ochelarii de soare, astfel incat sa beneficiati de protectie dubla.

Alegeti o crema hidratanta pentru ochi care pe langa un SPF bun, sa hidrateze si zona ochilor, protejand-o in acelasi timp de razele daunatoare ale soarelui. Printre substantele puternice care blocheaza razele soarelui se numara oxid de zinc, care formeaza o bariera fizica impotriva soarelui, si dioxid de titan. Alegeti o formula rezistenta la apa daca mergeti la plaja sau la piscina, sau o formula colorata.

3. Utilizati retinol

Retinoizii este termenul general pentru orice derivat din vitamina A, retinolul fiind cel mai faimos retinoid. Unii retinoizi ( de obicei cei cu concentratie mai mica) pot fi cumparati fara prescriptie medicala, in timp ce altii mai puternici sunt disponibili numai pe baza de reteta. Retinolul se absoarbe in profunzime in piele si actioneaza la nivel celular pentru a creste productia de elastina si colagen, creand un efect mai neted, si facand pielea mai elastica.

Studiile arata ca retinolul accelereaza, de asemenea, procesul natural de exfoliere al pielii pentru a imbunatati tonusul si textura generala. Rezultatele se vad in timp si pot dura de la sase pana la 12 luni, dar este considerat standardul de aur al ingredientelor anti-imbatranire de catre dermatologi. Cu un efect atat de puternic, retinonul are si cateva riscuri ( de iritatie si uscaciune) in special in cazul pielii sensibile. Retinolul trebuie aplicat seara deoarece face pielea mai sensibila la soare. Dermatologii recomanda sa incepeti treptat, de doua ori pe saptamana, cu retinol cu o concentratie mai mica (0.1% de exemplu) , pentru a va dezvolta toleranta. Odata ce pielea se obisnuieste, puteti creste si procentul si puteti aplica regulat. De asemenea cand introduceti retinolul in rutina zilnica, aplicati ulterior si cu o crema hidratanta, pentru a nu risca sa inrautatiti cearcanele de sub ochi.

4. Beti suficienta apa

Apa este esentiala pentru sanatatea si functionarea pielii, iar o piele bine hidratata este mai neteda si mai supla. Uneori, liniile minuscule din jurul ochilor pot fi cauzate mai degraba de deshidratare decat de imbatranire, asa ca nu uitati sa consumati cele opt pahare de apa pe zi. Daca apa simpla nu va atrage in mod deosebit, puteti adauga cateva felii de lamaie, castravete sau fructe de padure.

5. Dormiti mai mult

Stim cu totii importanta unui somn bun. Potrivit unor studii, somnul suficient a fost considerat un factor mai important in ingrijirea aspectului, decat utilizarea produselor de ingrijire a pielii.

In timpul zilei, pielea este concentrata sa se protejeze de mediul inconjurator, dar noaptea intra in modul de reparare. Atunci cand nu dormim suficient, ceasul nostru corporal, cunoscut sub numele de ciclu circadian, poate fi perturbat, afectand aspectul si starea generala a pielii. Ora 23:00 marcheaza inceputul momentului critic pentru restabilirea metabolismului celular, care se refera la cata energie au celulele noaste. Peste noapte pielea se repara constant, dar cel mai inalt nivel de regenerare are loc intre miezul noptii si 1 dimineata. Aceasta ora critica coincide cu cel mai profund somn al nostru, cunoscut sub numele de somn REM (miscare aleatoare a ochilor). In acest timp, fluxul sanguin creste pentru a livra substante nutritive celulelor pielii si pentru a elimina toxinele, iar stratul exterior al pielii se elimina.

De asemenea, modul in care dormim joaca un rol important in prevenirea ridurilor. Dormitul o parte, cu fata lipita de perna, poate duce la crearea unor cute adanci sub ochi. Presiunea repetata sau miscarea musculara repetitiva intr-o zona vizata descompune colagenul, rezultand linii vizibile. Incercati sa dormiti pe spate sau sa folositi o perna neteda din satin sau matase pentru a reduce aceste riscuri.

Cand vine vorba de procesul de imbatranire si de cum sa prevenim ridurile, de cele mai multe ori, este mai bine sa prevenim decat sa tratam. Si cum ridurile de sub ochi sunt o parte inevitabila a imbatranirii, puteti incetini acest proces cu cea mai buna crema antirid pentru ochi, la care se adauga desigur si restul sfaturilor de mai sus.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!