Cel mai eficient mod de a preveni daunele provocate de soare, este desigur sa ne ferim de soare. Dar cum nu putem evita soarele in totalitate si nici nu este recomandat sa ne ascundem de razele lui, mai ales pentru starea de spirit, cel mai bun mod de a ne proteja este crema de protectie solara. Acest produs este vital atunci cand vine vorba de prevenirea daunelor solare si a cancerului de piele.
Desigur exista foarte multe mituri legate de cremele de protectie solara, in special cand vorbim despre aplicarea corecta a acestora. Unul dintre cele mai comune mituri este ca trebuie sa folosim protectie solara doar vara, desi regula dermatologilor este sa aplicam zilnic, pe tot parcursul anului.
Fiind expusi in mod constant la razele UV ale soarelui, protectia solara devine astfel parte esentiala a rutinei zilnice de ingrijire a pielii. Cu toate acestea, alegerea si aplicarea corecta a cremei de protectie, si intelegerea factorilor cheie este cruciala pentru a ne proteja pielea in mod eficient.
Pentru a va asigura ca pielea ramane frumoasa si sanatoasa pe tot parcursul anului, v-am pregatit un ghid cu cele mai utile sfaturi de protectie solara.
Ce este factorul de protectie solara (SPF)
Factorul de protectie solara (SPF) este un indicator al nivelului de protectie impotriva razelor UVB ale soarelui. Mai precis, masoara cantitatea de energie solara necesara pentru a provoca arsuri solare atunci cand purtati protectie solara, comparativ cu pielea neprotejata. Cu cat valoarea SPF este mai mare, cu atat nivelul de protectie mai mare. Insa nicio protectie solara nu este 100% eficienta in prevenirea arsurilor si a leziunilor pielii.
Crema de protectie solara poate creste timpul in care ne expunem la soare. Mai exact cantitatea de timp petrecuta afara este oarecum corelata cu SPF. Cercetari recente arata ca SPF 100, in comparatie cu SPF 50, face o diferenta reala in protejarea pielii impotriva daunelor si arsurilor. Pentru o protectie eficienta impotriva arsurilor solare si a altor daune provocate de soare, este recomandat sa alegeti o crema cu un SPF de cel putin 30. Atunci cand este utilizata conform instructiunilor, o protectie solara cu un SPF 30, impiedica 97% din razele UVB sa ajunga la piele. Este important sa retinem ca, desi SPF-urile mai mari ofera mai multa protectie, acestea nu dureaza mai mult decat SPF-urile cu numere mai mici, asa ca trebuie reaplicate la fel de des.
Soarele emite diferite tipuri de raze de lumina, doua dintre ele fiind in primul rand responsabile pentru deteriorarea pielii: ultraviolete A (UVA) si ultraviolete B (UVB). Razele UVB sunt mai scurte si provoaca arsuri solare, in timp ce razele UVA afecteaza pielea in profunzime, chiar si atunci cand nu simtim ca ne arde, fiind responsabile pentru fotoimbatranire si aparitia riduriilor. Din acest motiv trebuie sa va asigurati ca pe eticheta produsului de protectie solara este mentionat: „cu spectru larg”, „protectie UVA/UVB” sau „multispectru”. Insa, atat razele UVB, cat si UVA provoaca cancer de piele si semne de imbatranire, asa ca optati intotdeauna pentru o protectie solara cu spectru larg, cu minim SPF 30. Cremele de protectie solara au o varietate mare de ingrediente de blocare a soarelui. Aceste produse de protectie solara listeaza un factor PA, o masura de protectie UVA care variaza de la „+” la „++++”. Sistemul de rating PA a fost dezvoltat in Japonia.
Cel mai important este sa gasiti un produs care va place cu adevarat pentru a va asigura ca veti fi suficient de motivat pentru ca acesta sa devina o parte consecventa a rutinei zilnice.
Alegeti formula potrivita in functie de tipul de piele
Alegerea unei creme de protectie solara potrivite pentru tipul de piele este cruciala pentru a asigura o protectie eficienta impotriva razelor UV. Iata cateva sfaturi pentru alegerea corecta a cremei de protectie solara in functie de tipul de piele:
Piele sensibila – Pentru persoanele cu pielea sensibila, protectia solara cu ingrediente naturale este solutia. Evitati ingredientele precum parfumurile adaugate, substantele chimice si colorantii. Ingredientele dure pot irita toate tipurile de piele, in mod special pielea sensibila. Pe langa faptul ca irita pielea, nu aduc niciun beneficiu la eficacitatea produsului. Alegeti produse fara parfumuri sau coloranti artificiali si cu ingrediente naturale calmante, precum aloe vera, extract de ovaz, extract de galbenele, extract de ghimbir alb, ulei de jojoba, ulei de floarea soarelui sau vitamina E.
Piele uscata – Pielea uscata are nevoie de o crema de protectie solara care sa ofere hidratare suplimentara. Optati pentru produse cu ingrediente emoliente, cum ar fi untul de shea sau uleiurile naturale, pentru a mentine pielea hidratata si protejata.
Piele grasa sau mixta – Pentru pielea grasa sau mixta, alegeti creme de protectie solara cu o textura usoara si non-grasa, care sa nu infunde porii. Produsele non-comedogenice sunt ideale pentru a preveni aparitia acneei si pentru a mentine echilibrul pielii. Alegeti produse cu ingrediente naturale precum biotina, niacinamide, acid oleanolic, acid lactic, acid nordihidroguaiaretic, extract de Centella Asiatica, vitamina E, extract din frunze si fructe de afin, extract din trestie de zahar, portocale dulci, lamaie, artar, seminte de struguri, fara parabeni, ftalati, uleiuri minerale.
Piele normala – Pentru pielea normala, poti opta pentru o gama variata de creme de protectie solara, de la formule usoare pana la cele mai hidratante. Alegeti produse cu ingrediente nutritive pentru a mentine sanatatea pielii si cu un grad ridicat de protectie impotriva unei game largi de raze UVB/UVA, care sa controleze productia de melanina si sa previna aparitia pigmentarii nedorite.
Piele matura – Pielea matura necesita o protectie solara puternica impotriva radiatiilor UV, dar si ingrediente anti-imbatranire pentru a preveni si reduce semnele de imbatranire. Alegeti creme de protectie solara cu SPF ridicat si cu ingrediente antioxidante, cum ar fi vitamina C sau acidul hialuronic si pro-retinol ( eficient impotriva ridurilor si a petelor pigmentare).
Piele acneica – Alegeti creme de protectie solara non-comedogenice si non-iritante, care sa nu agraveze acneea. Evitati produsele cu uleiuri minerale, parfumuri, ftalati si optati pentru formulele cu texturi usoare si non-grase cu ingrediente anti-bacteriene, anti-iritare, anti-keratinizare in compozitie.
Indiferent de tipul de piele, asigurati-va ca aplicati suficienta crema de protectie solara inainte de expunerea la soare si reaplicati la intervale regulate pentru o protectie optima impotriva daunelor provocate de radiatiile UV.
Cat de des trebui sa aplicati protectie solara?
Chiar si in zilele innorate sau in timpul iernii, razele UV pot patrunde prin nori si pot provoca daune pielii. Prin urmare, este important sa folositi protectie solara in fiecare zi, indiferent de vreme, 365 de zile pe an. Indiferent daca va petreceti ziua la soare sau nu, asigurati-va ca aplicati suficienta protectie solara pentru ca aceasta sa fie eficienta. Indiferent de culoarea pielii, trebuie aplicata o cantitate adecvata de protectie solara pentru a asigura o protectie deplina.
Chiar daca nu va petreceti dupa-amiaza la piscina sau in razele directe ale soarelui, veti intra in contact cu razele UV prin fereastra sau cu lumina albastra emanata de alte dispozitive digitale ( telefon, tableta, laptop). Studiile arata ca utilizarea zilnica a protectiei solare poate reduce semnificativ riscul de cancer de piele si semnele de imbatranire a pielii, cum ar fi ridurile, hiperpigmentarea si petele intunecate.
Produsele de machiaj cu SPF nu ofera intotdeauna suficienta protectie, astfel ca medicii dermatologi recomanda sa folositi in continuare protectie solara in rutina zilnica de machiaj. Chiar daca fondul de ten contine un SPF ( mai mic de 30), puteti aplica protectie solara ca prim pas, dupa care puteti aplica deasupra fond de ten.
Ochii sunt, de asemenea expusi la razele UV, iar protejarea lor este la fel de importanta ca si protejarea pielii. Optati pentru ochelari de soare cu lentile polarizate si cu protectie UV adecvata pentru a preveni deteriorarea ochilor si pentru a reduce riscul de boli oculare asociate expunerii la soare. Imbracamintea cu factor de protectie ultravioleta (UPF) cu un rating de 50 sau mai mult este considerata excelenta. Este important de stiut ca in timp, imbracamintea UPF se uzeaza si isi pierde capacitatea de protectie.
Pielea delicata a copiilor este mai sensibila la efectele nocive ale soarelui, asa ca este esential sa folositi produse speciale. Optati pentru creme de protectie solara destinate copiilor, cu un SPF ridicat si fara parfumuri sau coloranti artificiali. Pentru bebelusi si copii, precum si pentru cei cu piele sensibila, dermatologii recomanda creme de protectie solara care sa provoace eruptii cutanate sau alte reactii alergice. Pentru cei mici, o protectie solara hipoalergenica ultra-usoara ce contine filtre foto-stabile UVA si UVB avansate, vitamine si extracte de plante care sa protejeze pielea impotriva daunelor solare, pigmentarii provocate de soare si imbatranirii premature a pielii, poate fi o alegere excelenta. De asemenea optati pentru produse tip lotiune care sa aiba in compozitie si ingrediente naturale precum unt de shea, glicerina, pantenol si vitamina E, care ajuta pielea impotriva efectelor uscarii provocate de expunerea la soare.
Copiii mai mici de sase luni, nu trebuie expusi in lumina directa a soarelui si trebuie protejati cu imbracaminte de protectie, palarii si umbrela. Pentru copiii mai mari, alegeti creme de protectie solara cu protectie cu spectru larg si SPF 30 sau mai mare. Formulele rezistente la apa sunt benefice pentru copiii activi. In timpul verii si al vacantelor, cand petrecem mai mult timp in aer liber, este esential sa ne protejam pielea impotriva arsurilor solare si a altor daune. Aplicati crema de protectie solara cu cel putin 30 de minute inainte de expunerea la soare si reaplicati la fiecare doua ore sau dupa fiecare baie.
Pentru a le putea utiliza in siguranta, testati cremele de protectie solara pe o zona mica inainte de aplicare. Alegerea cremelor de protectie solara potrivite diferitelor tipuri de piele si grupe de varsta asigura o protectie adecvata fara a agrava afectiunile existente ale pielii sau a cauza probleme suplimentare. Ca orice alt produs insa, si cremele pentru protectie solara expira, asa ca trebuie sa fiti atenti la data de expirare de pe eticheta.
Crema de protectie solara este esentiala indiferent de tipul de piele sau de varsta. Protectia solara ajuta la prevenirea cancerului de piele si este cel mai bun produs de ingrijire a pielii anti-imbatranire, asa ca nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica de ingrijire a pielii. Prin urmare, investitia in produse de protectie solara de calitate si intelegerea modului corect de aplicare a acestora este esentiala pentru mentinerea sanatatii pielii si prevenirea daunelor provocate de expunerea la soare. Nu uitati sa aplicati protectie solara in fiecare zi si sa va bucurati de soare in siguranta!