sfaturi ingrijire pentru acnee

3 lucruri pe care sa nu le faci daca ai acnee

Exista o multime de mituri cand vine vorba de acnee, de aceea trebuie sa stii adevarul despre acnee daca vrei sa o tineti sub control. Acneea nu este o problema cauzata de faptul ca nu ne spalam pe fata. Exista o serie de factori care provoaca aceasta afectiune a pielii, dar printre cei mai importanti se numara bacteriile si schimarile hormonale. Persoanele cu acnee au celule ale pielii care nu se elimina corect si sunt mai sensibile la iritatia cauzata de Propionibacteria acnes, o bacterie care provoaca acneea.

Iata cateva aspecte despre acnee de care trebuie sa tineti cont: nu aveti acnee pentru ca v-ati atins fata cu mainile murdare; nu aveti acnee pentru ca nu v-ati spalat pe fata; nu exista o legatura dovedita intre acnee si dieta, dar ciocolata, pizza sau cartofii prajiti cu siguranta nu afecteaza acneea; acneea poate fi tratata, asa ca nu asteptati ca aceasta sa dispara de la sine.

Cu totii stim ca nu exista nimic mai frustrant decat acneea. Pentru ca de cele mai multe ori apare fara vreun simptom si nu putem face nimic pentru a o evita, exista cateva lucruri pe care le puteti face pentru a mentine acneea sub control, iar curatarea regulata este unul dintre pasii cheie.

De asemenea, exista cateva lucruri pe care nu ar trebui sa le faceti cand aveti acnee, si in acest articol vi le vom enumera pe cele mai importante trei dintre acestea.

  1. NU va stoarceti cosurile

Oricat de greu ar fi, nu va chinuiti pielea atunci cand aveti acnee. Desi este este foarte tentant sa stoarcem cosurile si sa le facem sa dispara, nu aceasta este solutia. Stoarcerea si strangerea fortata a unui cos va face cu siguranta mai mult rau pielii.  Asadar, orice ar fi evitati acest lucru, in caz contrar nu veti face decat sa cresteti riscul de infectie si cicatrici, iar vindecarea va dura mai mult.

2. NU va spalati prea des pe fata

Desi poate parea contraintuitiv, spalarea in exces poate irita sau usca si mai mult pielea, lasand-o crapata si deschisa pentru bacteriile urmatoare. Medicii dermatologi recomanda spalarea fetei de doua ori pe zi.

A va spala prea des pe fata poate fi la fel de rau (sau chiar mai rau) decat sa nu faceti asta deloc. De asemenea, trebuie evitata frecarea puternica prin care puteti indeparta cu usurinta toate uleiurile bune de care pielea are nevoie pentru a ramane sanatoasa. Asadar, spalarea sau demachierea se realizeaza cu miscari lente pentru a evita pielea uscata, rosie, si iritata.

De asemenea puteti descompune mantaua acida a pielii. Acesta este un strat protector format din transpiratie, ulei si bacterii bune. Pielea sanatoasa are nevoie de o manta acida puternica si sanatoasa. Se recomanda o a treia curatare intr-o zi doar daca transpirati sau va murdariti.

O buna ingrijire a pielii inseamna indepartarea murdariei, a excesului de ulei si a machiajului. Dar puteti inrautati lucrurile spaland prea des si utilizand demachiante gresite. Asigurati-va ca alegeti produse care nu va irita pielea, sigure si cu ingredinte cat mai blande.

3. NU va expuneti prea mult la soare

Acesta regula este valabila indiferent daca aveti sau nu acnee. Prea multa expunere la soare va poate deteriora si mai mult pielea si, uneori, poate agrava acneea. Trebuie sa tineti cont de protectia solara, mai ales in perioadele anului in care expunerea la soare este mare. Pe masura ce ne indreptam spre vara, persoanele cu pielea deschisa sau sensibila, ar trebui sa reduca sau sa opreasca utilizarea produselor care au potentialul de a face pielea mai sensibila la soare, cum ar fi AHA (acizii alfa hidroxi), retinol si retinoizi pe baza de reteta. Mentineti pielea fericita si hidratata cu un SPF cu o formula simpla si usoara, dar care sa va ofere protectia de care aveti nevoie.

Daca inca aveti acnee dupa ce ati incercat o multime de tratamente, nu renuntati, ramaneti motivati si pozitivi chiar daca nu ati gasit inca tratamentul potrivit. Incercati o noua vizita la medicul dermatolog. Exista foarte multe tratamente pentru acnee, trebuie doar sa il gasesti pe cel potrivit. Poate dura mai mult decat va asteptati, dar cu tratamentul potrivit, cu rabdare si perseverenta de a continua, puteti trata cu succes acneea.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!