5 ingrediente super eficiente in lupta cu cearcanele

Cearcanele sunt acele pete intunecate de sub ochi care poti fi negre, maro, violet sau albastre, in functie de culoarea pielii. Cearcanele sau „pungile” de sub ochi apar de obicei din lipsa somnului. O alta cauza comuna a aparitiei cearcanelor sunt alergiile, traumatisme ale ochiului, niveluri scazute ale tiroidei si subtierea pielii de sub ochi. Unele persoane sunt mai predispuse sa aiba cearcane sub ochi si din cauza geneticii. La persoanele cu nuanta pielii mai inchisa, cearcanele pot fi cauzate de o intunecare a pigmentului pielii, afectiune cunoscuta sub numele de hiperpigmentare periorbitala.

In majoritatea cazurilor, cearcanele nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care se confrunta cu ele, ar prefera sa nu le aiba. Tratamentele pentru cearcane sunt simple, cum ar fi somnul suficient si aplicarea de serumuri sau creme pentru a ajuta la fermitatea si luminozitatea zonei de sub ochi. Tratamente mai puternice, inclusiv peelinguri chimice si terapia cu laser, pot fi recomandate de medicul dermatolog.

Printre pricipalii factori de risc in aparitia cearcanelor se numara:

  1. Oboseala sau in unele cazuri insomnia cronica – Oboseala provoaca adesea intunecarea zonei de sub ochi. Atunci cand nu dormim suficient, corpul produce cortizol suplimentar, ceea ce duce la pomparea unei cantitati mai mare de sange prin vene. Acest lucru inseamna ca acele vase marite apar prin piele ca cearcane vasculare. Ideal ar fi sa avem un somn de minimum 7-9 ore pe noapte. Daca este necesar, incercati sa dormiti pe spate pentru a evita constrangerea vaselor de sange de pe fata sau sa dormiti cu perne suplimentare pentru a va ridica capul si a reduce umflarea pleoapelor. Asadar, privarea de somn face ca pielea sa para terna sau palida. Pleoapele umflate, care pot forma umbre sau pungi sub ochi, sunt tot o cauza a lipsei somnului.
  2. Varsta – Imbatranirea cauzeaza subtierea pielii fetei. Odata cu trecerea anilor, pielea isi pierde elasticitatea, permitand tesuturilor si vaselor intunecate de dedesubt sa fie mai vizibile.
  3. Deshidratarea – Lipsa apei din corp deshidrateaza pielea, facand ca zona de sub ochi sa para terna si intunecata. Santurile de sub ochi apar cand pielea nu este suficient de hidratata. 
  4. Alergiile – Alergiile sezoniere sunt obisnuite si pot provoca cearcane sub ochi. De obicei aceste se manifesta prin umflarea zonei si dilatarea venelor de sub ochi. Acest lucru se intampla de obicei primavara sau toamna, cand suntem expusi la factori declansatori precum ierburi, polen si anumite flori. Toamna, ambrozia este renumita pentru ca provoaca stranut, mancarimi la nivelul ochilor si congestie nazala. Alergiile se imbunatatesc de obicei iarna, dar pot aparea pe tot parcursul anului daca in interior va confruntati cu par de animale sau praf.
  5. Daunele solare – Pielea din jurul ochilor este una dintre cele mai subtiri de pe corpul, asa ca este foarte sensibila la expunerea la soare. Atunci cand se confrunta cu leziuni solare, observam un flux sanguin crescut si pete intunecate, ceea ce duce la hiperpigmentare periorbitala (cearcane pigmentate). Din pacate, nu puteti anula efectele daunelor solare, dar va puteti asigura ca indiferent de perioada din an, utilizati masuri preventive, respectiv aplicarea zilinica a SPF-ului.
  6. Genetica – Aceasta este cea mai frecventa cauza a aparitiei cearcanelor.
  7. Hiperpigmentarea periorbitala genetica (cearcanele pigmentate): determina producerea de melanina suplimentara in pielea de sub ochi, intunecand zona. Acest lucru afecteaza de obicei persoanele cu pielea mai inchisa la culoare din punct de vedere genetic.
  8. Cearcanele vasculare genetice: apar la persoanele cu o circulatie slaba a sangelui sau cu o piele cu aspect mai transparent.
  9. Cearcanele structurale genetice: genetica determina structura osoasa a fetei si adancimea canalelor lacrimale. Uneori, cele doua se combina pentru a crea umbre si/sau adancituri care arata precum cearcanele.

Alti factori care pot favoriza aparitia cearcanelor sunt:  fumatul, anemia, obiceiurile alimentare nesanatoase, modificarile hormonale, boli hepatice si consumul de alcool.  

Inainte de a alege produsul perfect pentru tratarea cearcanelor, trebuie sa stiti cu ce tip de cearcane va confruntati. Identificati in oglinda culoarea pigmentarii si alegeti solutia care va functiona cel mai bine.

Trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de cearcane si anume:

Cearcanele de culoare rosu – violet

Cearcanele de culoare rosu- violet sunt cauzate de imbatranire sau de genetica. Odata cu inaintarea in varsta, vasele de sange incep sa apara mai vizibil sub ochi. Persoanele cu pielea mai deschisa la culoare, mai subtire sau cu vase de sange superficiale sunt mai susceptibile de a dezvolta acest tip de cearcane.

Cearcanele albastrui

Venele marite si pielea subtire de sub ochi cauzeaza aparitia cearcanelor albastrui. Venele marite sunt cauzate de cofeina, bauturi energizante sau medicamente. Aceste stimulente dilata vasele de sange, determinand ca zona de sub ochi sa aiba o culoare albastruie. Unele persoane se nasc cu pielea subtire sub ochi, in timp ce altele o dezvolta mai tarziu in viata. Pielea delicata de sub ochi este, de asemenea, un semn natural al imbatranirii.

Cearcanele  de culoare negru – maroniu sau brune

Acestea sunt cauzate de hiperpigmentarea post-inflamatoare. Aceste grupuri de pigment maro se aduna sub ochi din cauza daunelor solare sau a geneticii, facand cearcanele intunecate sa arate maroniu spre negru. Acest tip de cearcane este mai frecvent intalnit la persoanele cu tenul mediu spre inchis la culoare.

Cearcane intunecate si umbrite

Lipsa somnului cauzeaza majoritatea cazurilor de cearcane. Uneori, este posibil sa observati umbre sub zona ochilor. Pleoapele umflate sau golurile ( scobiturile) provoaca acest lucru sub ochi. Este un semn tipic al imbatranirii, cauzat in unele situatii de pierderea volumului facial.

Lupta cu cearcanele poate fi incredibil de coplesitoare. Cu o multitudine de optiuni din care sa alegeti, poate fi greu sa stiti de unde sa incepeti. Pentru a va ajuta sa alegeti produsul perfect, iata care sunt cele mai eficiente patru ingrediente din produsele de ingrijire a pielii, care va pot ajuta sa combateti nedoritele pete intunecate de sub ochi.

  1. Cafeina – Daca dimineata avem nevoie de o cafea cu lapte sau o doza suplimentara de espresso, iata ca si pielea poate beneficia de cofeina. Cofeina serveste ca stimulent atunci cand este consumata si are un efect similar de trezire pentru piele, prin beneficii de iluminare. Potrivit specialistilor, produsele pe baza de cafeina ingusteaza vasele de sange de sub ochi, astfel incat minimizeaza efectul decolorarii.
  2.  Acid Hialuronic –  Acidul hialuronic actioneaza pentru a mentine pielea de sub ochi hidratata, ceea ce este esential in procesul anti-imbatranire. Acidul hialuronic are capacitatea de a retine de 1.000 de ori greutatea sa in apa, de a umple celulele si de a conferii pielii un aspect luminos si revitalizat. Pentru rezultate vizibile, dupa curatare, aplicati de doua ori pe zi un serum pentru ochi care pe langa acid hialuronic mai contine unul sau mai multe dintre urmatoarele ingrediente: cafeina, vitamina C, peptide, retinol si EGCG (un antioxidant obtinut prin purificarea frunzelor de ceai verde). Aceste ingrediente ajuta la luminozitatea zonei de sub ochi, lupta impotriva daunelor provocate de radicalilor liberi, imbunatateste rata de refacere a celulelor, intareste bariera protectoare a pielii delicate de sub ochi si reda volumul si elasticitatea pielii prin stimularea productiei de colagen si elastina.
  3. Niacinamida – Deseori gasita in seruri, toneruri si creme hidratante, niacinamida este una dintre cele doua forme majore de vitamina B3 (niacina). Se poate obtine si sub forma de suplimente, iar cealalta forma este acidul nicotic. Niacinamida ajuta la hidratarea pielii si nu este o vitamina pe care o produce organismul. Potrivit medicilor dermatologi, niacinamida scade hiperpigmentarea sub ochi, actionand prin prevenirea transferului melanozomilor de la melanocite la keratinocite din piele. In timp, niacinamida poate ajuta la intarirea barierei protectoare a pielii, la reglarea productiei de ulei si la luminarea pielii de sub ochi.
  4. Vitamina C – Asa cum probabil stiti, Vitamina C este unul dintre ingredientele care fac minuni asupra intregului organism. Aceasta vitamina esentiala are o serie de beneficii si pentru frumusetea fetei, de la iluminarea petelor intunecate pana la estomparea ridurilor, reducerea rosetei si chiar uniformizarea nuantei pielii. Specialistii sustin ca Vitamina C functioneaza si in tratarea cearcanelor, prin blocarea conversiei tirozinei in melanina, astfel incat scade formarea melaninei, iar pielea se lumineaza. De asemenea, stimuleaza productia de colagen, astfel incat ingroasa pielea subtire, din partea inferioara a pleoapelor. Vitamina C sau acidul L-ascorbic este cea mai activa forma si cel mai abundent antioxidant natural pentru piele. Utilizarea unui ser dimineata este un pas excelent in lupta anti-imbatranire, precum si in tratamentul cearcanelor.
  5. Retinol – Deseori numit un ingredient esential in nenumarate produse anti-imbatranire, retinolul este un tip de retinoid folosit in mod obisnuit, care ajuta la cresterea productiei de colagen, cea mai abundenta proteina din corpul uman, atribuit articulatiilor sanatoase si pielii elastice. Retinoizii pot reduce decolorarea sub ochi sau din orice alta parte a fetei. Retinolul este derivat din vitamina A si inhiba tirozinaza, grupul de enzime care contribuie la procesul de pigmentare al pielii. De asemenea, retinolul face ca celulele epidermice sa fie eliminate mai rapid (indeparteaza straturile moarte ale pielii mai inchise).

Un alt pas esential in estomparea cearcanelor este purtarea zilnica a protectiei solare, parte critica a rutinei de ingrijire a pielii de dimineata. Expunerea la soare chiar si pentru cateva minute pe zi, poate provoca modificari vizibile asupra pielii.

Odata ce ati identificat cu ce tip de cearcane va confruntati, puteti gasi cu usurinta solutia pentru ele. In unele cazuri, schimbarile in stilul de viata pot fi de folos, in timp ce altele pot necesita tratamente si produse speciale. Chiar daca in anumite situatii, eliminarea cearcanelor poate sa nu fie posibila, cu alegerea produselor speciale, aspectul lor poate fi redus la minimum.

Si nu uitati de pasii de necesari in orice rutina de ingrijire a pielii: hidratare, o dieta echilibrata, un program de somn consecvent, vizite la dermatolog, crema de protectie solara si produse curate, fara parfum, silicon, conservanti sau alcool.  

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!