Odata cu trecerea anilor, imbatranirea si problemele de sanatate se impletesc in mod inevitabil si isi fac aparitia afectiunile comune, cum ar fi pierderea auzului si durerile corporale. Cu cat stiinta evalueaza mai mult efectele imbatranirii asupra organismului, cu atat mai multe dovezi apar cu privire la modul in care aceasta cauzeaza afectiuni si creste riscul de a dezvolta mai multe probleme interne.
De aceea este esential sa continuam sa avem grija de sanatatea si bunastarea noastra pe masura ce imbatranim si sa fim informati cu privire la cercetarile recente privind imbatranirea si efectele acesteia asupra organismului. Un concept relativ nou de care nu toata lumea este constienta este conceptul de inflammaging ( inflamatie + imbatanire).
Inflamatia poate avea un impact grav asupra sanatatii noastre, cu efecte negative variind de la un sistem imunitar slabit pana la dezvoltarea tulburarilor cronice. Deoarece poate creste nivelul de cortizol din organism, inflamatia cronica de grad scazut (care se numeste inflamatie) poate accelera procesul natural de imbatranire a pielii. In timp ce inflamatia poate fi influentata de mai multi factori, vestea buna este ca poate fi prevenita daca sanatatea, dieta, nivelul de stres si igiena pielii sunt mentinute corespunzator. Chiar daca inflamatia este daunatoare pentru corpul si pielea noastra, este si modul de aparare al organismului. Dar, odata ce simptomele incep sa apara, efectele si-au pus adesea amprenta. Refacerea daunelor necesita munca si sunt multe de stiut despre acest ciclu aparent fara sfarsit.
In continuare va vom explica ce rol are inflammaging-ul asupra organismului, precum si modalitatile prin care il puteti preveni, inainte de a provoca afectiuni minore si majore de sanatate in viitor.
Ce este inflammaging?
Potrivit specialistilor, inflammaging-ul se refera la inflamatia cronica de grad scazut, care devine mai raspandita odata cu varsta. Pe masura ce corpul imbatraneste, este bombardat cu tot mai multi factori de stres, iar capacitatea sa de a raspunde corect si de a se recupera rapid incepe sa incetineasca. Inflamatia cronica de grad scazut, poate provoca leziuni accelerate ale tesuturilor, pierderi de colagen si potentiale afectiuni inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczemele sau chiar eruptii asemanatoare acneei. Pe scurt, cu cat pielea are mai multe inflamatii, cu atat este mai probabil sa se deterioreze.
Pielea este un scut inteligent, protector, care serveste ca o bariera intre corp si lumea exterioara. Pielea actioneaza ca o linie de aparare si cuprinde bariere, microbiom si sistemul sau imunitar, care este „centrul de control” pentru o piele echilibrata si sanatoasa. Fara un sistem imunitar sanatos, microbiomul pielii si functia de bariera vor avea de suferit.
Ca raspuns la orice factor de stres pentru a proteja organismul, pielea poate suferi doua tipuri de inflamatie: acuta si cronica. Inflamatia acuta este un efect sanatos si imediat pe care pielea il are la o substanta straina sau bacterii care determina o aparitie rapida a simptomelor, care in cele din urma se vor diminua. Un exemplu este modul in care pielea raspunde si se vindeca atunci cand este usor taiata sau zgariata. Inflamatia cronica este un proces mai lung si fara sfarsit. Nu este la fel de vizibila precum inflamatia acuta si poate continua sa atace zonele sanatoase daca nu este oprita la timp. In special in piele, inflamatia cronica duce la semne vizibile ale imbatranirii, cum ar fi ridurile, bolile de piele si chiar cancerul de piele.
Atunci cand pielea este compromisa, pentru a atenua problema, ea reactioneaza declansand factori de stres, cum ar fi hormonii si citokinele inflamatorii. Inflamatia este semnalul de avertizare si un raspuns temporar la poluare sau stres, activand raspunsul imunitar pentru a ajuta la regenerarea pielii.
Simptome frecvente ale inflammaging
Este important sa fim constienti de simptomele obisnuite ale inflammaging. Pentru a minimiza impactul acestuia asupra organismului pe masura ce imbatranim, este important sa facem alegeri sanatoase de viata. Iata cateva simptome cheie ale inflamatiei care pot persista la persoanele care sufera de inflammaging.
- Dureri corporale – durerile sunt cele mai comune semne de inflamatie ca urmare a inaintarii in varsta. O crestere a prezentei citokinelor inflamatorii duce la roseata, umflare si rigiditate, deoarece aceste proteine ataca muschii si articulatiile. Durerea corporala legata de inflamatie este deosebit de vizibila daca aveti dureri la nivelul muschilor si articulatiilor fara a fi efectuat niciun exercitiu intens.
- Iritatii ale pielii – inflamatia duce la iritarea pielii si chiar la eczeme sau psoriazis, deoarece hipersensibilitatea sistemului imunitar creste nivelul celulelor inflamatorii din organism. Aceste niveluri crescute de celule inflamatorii activeaza celulele care declanseaza eruptii cutanate.
- Digestie proasta – balonarea, durerea abominabila si constipatia sunt semne tipice ca cineva poate suferi de inflamatie cronica. Problemele digestive, cum ar fi sindromul de intestin permeabil, sunt rezultate comune ale inflamatiei, deoarece bacteriile se scurg prin peretele intestinal din cauza functionarii imune slabe.
Ce cauzeaza inflammaging?
Din pacate indiferent cat de mult am incerca sa ne protejam pielea de efectele inflamatiei legate de varsta, este practic imposibil. Zilnic organismul este expus in mod constant la o anumita forma de stres. Inflamatia vizibila cu care majoritatea dintre noi ne confruntam, se manifesta rapid pe suprafata pielii si este de obicei insotita de roseata, iritatie, o eruptie cutanata sau chiar o umflare minora. Dar inflamatia care persista adanc in piele, este cel mai mare dusman al pielii fericite si sanatoase.
Exista numerosi factori care duc la aparitia inflamatiei, de la stilul de viata, cum ar fi dietele bogate in zahar sau factori externi sau de mediu care sporesc raspunsul la stres al organismului, expunerea la razele UV si poluarea, lipsa somnului si stresul psihologic.
Cum este afectata pielea de inflammaging?
Inflammaging-ul este o problema care poate accelera procesul natural de imbatranire si poate avea un impact negativ asupra pielii in mai multe moduri. Aceasta include deteriorarea pielii in timp din cauza pierderii celulelor, a lipsei de apa si a subtierii pielii. Si odata ce pielea devine mai subtire, in mod natural devine mai susceptibila si la alte forme de daune, inclusiv cele cauzate de rani sau de expunerea la razele soarelui. Pielea foto-imbatranita este cauza principala a problemelor de pigmentare si a ridurilor.Inflammaging afecteaza, de asemenea, modul in care pielea se vindeca si poate intarzia acest proces, provocand aparitia altor probleme cutanate si inflamatorii.
Cum arata inflammaging?
Efectele inflammaging-ului asupra pielii variaza de la minim la extrem si aproape intotdeauna presupun o descompunere a proteinelor structurale, cum ar fi colagenul si elastina, roseata crescuta, modificari ale barierei pielii si deshidratare. Specialistii sustin ca inflammaging-ul poate fi dificil de diagnosticat la nivelul pielii, in primul rand pentru ca provoaca modificari ale pielii care sunt de obicei atribuite imbatranirii normale. Procesul are loc intr-o anumita masura la toata lumea si se poate manifesta la varste diferite. Toate tipurile de piele pot fi afectat de inflammaging, dar se pot manifesta diferit.
La nivelul pielii, inflamatia poate avea efecte grave, printre care:
- Descompunerea colagenului si a elastinei: colagenul si elastina sunt pietrele de temelie ale pielii sanatoase. Dar atunci cand sunt atacate de inflamatie, pielea nu mai are suport intern si isi pierde din elasticitate. Ridurile si liniile fine sunt adesea efecte secundare ale pielii cu deficit de colagen.
- Piele deshidratata: atunci cand inflamatia atinge un nivel maxim, pielea nu poate retine apa si nivelurile sale naturale de acid hialuronic incep sa se epuizeze. Cu mai putina hidratare aceasta se deshidrateaza rapid. Inflamatia poate determina, de asemenea, organismul sa produca cantitati mai mari decat media de hialuronidaza, o enzima care descompune acidul hialuronic.
- Petele de varsta si hiperpigmentare: inflammaging-ul se datoreaza faptului ca provoaca o supraproductie de melanina, ceea ce duce la pete de imbatranire si nuanta neuniforma a pielii. Cearcanele intunecate de sub ochi pot persista si ele.
- Probabilitatea formarii celulele canceroase: Medicii specialisti dermatologi sustin ca inflammaging-ul poate contribui la dezvoltarea cancerului de piele prin reglarea in crestere a prezentei radicalilor liberi, ceea ce duce la deteriorarea ADN-ului in celule. Atunci cand aceste celule deteriorate nu sunt reparate sau eliminate, deteriorarea ADN-ului duce la proprietati mutagene, care au ca rezultat aparitia celulelor canceroase.
- Rozaceea, eczema si psoriazisul: desi aceste afectiuni ale pielii sunt direct legate de inflamatia cronica si sunt caracterizate prin roseata, inrosire si vase de sange sparte, un raspuns inflamator hiperactiv le poate agrava.
Cum putem preveni inflammaging?
Vestea buna este ca fenomenul de inflammaging poate fi prevenit. Tratarea presupune in primul rand un stil de viata sanatos. Evitati consumul de lucruri care sunt pur si simplu daunatoare cum ar fi alcoolul, tigarile si alimentele grase. Faceti 10.000 de pasi pe zi si cel mai important, incercati sa minimizati stresul intr-un mod natural si sanatos.
In acelasi timp, va puteti proteja de efectele secundare nocive ale inflammaging-ului prin evitarea expunerii directe la soare ori de cate ori este posibil si purtarea de protectie solara zilnic, deoarece radiatiile UV sunt o cauza cunoscuta a inflamatiei pielii. Asadar utilizarea zilnica de creme de protectie solara cu un SPF de 30 sau mai mare, este obligatorie si in acest caz.
O atentie deosebita trebuie acordata si produselor de ingrijire a pielii. Astfel, folositi produse cu ingrediente calmante, ceramide si formule special create pentru a aborda cauzele. De asemenea optati pentru utilizarea produselor care contin ingrediente antioxidante puternice, precum vitaminele A, C si E.
Cum putem trata inflammaging?
Este important sa nu lasati inflammaging-ul sa scape de sub control. Specialistii recomanda sa urmati o rutina simpla de ingrijire a pielii si sa evitati exfoliantii fizici duri si acizii care pot afecta bariera si microbiomul pielii si o pot stresa si mai mult. O rutina de ingrijire a pielii care ajuta la calmare si confort in timp ce intareste apararea pielii impotriva agresorilor externi, este cea mai indicata. Sustinerea prin niacinamida, vitaminele C si E, acidul hialuronic sau micronutrientii si substanate care imita pielea, cum ar fi ceramidele, ajuta la sustinerea abilitatilor naturale ale pielii de a se revitaliza si de a se repara.
Tratamentele antiinflamatorii topice si sistemice pot fi de ajutor, ca si tratarea altor forme de inflamatie. Specialistii spun ca cele mai eficiente tratamente includ o combinatie de antioxidanti topici si orali si activi, cum ar fi acidul azelaic, pentru a reduce roseata si inflamatia. In plus, retinolul si retinoizii pot contribui la refacerea colagenului epuizat din piele si la reglarea refacerii celulelor pielii. Folositi insa cu prudenta, deoarece pot fi inflamatorii daca ceea ce utilizati are o concentratie prea puternica.
Ca regula generala este important sa nu fiti prea agresivi cu pielea si sa nu folositi nimic, fie ca este un produs sau un tratament, care este dur si poate irita pielea si o poate inflama. In timp ce inflammaging-ul este un tip de inflamatie mai avansat si sistemic, este totusi un fel de inflamatie si orice lucru proinflamator poate fi daunator sanatatii pielii.
Si nu uitati de hidratare! Apa ajuta la minimizarea riscului de inflamare, ajuta organismul, deoarece oxigenul este esential in sustinerea fluxului sanguin adecvat. Fluxul sanguin adecvat permite tuturor operatiunilor interne sa functioneze eficient, precum si sustine puterea imunitara si productia echilibrata de celule antiinflamatorii si proinflamatorii.
Inflammaging-ul devine o afectiune din ce in ce mai proeminenta care ne afecteaza pe masura ce imbatranim si este esential sa implementam obiceiuri sanatoase pentru a echilibra inflamatia si a preveni ca afectiunea sa provoace afectiuni mai grave. Sustinandu-ne stilul de viata cu suplimente, tinand o dieta sanatoasa si echilibrata, facand sport in mod regulat, dormind suficient si consumand multa apa, putem reduce riscul de inflamare si putem duce o viata mai sanatoasa.