Tot ce trebuie sa stii despre rutina de ingrijire zilnica cu Vitamina C, SPF si Retinol

Cand vine vorba de produse pentru ingrijirea pielii, de cele mai multe ori te simti complesita. Oferta imensa de produse care promit toate ca pot face acelasi lucru, face ca decizia finala sa fie nu tocmai usor de luat. Dar inainte de alegerea produsului final, unul dintre cele mai confuze lucruri despre produsele pentru ingrijirea pielii este sa incerci sa descifrezi exact de ce tip de produs are nevoie pielea ta.

Stim ca pielea fiecarei persoane este diferita, prin urmare, fiecare dintre noi are nevoie de o rutina diferita de ingrijire a pielii.  In timp ce caracteristicile diferite ale pielii inseamna ca unii necesita niveluri diferite de ingrediente active, specialistii recomanda ca fiecare persoana ar trebui sa aiba trei ingrediente de baza in rutina sa zilnica de ingrijire a pielii. In cazul produselor dedicate tenului, mai mult inseamna de fapt mai putin. Rutinele complexe si amestecarea mai multor ingrediente active pot duce la iritatii.  

Vestea buna este ca iti poti creea propria rutina, alegand cu intelepciune produsele perfecte de ingrijire a pielii.  Dar, care sunt exact aceste trei ingrediente care nu ar trebui sa iti lipseasca din rutina zilnica? Specialistii dermatologi si experti in ingrijirea pielii considera ca bazele oricarei rutine bune de ingrijire a pielii ar trebui sa includa un ser antioxidant si protectie solara dimineata si un produs cu retinoid seara. Acest trio dovedit stiintific este tot ce ai nevoie pentru a lupta impotriva procesului de imbatranire a pielii.

Afla totul despre cele trei ingrediente magice esentiale pentru ingrijirea pielii, ce sunt, cum actioneaza fiecare si cand le poti utiliza pentru a obtine un ten frumos, luminos si stalucitor.

  1. Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti cu rezultate incredibile asupra pielii, cu conditia sa fie folosita corect. Pe langa faptul ca este un antioxidant, Vitamina C este un agent de stralucire, un antiinflamator si, de asemenea, ajuta la sinteza colagenului. Cu toate acestea, desi este un ingredient important de incorporat in rutina de ingrijire este vital sa-ti asculti pielea. Vitamina C poate fi foarte puternica, iar unele formule cu concentatii mai mari pot cauza probleme pielii sensibile. Regula de baza in cazul tuturor produselor de ingrijire a pielii, este ca in cazul aparitiei unei iritatii, sa te asiguri ca nu le mai utilizezi.

Datorita proprietatilor sale antioxidante, Vitamina C continua sa fie unul dintre cele mai recomandate tratamente pentru imbunatatirea nuantei neuniforme a pielii, a texturii, a cicatricilor cauzate de acnee, a tonului si a liniilor fine. Dar inainte de a intelege ce este un antioxidant, este esential sa intelegem mai intai ce este un radical liber. Radicalii liberi sunt molecule care pot provoca daune diferitelor componente ale celulelor, cum ar fi proteinele, bariera exterioara si matricea. In piele, aproape toate tipurile de celule produc radicali liberi, care sunt importanti pentru mentinerea sanatatii pielii.  Exista un echilibru delicat intre acesti radicali liberi si antioxidanti care se produc in mod natural in piele. Odata ce echilibrul este pierdut, atunci obtinem ceva numit „stres oxidativ”. Stresul oxidativ joaca un rol important in imbatranirea prematura a pielii, aparitia hiperpigmentarii si afectiunilor inflamatorii precum eczema si acneea, dar si a cancerelor de piele.

Lumina ultravioleta, radiatiile infrarosii si poluarea sunt cauze frecvente de deteriorare a pielii la nivel celular si tisular. Antioxidantii sunt molecule care neutralizeaza radicalii liberi. Prin urmare, antioxidantii precum vitamina C ajuta la repararea procesului natural de reintinerire al pielii.

Cu o utilizare regulata si corecta, poti obtine rezultate vizibile, cum ar fi o piele mai stralucitoare si pete intunecate care se estompeaza. Vitamina C este un ingredient grozav de ingrijire a pielii, deoarece este sigur de utilizat pe orice tip de piele si are o multime de beneficii incredibile anti-imbatranire, hidratare si stralucire.  Serurile sunt cea mai indicata solutie de a introduce vitamina C in rutina de ingrijire a pielii si sunt adesea si cele mai puternice. Sunt usor de folosit si poti fi aplicate dimineata inainte de machiaj si protectie solara, sau noaptea sub o crema hidratanta pentru a ajuta la combaterea daunelor radicalilor liberi din timpul zilei.

Cu toate acestea, uleiurile de fata cu vitamina C si machiajul sunt, de asemenea, modalitati excelente de a incorpora antioxidantul in rutina ta zilnica. Ceea ce este cel mai important atunci cand alegi un produs cu vitamina C este sa gasesti unul cat mai curat, cu o formula eficienta, studiata si dovedita stiintific, cu o concentratie cuprinsa intre 10% si 20% si stabila, ceea ce inseamna ca isi poate mentine eficacitatea si penetrarea in piele atunci cand este expus la aer, caldura si lumina.

Vitamina C vine in diferite forme: acid L-ascorbic, ascorbat de tetrahexildecil, palmitat de ascorbil si fosfat de ascorbil de sodiu. Acidul L-ascorbic este cea mai puternica forma de antioxidant, dar este si incredibil de instabil. Deci, daca produsul tau cu vitamina C pura incepe sa devina maro sau portocaliu in timp atunci cand este expus la lumina, inseamna ca se oxideaza si isi pierde eficacitatea. Alegerea unui produs care are un ambalaj ermetic poate ajuta la mentinerea continutului stabil pentru mai mult timp.

Cu siguranta stii, dar un minim de SPF30 cu protectie UVA si UVB ar trebui aplicat constant tot timpul anului (chiar si in lunile de iarna). Razele UV sunt responsabile in proportie de 90% de imbatranirea pielii, iar studiile arata ca aplicata singura crema cu protectie solara nu protejeaza impotriva tuturor radicalilor liberi cauzati de radiatiile UV. Din acest motiv, un antioxidant puternic, cum ar fi vitamina C, ar trebui aplicat in prealabil. Vitamina C ajuta la protejarea pielii de daunele radicalilor liberi cauzati de poluare si de expunerea la soare, dar asigura-te produsul pe care il utilizezi este eficient, bio, are o concentratie intre 8 si 10%, este pur si nu contine alcool, uleiuri minerale, parfum sau conservanti.

Poti utiliza vitamina C, protectie solara si retinol impreuna. In timp ce retinoizii se concentreaza pe accelerarea refacerii celulare si pe repararea semnelor de imbatranire, cum ar fi pigmentarea si liniile fine, vitamina C imbunatateste protectia pielii impotriva daunelor solare. In timp ce acidul L-ascorbic este activ la un nivel de pH mai scazut, exista diferite tipuri de vitamina C, cum ar fi tetrahexildecil ascorbate, mai putin iritante si mai stabile, ceea ce este ideal pentru utilizarea in combinatie cu retinoizi. Diferite seruri de noapte combina retinolul activ si eficient cu derivatii de vitamina C, care au fost testati pentru stabilitate, tolerabilitate si eficacitate clinica. In timp ce vitamina C este folosita in mod obisnuit dimineata cu protectie solara pentru o protectie mai cuprinzatoare, exista beneficii cunoscute de a folosi un antioxidant pe timp de noapte, deoarece deteriorarea ADN-ului continua ore intregi dupa expunerea la UV sau la lumina soarelui.

  1. Retinol

Cu siguranta toata lumea a auzit de retinol. Acesta a devenit rapid unul dintre cele mai populare ingrediente de ingrijire a pielii si niciodata nu a fost mai usor de introdus zilnica, deoarece acum il gasim in creme si seruri de ultima generatie. Retinolul este un derivat al vitaminei A si este folosit ca produs de ingrijire ce ajuta la reinnoirea celulelor pielii, declansand productia de colagen, umple straturile mai profunde ale pielii prin reducerea ridurilor, liniilor fine si porilor vizibili, excelent aliat in ameliorarea tonurilor neuniforme ale pielii si redarea fermitatii.

Este unul dintre cele mai eficiente si sustinute stiintific ingrediente pentru ingrijirea pielii, cu puteri incredibile de refacere si care poate fi folosit pe orice tip de piele. Cu toate acestea, la fel ca vitamina C (dar probabil mai mult), retinolul inseamna si un risc la care ne expunem pielea atunci cand il folosim. Este recomandat sa verifici nivelul de toleranta al pielii. Incepe prin a utiliza retinol o data pe saptamana seara, apoi, dupa cateva saptamani, mareste la de doua ori pe saptamana continuand in acelasi ritm.

Unii dermatologii sustin ca nu exista nicio problema in utilizarea atat a retinolului, cat si a vitaminei C ca parte a rutinei de ingrijire a pielii. Acest duo perfect are efecte incredibile asupra pielii.  Dar, pentru a evita aparitia iritatiilor, recomandarea lor este sa nu folositi produsele impreuna. Cel mai indicat este folosesti vitamina C dimineata si retinol seara. In timp ce alti specialisti spun ca este in regula sa folosesti ambele produse pe timp de noapte, dar cu un plan bine pus la punct in cazul in care apare o iritatie. De preferat ar fi sa incepi cu un produs si apoi la doua nopti distanta sa il introduci pe cel de-al doilea. Daca pielea se simte confortabil si nu apare nicio iritatie in urma acestei combinatii, poti continua fara probleme.

Utilizarea retinolului si a vitaminei C impreuna (nu neaparat in acelasi timp) poate avea ca rezultat o piele mai neteda si mai stralucitoare. Vitamina C apara, protejeaza si sustine productia de colagen, in timp ce retinolul reinnoieste celulele pielii si stimuleaza colagenul. Ambele reduc pigmentarea si previn aparitia petelor decolorate.  Alegerea insa a tipurilor potrivite de retinol si Vitamina C pentru pielea ta, te vor ajuta sa obtii cele mai bune rezultate. Opteaza intotdeauna pentru produse cat mai curate, cu formule stabile si eficiente, dovedite si testate dermatologic, fara apa, parfum, conservanti, alcool si uleiuri minerale.

  1. SPF

Aplicarea zilnica a produselor cu factor de protectie este imperios necesara. SPF-ul actioneaza ca o bariera impotriva daunelor cauzate de soare. Astfel pentru a evita hiperpigmentarea, liniile fine, uscarea si multe alte probleme mai grave ale pielii, aplicarea zilnica a produselor cu SPF este o necesitate.

Crema cu SPF nu a fost niciodata considerata un produs plin de farmec si asta din cauza aspectului si urmelor pe care le lasa pe piele. Insa noile formule si inovatii in sfera SPF-ului, au facut ca produsul sa se aplice perfect pe piele si sa ofere protectie maxima.

Eficienta factorului de protectie este dat de numarul SPF, cu cat acesta este mai mare cu atat este mai mare cantitatea de protectie pe care o vei primi. Aceste cifre se intind pe o gama larga, ceea ce poate indica nivelul de protectie oferit. Protectia scazuta este considerata orice cu un SPF sub 15, in timp ce protectia medie variaza de la SPF 15 la 29. Un SPF care masoara intre 30 si 49 ofera protectie ridicata, iar orice SPF 50 este considerat a fi protectie foarte ridicata. Specialistii spun ca un produs cu SPF 50 ar trebui sa blocheze 99% din UV atunci cand este aplicat corect.

Exista tendinta de a confunda crema de protectie solara cu SPF. Desi nu putem avea unul fara celalalt, exista o diferenta intre cele doua si anume:

  • Crema de protectie solara: lotiunea sau formula tangibila pe care o aplici pe piele. Ca si camasile cu maneci lungi, palariile cu boruri largi si umbrelele de plaja, crema de protectie solara este o modalitate extrem de eficienta de a ne proteja pielea de razele ultraviolete (UV) daunatoare ale soarelui.  Este un produs sigur pentru toate tipurile de piele.
  • SPF: Numarul masurat cu atentie care este dat unei formule de protectie solara pentru a descrie nivelul de protectie UVB al acesteia. Crema de protectie solara este formula reala pe care o utilizezi, in timp ce SPF este gradul cuantificabil de protectie pe care formula il ofera pielii tale.
  • SPF cu spectru larg: Numarul masurat cu atentie care este dat unei formule de protectie solara pentru a descrie nivelul de protectie UVB si UVA. Spectrul larg protejeaza atat impotriva razelor UVB, cat si impotriva razelor UVA, in timp ce SPF protejeaza doar de razele UVB. Razele UVB provoaca arsuri ale pielii, in timp ce razele UVA provoaca fotoimbatranire, aparitia ridurilor, pierderea de colagen si favorizeaza aparitia petelor maronii pe piele.

SPF functioneaza fie prin blocarea razelor solare cu un strat opac pe piele (creme de protectie solara fizica), fie prin provocarea unei reactii chimice, prin care razele UV sunt absorbite si transmutate intr-un alt tip de energie (creme de protectie solara chimica). Pe scurt, cremele fizice de protectie solara blocheaza razele si cele chimice de protectie solara le absorb.  Medicii dermatologi recomanda ca sa aplicam protectia solara in fiecare dimineata si sa o reaplicam la fiecare doua ore indiferent de SPF.

SPF nu este recomandat doar atunci cand mergi in aer liber. Chiar daca esti in interior si mai ales daca stai langa o fereastra sau daca conduci in timpul zilei, ar trebui sa porti SPF. Razele UVA pot penetra sticla, asta inseamna ca chiar daca esti in casa, esti in continuare expusa riscului la efectele daunatoare ale UVA, care includ accelerarea imbatranirii pielii si aparitia nedoritei hiperpigmentarii.

Alege intotdeauna produse cu formule usoare, blande cu pielea, fara parfum, parabeni, ftalati, uleiuri minerale, testate dermatologic, cu efecte dovedite in timp si care iti ofera protectia de care ai nevoie. Gasirea celor mai bune produse de ingrijire zilnica a pielii, fie ca vorbim de Vitamina C, Retinol sau SPF necesita timp, rabdare si experienta, dar cu informatiile pe care tocmai le-am dezvaluit, poti face cumparaturi mai inteligent si mai eficient!

Photo by Nati Melnychuk on Unsplash

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!