O rutina de ingrijire adaptata tipului de par este baza pentru a avea un par frumos si sanatos. Asa cum, odata cu trecerea anilor ne schimbam rutina de ingrijire a pielii, acelasi principiu se aplica si parului. O serie de factori diferiti afecteaza parul. In timp ce unii sunt genetici, majoritatea au legatura cu rutina zilnica de ingrijire.
Pe masura ce parul si scalpul sufera modificari in timp, este important sa va asigurati ca mentineti perfecta rutina de ingrijire. Exista anumite produse si instrumente de coafat la care trebuie sa renuntati pentru a va atinge obiectivele finale.
Parul tratat chimic, indiferent daca este indreptat, ondulat, permanent sau vopsit, necesita o ingrijire speciala pentru a-l mentine sanatos si stralucitor. Substantele chimice utilizate in aceste procese pot modifica structura parului si il pot predispune la deteriorare. Pentru a va asigura ca parul tratat chimic ramane in cea mai buna stare, in acest articol v-am pregatit un ghid cu sfaturi esentiale, tehnici si recomandari de ingrediente si produse, toate menite sa va ajute sa va ingrijiti si sa va mentineti frumusetea naturala a parului.
Identificarea tipul de par si scalp
Tipul de par nu se refera doar la aspectul din exterior ( drept, ondulat, cret), ci este necesar sa intelegem textura, structura si porozitatea. Greseala comuna pe care majoritatea dintre noi o facem, este pe langa ignorarea tipului de scalp si privarea de ingrijire a acestuia, comparativ cu parul.
A determina tipul de par implica intelegerea tipului de piele. Daca pielea este grasa, scalpul va fi gras, iar parul va avea tendinta de ingrasare. La fel ca pielea fetei, scalpul este uscat, gras, mixt si sensibil. Pentru ca scalpul si parul functioneaza impreuna, doar asa putem determina o rutina de ingrijire a parului care sa se adreseze ambelor. Parul sanatos incepe intotdeauna prin a avea un scalp sanatos!
Rutina corecta de ingrijire a parului
Parul tratat chimic se refera la parul care a suferit procese chimice, precum vopsit, indreptat, ondulat, incretit, etc. Aceste tratamente pot modifica structura parului, facandu-l mai vulnerabil si necesitand ingrijire suplimentara pentru a minimiza deteriorarea si ruperea.
Ingrijirea parului deshidratat si tratat termic, dar cu tendinta de ingrasare, necesita o atentie speciala pentru a mentine sanatatea scalpului si a lungimilor fara a agrava problemele existente. Acest tip de par este adesea dificil de gestionat, deoarece necesita hidratare intensa pentru a preveni deteriorarea si despicarea varfurilor, dar in acelasi timp, scalpul gras poate necesita produse care sa nu-l incarce si sa-l mentina curat.
1. Utilizati sampoane si balsamuri fara sulfati
Optati pentru sampoane si balsamuri fara sulfati, special formulate pentru parul tratat chimic. Sulfatii pot indeparta uleiurile naturale ale parului, ceea ce duce la uscaciune si fragilitate. Cautati produse blande, hidratante, concepute special pentru a proteja si hrani parul tratat chimic.
Sampoanele cu acid hialuronic sunt excelente pentru hidratarea parului pe termen lung fara a-l incarca. Acidul hialuronic are capacitatea de a retine apa, ceea ce ajuta la mentinerea umiditatii in par fara a-l face gras. Cautati sampoane care contin acid hialuronic si sunt formulate special pentru par gras sau pentru hidratare usoara. Evitati produsele care contin uleiuri grele sau siliconi care pot agrava problema scalpului gras.
Parul tratat chimic este adesea lipsit de umiditate si necesita o hidratare suplimentara. Includeti in rutina de ingrijire a parului, tratamente de hidratare profunda cel putin o data pe saptamana. Balsamurile hidrateaza, imbunatatesc elasticitatea si ajuta la repararea oricaror daune cauzate de tratamentele chimice. Optati pentru produse care contin proteine de matase, pantenol (provitamina B5), extract de aloe vera, keratina. Acestea ajuta la intarirea si hidratarea parului, mentinandu-l moale si sanatos.
Nu uitati ca balsamurile si mastile de par trebuie aplicate doar pe lungimea parului si la varfuri, evitand scalpul. Optati pentru produse care ofera hidratare intensa fara a fi ingreuna firul de par. Aplicati masca de par o data pe saptamana pe lungimi si varfuri, lasand-o sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi clatiti bine.
2. Evitati spalarea excesiva
Spalarea frecventa poate stimula productia de sebum, ceea ce agraveaza problema parului gras. Incercati sa limitati spalarile la doua-trei ori pe saptamana si luati in considerare utilizarea de sampoane uscate sau alternati intre spalarea concomitenta (spalare numai cu balsam) si samponarea obisnuita pentru reimprospata parul intre spalari. De retinut insa ca, oricat de grozav ar fi samponul uscat, acesta poate face mai mult rau decat bine pentru anumite tipuri de par. In cazul parul care este gras in mod constant, samponarea uscata nu este recomandata. Puteti folosi insa un spray pentru textura.
3. Exfoliati-va scalpul
Scruburile nu numai ca se simt uimitor pe un scalp gras si iritat, dar sunt si excelente pentru a mentine parul si pielea de pe cap sanatoasa si curata. Scruburile pentru scalp indeparteaza orice acumulare de produs in exces si ulei. Pentru a exfolia si a echilibra uleiurile naturale ale scalpului, folositi produse cu ingrediente naturale precum sare roz, enzime de papaya, frunze de guava si cactus.
4. Evitati coafarea cu caldura
Caldura excesiva poate deteriora si mai mult parul tratat chimic. Reduceti la minimum utilizarea uscatoarelor de par, a ondulatoarelor si a placilor de indreptat, deoarece temperaturile ridicate pot face parul sa devina uscat si fragil. Cand este necesara coafarea, aplicati un spray cu protectie termica sau un ser pentru a minimiza daunele. Optati pentru metode de uscare naturala sau coafare fara caldura, cum ar fi impletiturile sau bigudiurile moi.
De asemenea, fiti deosebit de blanzi cu scalpul, deoarece stimularea crescuta poate semnala glandelor sebacee sa produca mai mult ulei. Daca parul devine deosebit de incalcit, incearcati sa schimbati peria de par cu o alternativa mai blanda si folositi intotdeauna o perie de descurcare cand parul este ud pentru a preveni smulgerea. Peria din par natural este alegerea ideala, deoarece va ajuta la distribuirea uniforma a uleiului, astfel incat sa nu se aseze doar la radacini.
5. Protejati-va parul de soare si de factorii de mediu
Razele UV si factorii de mediu pot afecta, de asemenea, parul tratat chimic. Expunerea prelungita la soare poate provoca estomparea culorii si poate usca parul. Protejati-va parul purtand o palarie sau folosind produse de par cu protectie UV atunci cand petreceti timp in aer liber. In plus, clorul si apa sarata pot indeparta umezeala de pe par, asa ca este esential sa clatiti bine parul dupa inot si sa aplicati un balsam leave in pentru a reface umiditatea.
6. Evitati coafurile stranse si suprapunerile chimice
Coafurile stranse, precum cozile de cal, impletiturile si cocurile, pot provoca tensiune si rupere, in special in cazul parului tratat chimic. Optati pentru coafuri mai lejere, fara a strange prea tare parul. In plus, evitati suprapunerea excesiva a tratamentelor chimice. Lasati parului timp sa-si revina si sa-si recapete puterea intre diferite procese chimice pentru a preveni deteriorarea excesiva.
7. Taierea regulata a varfurilor
Tunderea regulata este esentiala pentru mentinerea sanatatii generale a parului, mai ales atunci cand este tratat chimic. Taierea varfurilor la fiecare sase pana la opt saptamani ajuta la prevenirea varfurilor despicate, reducand riscul de rupere.
8. Protectia parului pe timp de noapte
Folositi fete de perna din matase sau satin pentru a reduce frecarea si deteriorarea parului in timpul somnului. Pentru hidratare, puteti, de asemenea, sa aplicati pe varfuri o cantitate mica de ulei de argan (bogat in vitamina E si acizi grasi, oferind hidratare intensa si stralucire parului); ulei de cocos (patrunde adanc in firul de par, oferind hidratare si prevenind pierderea proteinelor) sau ulei de masline (bogat in antioxidanti si acizi grasi, este excelent pentru hidratarea, intarirea refacerea parului deteriorat).
9. Limitati utilizarea produselor de styling
Produsele de styling precum fixativul sau cremele pot cauza acumulari pe scalp, ceea ce duce la un exces de grasime, asadar este indicat daca puteti sa renuntati la ele. Daca aveti parul drept si aveti nevoie de un plus de volum, puteti aplica un singur produs de styling pe scalp. Singurul produs recomandat este o spuma pentru volum pe care sa o aplicati la baza radacinilor inainte de uscare.
10. Clatiti parul cu otet de mere organic
Otetul de mere organic este suficient de acid pentru a restabili echilibrul pH-ului parului si pentru a scapa de acumularile de pe scalp si usor incat sa nu indeparteze nutrienti esentiali de la nivelul parului. De asemenea, este suficient de bland pentru a fi folosit pe parul vopsit. Daca utilizati otet de mere pur, cel mai bun mod de a-l aplica este sa turnati un amestec din acesta pe par in timp ce sunteti la dus, sau sa aplicati direct la radacini si ulterior sa clatiti bine. Nu numai ca va elimina acumularea de ulei, dar va lasa parul incredibil de moale si stralucitor. In realizarea amestecului, folositi aproximativ doua pana la trei linguri de otet de mere pur intr-o sticla de apa pentru a ajuta la echilibrarea aciditatii.
Ingrijirea parului deshidratat si tratat termic cu tendinta de ingrasare necesita o abordare echilibrata pentru a asigura hidratarea necesara fara a agrava scalpul gras. Prin alegerea produselor potrivite si adoptarea unei rutine de ingrijire adecvate, puteti mentine parul sanatos si frumos, evitand in acelasi timp problemele comune asociate acestui tip de par. Rutina de ingrijire a parului face parte din timpul de ingrijire personala, asa ca faceti din aceasta o experienta placuta!