Tot ce trebuie sa stii despre retinol, inainte de a-l include in rutina zilnica de ingrijire a pielii

Retinolul este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente de ingrijire a pielii in zilele noastre. A devenit faimos pentru beneficiile sale sustinute de stiinta, precum combaterea semnelor imbatranirii si capacitatea de a imbunatati textura si tonusul pielii.

Retinolul si retinoizii sunt folositi de mai multe decenii. Tretinoina, un tip de retinoid, a fost aprobat pentru prima data de FDA in 1971 ca tratament pentru acnee. De atunci, stiinta a descoperit ca retinoizii au un alt beneficiu uimitor: anti-imbatranire.

Inainte de a cumpara un produs cu retinol, cititi acest articol pentru a intelege exact ce este retinolul si modul in care functioneaza, beneficiile sale, cand si cum sa il introduceti in rutina de ingrijire, diferentele dintre retinol si retinoizi, si multe altele.

Ce este retinolul?

Retinolul este o forma de vitamina A, un ingredient activ recunoscut pentru capacitatea sa de a stimula regenerarea celulara si de a spori productia de colagen. Este adesea folosit in produsele de ingrijire a pielii pentru a trata probleme precum ridurile, liniile fine, hiperpigmentarea si acneea.

Retinolul exfoliaza pielea, regenereaza productia de celule si stimuleaza colagenul in cateva ore. Dispunand atat de superputeri anti-imbatranire, cat si de reducere a acneei, acest ingredient salvator va ajuta pielea sa absoarba mai bine orice alte produse aplicate ulterior, precum serumuri, creme de noapte sau masti de noapte.

Beneficiile retinolului pentru piele

Retinolul are o multime de beneficii si functii, dintre care multe vizeaza problemele comune de ingrijire a pielii, cum ar fi textura neuniforma a pielii, liniile fine si ridurile si porii infundati. In general, este recomandat sa introducem retinolul in rutina de ingrijire a pielii incepand cu varsta de 25-30 de ani, atunci cand incep sa apara primele semne ale imbatranirii. Cu toate acestea, in cazul problemelor precum acneea, retinolul poate fi utilizat si la o varsta mai tanara, dar intotdeauna sub supravegherea unui dermatolog.

Reduce ridurile si liniile fine: Retinolul induce reinnoirea celulara, stimuleaza productia de colagen, ceea ce ajuta la umplerea ridurilor si la imbunatatirea elasticitatii pielii. Astfel, formarea de noi celule ale pielii, precum si productia de colagen si elastina, vor ajuta la reducerea liniilor fine si a ridurilor.

Imbunatateste textura pielii: Prin accelerarea reinnoirii celulare, retinolul ajuta la obtinerea unui ten mai neted si mai uniform.

Combate acneea: Retinolul poate debloca porii si reduce inflamatia, ajutand astfel la prevenirea si tratarea acneei.

Diminueaza hiperpigmentarea: Retinolul ajuta la diminuarea petelor pigmentare si a petelor de soare, oferind un ton uniform al pielii.

Curata porii infundati: Daca aveti pielea grasa sau predispusa la acnee, retinolul poate servi ca un tratament eficient pentru combaterea imperfectiunilor. Retinolul ajuta la echilibrarea productiei de sebum, micsorand porii pentru a preveni infundarea si inflamarea acestora.

Cum functioneaza retinolul?

Retinolul patrunde in piele si accelereaza reinnoirea celulara, ajutand la eliminarea celulelor moarte si stimuland productia de celule noi si sanatoase. De asemenea, sporeste sinteza de colagen si elastina, proteine esentiale pentru mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii.

Cand incepeti sa utilizati pentru prima data un retinol sau un retinoid pe baza de prescriptie medicala, veti trece printr-un proces numit „retinizare”, o perioada in care pielea va fi uscata, rosie si se poate descuama. Specialistii spun ca exista o „curba de invatare” sau o perioada de ajustare pentru piele in primele cateva saptamani de utilizare, motiv pentru care multi oameni pot experimenta aceste efecte secundare iritante si inflamatorii. Nu trebuie sa va speriati si trebuie sa fiti constanti, deoarece toate acestea fac parte din proces normal pana cand pielea se obisnuieste.

Cum se foloseste retinolul

In cazul acestui ingredient cu putere mare, mai putin inseamna mai mult. Iata cat de des trebuie sa utilizati retinolul.

In functie de toleranta pielii, folositi un produs cu un procent mic de retinol (0.25% – 0.5%) de doua ori pe saptamana. Dupa cateva saptamani, puteti creste frecventa utilizarii la fiecare doua zile, apoi zilnic, daca pielea tolereaza bine produsul.

Aplicarea ascendenta poate fi esentiala pentru mentinerea pielii sanatoase si pentru a minimiza iritatia. Iritatia poate fi, de asemenea, atenuata prin amestecarea unei cantitati de retinol de marimea unui bob de mazare cu crema hidratanta inainte de aplicarea pe piele.

Puteti aplica retinol pe toata fata, dar evitati utilizarea in jurul ochilor, cu exceptia cazului in care este un produs special formulat pentru ochi. In cazul in care procesul de retinizare este intolerabil pentru piele, incercati sa aplicati mai intai o cantitate mica de retinol, asteptati cateva minute, apoi aplicati o crema hidratanta pentru a combate orice uscaciune sau descuamare. Apoi, pana in saptamana 12, este posibil sa incepeti sa observati o diferenta majora in textura pielii.

O alta metoda de aplicare indragita de dermatologi este tehnica sandwich. Aceasta implica aplicarea unui strat de baza de crema hidratanta pe piele inainte de produsul cu retinol, urmat de produsul cu retinol, dupa care din nou un strat de crema hidratanta. Studiile au aratat ca acest strat de baza de crema hidratanta nu dilueaza sau reduce eficacitatea retinoidului, ci ajuta la tolerabilitate.

O regula de care trebuie sa tineti cont atunci cand introduceti retinolul in rutina de ingrijire a pielii este momenul din zi in care il folositi. Specialistii recomanda sa aplicati retinolul seara pentru a evita expunerea la soare imediat dupa aplicare. Daca decideti totusi sa folositi un produs cu retinol dimineata, pielea poate deveni mai sensibila la soare, deci folositi intotdeauna un produs cu SPF.

Desi puterile retinolului sunt incontestabile, daca aveti pielea sensibila, fiti atenti la orice iritatie. In timp ce o oarecare uscaciune si/sau roseata este normala initial, daca aceasta persista si provoaca disconfort, trebuie sa opriti utilizarea produsului.  In plus, nu utilizati niciodata retinol in combinatie cu alti exfolianti, cum ar fi acidul glicolic.

Retinolul ajuta la diminuarea ridurilor si liniilor fine prin stimularea productiei de colagen si accelerarea reinnoirii celulare. Retinolul ajuta de asemenea la tratarea acneei prin deblocarea porilor si reducerea inflamatiei. De asemenea, previne formarea de noi cosuri prin accelerarea eliminarii celulelor moarte care pot bloca porii. Rezultatele vizibile pot aparea dupa cateva luni de utilizare constanta.

Retinol versus Retinoizi

„Retinoid” este in esenta un termen umbrela de baza atat pentru retinol fara prescriptie medicala, cat si pentru retinoizii eliberati pe baza de reteta. Diferenta majora dintre retinol si retinoid (in special, retinoid pe baza de prescriptie medicala), este puterea. Retinolii contin o concentratie mai mica a ingredientului activ de acid retinoic, in timp ce retinoizii au o concentratie mult mai mare de ingredient activ.

Retinolul este ideal pentru cei care abia incep sa foloseasca produse cu vitamina A. Retinoizi includ toate formele de vitamina A si forme mai puternice precum tretinoina si adapalene, care sunt de obicei disponibile doar pe baza de prescriptie medicala si sunt utilizate pentru tratamente mai intensive ale acneei si ridurilor severe.

Cele mai multe tipuri de piele pot tolera un retinol sau un retinoid, dar trebuie sa va asigurati ca alegeti produsul potrivit cu retinol/retinoid si ca utilizati un regim de ingrijire bland si non-iritant. Incepeti cu un gel, un ser sau o lotiune fara prescriptie medicala in loc de un produs care se elibereaza pe baza de reteta.

Inainte de a adauga un retinoid in rutina de ingrijire a pielii existenta, verificati produsele si lista de ingrediente care ar putea face retinoizii mai putin eficienti si mult mai iritanti. Peroxidul de benzoil si acizii alfa-hidroxi pot dezactiva anumiti retinoizi, cum ar fi tretinoina. Fiti atenti la stratificarea produselor si daca nu sunteti siguri de un anumit produs, discutati cu dermatologul. Cititi etichetele ingredientelor si sa evitati utilizarea produselor care contin alcool etilic sau hamamelis, ambele provocand roseata si iritatie.

Retinolul este un ingredient puternic si eficient pentru imbunatatirea sanatatii si aspectului pielii. Introducerea retinolului in rutina de ingrijire trebuie facuta treptat, monitorizand reactiile pielii si ajustand utilizarea in functie de toleranta individuala. Alegeti produse blande cu retinol si utilizati-le corespunzator. Retinolul poate oferi beneficii semnificative pentru combaterea ridurilor, acneei si imbunatatirea texturii pielii, contribuind astfel la un aspect mai tanar si sanatos.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!