In ultima vreme toata lumea vorbeste despre retinoizi si despre efectele miraculoase pe care acestia le au asupra pielii.
Retinoizii au capacitatea de a imbunatatii semnificativ aspectul pielii, in special textura, de a combate ridurile, eruptiile si daunele solare, plus alte imperfectiuni ale pielii cum a fi acneea.
Retinoizii care apartin aceleiasi familii cu retinolul, respectiv vitamina A, sunt apreciati pentru beneficiile lor anti-imbatranire. Diferenta dintre cei doi este concentratia. Retinolii sunt in esenta o forma mai slaba de retinoizi. Agentul activ din retinoli si retinoizi este acidul retinoic responsabil pentru cresterea rotatiei celulare. In formularea lor, retinolii sufera multe modificari pentru a deveni acid retinoic, in timp ce retinoizii se transforma in acid retinoic, astfel incat actioneaza mai rapid si mai puternic.
In timp ce rezultatele pot fi impresionante, multe persoane ezita sa adauge un retinoid in rutina zilnica de ingrijire a pielii, deoarece pot provoca iritatii mai ales atunci cand este folosit incorect. Inainte de a incepe sa folosesti un retinoid iata ce trebuie sa stii despre acesta, cum actioneaza si cateva sfaturi pe care trebuie sa le respecti pentru a obtine efectele cu adevarat miraculoase.
Ce trebuie sa stii inainte de incepe utilizarea retinoizilor
- Atentie la orice afectiune a tenului – Inainte de a adauga orice produs nou de ingrijire a pielii in rutina zilnica, asigura-te ca pielea ta nu este iritata sau sensibilizata. Orice problema ai in sensul acesta trebuie mai intai tratata.
- Incepe utilizarea usor si cu rabdare – In mod evident iti doresti sa vezi rezultate cat mai repede, dar trebuie sa iti in calcul si efectele secundare care pot aparea in functie de tipul de retinoid pe care il utilizezi, puterea acestuia, demachiantul si crema hidratanta din rutina zilnica de ingrijire a pielii, cat de mult retinol aplici si cat de des. Pielea ta se obisnui cu timpul la retinoizi, asa ca trebuie sa ai rabdare.
- Incet si constant – Este important sa adaugi incet produsul retinoid in rutina de ingrijire a pielii. Incepe prin a-l utiliza o data la trei zile, iar pe masura ce pielea s-a obisnuit cu el, poti creste regulat frecventa. Cat de des il utilizezi, depinde si de toleranta pielii, dar, ca regula generala, specialistii recomanda astfel: de 2 ori pe saptamana, daca ai 20 de ani sau folosesti pentru prima data retinoid, de 3 ori pe saptamana daca ai 30 de ani si de 4 ori pe saptamana daca ai peste 40 de ani.
- Ai grija la restul acizilor. Pentru a evita posibilele iritatii ale pielii, cand incepi sa utilizezi retinoizi, trebuie sa ai grija la restul produselor de ingrijire cu substante active, in special acizii exfolianti precum Vitamina C. Odata ce stii ca pielea ta ii tolereaza bine, ii poti introduce sau reintroduce daca deja ii foloseai, in „zilele fara retinoizi” sau dimineata.
Cum se utilizeaza corect retionoizii
In functie de produsul pe care ai decis sa il utilizezi, prima regula este respectarea instructiunilor mentionate pe eticheta de catre producator. Nu utiliza niciodata mai mult produs si nu il utiliza mai des decat iti prescrie medicul sau eticheta. Acest lucru nu va creste eficacitatea acestuia, ci doar efectele secundare. Asadar:
- Retinoizii se aplica dupa curatare si inainte de orice produs din restul rutinei de ingrijire. Pentru retinoizi fara prescriptie medicala, poti astepta 20-30 de minute inainte de a aplica orice alt produs. Desi brandurile recomanda aplicarea pe pielea uscata, poti umezi mai intai fata (cu un toner hidratant) pentru a-l ajuta sa intre mai bine in piele. Evita acest lucru daca ai pielea foarte sensibila. Pentru formulele bazate pe prescriptie medicala, cum ar fi tretinoina, urmeaza intotdeauna sfaturile medicului dermatolog. Pentru inceput opteaza pentru un produs cu o concentratie mai mica si pe masura ce toleranta pielii creste, poti trece la urmatorul grad de concentratie.
- Nu uita sa aplici SPF – Daca optezi sa folosesti retinoizii si dimineata, nu uita sa aplici intodeauna SPF 30+ sau 50+. Citeste cu atentie eticheta si verifica daca produsul pe care il ai poate si folosit si seara si dimineata. Specialistii recomanda totusi sa aplici retinolii si retinoizii seara, imediat dupa curatarea fetei. Acest lucru se datoreaza faptului ca lumina soarelui poate dezactiva acidul retinoic. Mai mult decat atat retinoizii pot face pielea mai sensibila atunci cand este expusa la lumina UV. Acest lucru nu ar trebui sa te descurajeze sa utilizezi aceste produse in lunile de vara, dar asigura-te ca folosesti protectie solara in timpul zilei. De asemenea, utilizarea zilnica a cremei solare poate ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii, ceea ce este un bonus binevenit!
- Atentie la cantitatea folosita! Retinoizii se aplica intr-o cantitate mica pe fata ( cat un bob de mazare!) si se uniformizeaza. Daca optezi pentru formule mai puternice, cum ar fi tretinoina, evita zona directa a ochilor, gatul, jurul narilor si colturile gurii, deoarece aceste zone sunt predispuse la iritatii.
- Ce probleme pot aparea la prima utilizare? Cand folosesti pentru prima data retinoizi, este posibil sa observi roseata, descuamarea pielii sau agravarea acneei. Sunt semne normale ca pielea reactioneza. Poti minimiza acest lucru utilizand produsul o data la doua zile pana cand pielea se obisnuieste cu el sau il poti amesteca cu crema hidratanta. Este extrem de important sa mentii o rutina de hidratare pana cand pielea isi construieste un nivel de tolerant optim. Daca pielea te ustura atunci cand aplici o simpla crema hidratanta sau simti ca ar arde/doare, inseamna ca aplicat produsul in exces. In acest caz este indicat sa opresti utilizarea, sa revii la elementele de baza si acorzi pielii timp sa se faca, inainte de a reintroduce retinoizii in schema.
- Tehnica tamponarii. In timp ce unele formule contin pe langa ingredientul activ si alte ingrediente hranitoare precum vitamina E, exista si produse cu retinoizi ce pot fi destul de iritante. Pentru a combate acest lucru, poti aplica un strat de crema hidratanta inainte de ser. Acest lucru nu va impiedica retinoidul sa functioneze, ci pur si simplu va patrunde mai lent in piele si va atenua orice potentiala iritatie sau uscaciune.
- Cum aplici retinozii in jurul ochilor? Retinoizii se pot aplica in jurul ochilor, dar cu atentie. Prima data cand utilizezi retinoizi in jurul ochilor, asteapta 4 zile. Este nevoie de 4 zile pentru a observa orice efecte secundare. Daca zona nu se inroseste, nu se umfla sau descuameaza excesiv dupa 4 zile, atunci poti utiliza produsul in siguranta. Aplica produsul peste crema pentru ochi. Alegeti o crema hidratanta de ochi pentru repararea barierei naturale a pielii. Inainte de aplicare se dilueaza retinolul 50% cu crema de ochi. Cu alte cuvinte, amesteca produsul cu crema pentru ochi, apoi maseaza usor zona ochilor care a fost deja acoperita cu crema pentru ochi.
- Nu utiliza retinoizi pe buze – Nu aplica niciodata retinoizi pe buze pentru ca vor cauza iritatii. Noaptea, pentru a preveni transferul produsului de pe fata de perna pe buze, aplica o crema hidratanta pentru buze.
- Completeaza terapia cu retinoizi si cu alte ingrediente cheie! Retinolul este minunat pentru toate tipurile de piele, dar toti avem nevoie de mai mult de un ingredient puternic pentru a arata si a ne simti cel mai bine. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, orice tip de retinod trebuie utilizat intr-o rutina de ingrijire completa a pielii. Cercetarile au aratat ca retinolul si vitamina C functioneaza bine impreuna pentru a oferi o protectie sporita pielii impotriva razelor UV daunatoare daca acestea sunt completate si cu SPF. Acelasi lucru este valabil si in cazul combinatiei de retinol si vitaminele A, C si E.
- Ai rabdare. Retinoizii sunt standardul de aur in ingrijirea pielii pentru simplul motiv ca functioneaza. Cand incepi sa folosesti seruri si creme anti-imbatranire care contin retinol, va dura ceva timp pana la aparitia primelor rezultate. Cu toate acestea, consecventa este cheia. Desi probabil vei observa unele beneficii dupa 4-6 saptamani de utilizare, cu o aplicare constanta rezultatele complete ar putea dura cel putin 12 – 16 saptamani. S-a demonstrat ca utilizarea retinolului si a altor retinoizi reduc ridurile, petele intunecate, acneea, keratoza pilara si protejeaza pielea de imbatranirea prematura. Daca urmezi instructiunile de ingrijire a pielii pentru retinoizi si utilizezi o rutina de ingrijire a pielii personalizata pentru tipul tau piele, poti incepe sa folosesti retinoizii fara efecte secundare semnificative.
Retinoizii sunt ingrediente cheie, necesare in rutina de ingrijire a pielii, indiferent de varsta, sex, tip de piele sau stare. Sunt usor de utilizat, un produs de ingrijire a pielii foarte accesibil, dar extrem de eficient in combaterea semnelor de imbatranire si pentru mentinerea unui aspect tanar! Si nu uita, pentru rezultate cu adevarat eficiente alege produse din surse sigure, cu eticheta curata, fara apa, parfum, conservanti, alcool, uleiuri minerale, silicon si gluten.
Photo by Icons8 Team on Unsplash