Daca acordati o atentie deosebita ingrijii tenului, probabil ca ati auzit multe despre ingrediente precum vitamina C, vitamina A sau vitamina E, dar ele nu singurele ingrediente puternice pe care le putem regasi in produsele pentru ingrijirea pielii. Vitamina B3, numita si niacinamida, nu este doar un ingredient comercial in acest moment, ci are si extrem de multe beneficii de oferit pielii.
Niacinamida este una dintre cele doua forme de vitamina B3, cealalta fiind acidul nicotinic. Vitamina B3 este, de asemenea, cunoscuta sub numele de niacina. Conform specialistilor, rolul niacinamidei este acela de precursor al moleculelor din corp responsabile pentru proliferarea celulara, repararea daunelor celulare si altor necesitati biochimice. Cu alte cuvinte, niacinamida ajuta pielea sa functioneze cat mai bine.
Niacinamida este o vitamina solubila in apa care este implicata in metabolismul energetic celular si repararea ADN-ului. Studiile au aratat ca atunci cand este aplicata pe piele, niacinamida poate avea efecte stabilizatoare unice asupra barierei naturale de aparare a pielii, ceea ce este esential pentru mentinerea nivelului sanatos de umiditate si a aspectului ridurilor. In plus, niacinamida ajuta si la reducerea aspectului hiperpigmentarii.
Beneficiile niacinamidei pot fi similare cu cele ale ingredientelor precum retinolul sau vitamina C, dar exista cateva motive pentru care merita propriul loc in rutina zilnica. Poate fi utilizata pentru a trata o serie de probleme ale pielii, inclusiv acneea, porii dilatati, excesul de sebum si inflamatia, dar comparativ cu peroxidul de benzoil, acidul salicilic sau retinoizii, niacinamida este mai putin iritanta, ceea ce o face o alegere excelenta pentru persoanele cu pielea sensibila sau uscata.
Asadar, niacinamida joaca un rol important in mentinerea sanatatii pielii si din acest motiv, este un ingredient extrem de popular in industria cosmetica si de ingrijire a pielii. Niacinamida are, de asemenea, proprietati antiinflamatoare excelente, care ajuta la ameliorarea acneei, rozaceei si dermatitei atopice. Acest lucru face sa fie o alternativa populara la antibioticele orale sau topice pentru tratarea acneei sau rozaceei.
Ce beneficii majore are niacinamida?
Niacinamida poate ajuta in general la construirea proteinelor in piele si la blocarea umiditatii pentru a preveni daunele provocate de mediu. Datorita rolului sau reparator, niacinamida este unul dintre cele mai eficiente tratamente anti fotoimbatranire ( daune cauzate de razele UV).
Niacinamida ajuta la sustinerea sistemului metabolic al celulelor, in special fibroblastele. Folosim fibroblaste pentru a produce si repara ADN-ul, care, la randul sau, activeaza productia de colagen. Deci, folosind niacinamide pentru a stimula productia de fibroblaste, sustinem productia de colagen si reparam colagenul deteriorat.
Alte avantaje majore pe care niacinamida le ofera, sunt:
- Niacinamida ajuta la formarea cheratinei, un tip de proteina care mentine pielea ferma si sanatoasa.
- Niacinamida poate ajuta bariera de aparare a pielii prin mentinerea umiditatii. Acest lucru este benefic pentru toate tipurile de piele, mai ales pentru pielea matura sau cea care se confrunta cu eczeme.
- Niacinamida reduce inflamatia, ceea ce poate ajuta la ameliorarea inrosirii cauzate de eczeme, acnee si alte afectiuni inflamatorii ale pielii.
- Niacinamida minimizeaza aspectul porilor. Pastrarea pielii netede si hidratate poate avea un beneficiu secundar – o reducere naturala in timp a dimensiunii porilor.
- Niacinimida poate ajuta, de asemenea, la reglarea cantitatii de sebum, produs de glandele sebacee si poate impiedica glandele sa intre in suprasolicitare.
- Niacinamida protejeaza impotriva daunelor provocate de soare. Niacinamida poate reconstrui simultan celulele sanatoase ale pielii, protejandu-le si de daunele cauzate de razele ultraviolete.
- Niacinamida trateaza hiperpigmentarea. Unele cercetari au descoperit ca concentratiile de niacinamida de 5% pot fi utile in luminarea petelor intunecate. Beneficiile au fost vazute dupa patru saptamani de utilizare. Acest beneficiu se poate datora productiei crescute de colagen.
- Niacinamida minimizeaza ridurile si liniile fine. Cercetarile au descoperit, de asemenea, ca aceeasi concentratie de 5% a fost utila in reducerea anumitor semne provocate de daunele solare si care apar odata cu procesul natural de imbatranire. Aceasta includ liniile fine si ridurile.
- Niacinamida protejeaza impotriva stresului oxidativ. Niacinamida ajuta la formarea celulelor in piele, protejandu-le si de stresul din mediul inconjurator, cum ar fi lumina soarelui, poluarea si toxinele.
- Niacinamida trateaza acneea. Poate fi utila pentru acneea severa, in special formele inflamatorii precum papule si pustule. In timp, este posibil sa observati mai putine leziuni si o textura imbunatatita a pielii.
Multe produse topice cu niacinamida se prezinta sub forma de serumuri. Alegeti-le ca tratamente suplimentare care se adreseaza problemelor individuale ale pielii in afara curatarii, tonifierii si hidratarii obisnuite. Serul cu niacinamida trebuie aplicat dupa tonifiere, dar inainte de hidratare. O multime de produse contin niacinamida de serumuri, creme hidratante, demachiante, masti de fata, etc si functioneaza bine impreuna cu alte ingrediente active, cum ar fi retinolul. Se poate utiliza atat dimineata, cat si seara, desi, ca si in cazul oricarui regim de ingrijire a pielii, ar trebui urmat de o protectie solara in timpul zilei. Cititi cu atentie eticheta fiecarui produs si urmati toate instructiunile de utilizare.
Concentratia de niacinamida poate varia in functie de produs, desi majoritatea produselor sunt de 2% si 5%. Unele studii sustin ca formulele de 5% sunt eficiente in tratarea hiperpigmentarii si a daunelor legate de expunerea la soare. Daca aveti pielea sensibila, se recomanda sa incepeti cu o concentratie mai mica. Formulele cu 2% niacinamida pot ajuta la ameliorarea simptomelor eczemei si a afectiunilor similare.
Niacinamida poate fi listata ca „niacina” si „nicotinamida” pe etichetele produselor. In general niacinamida aplicata local, este considerata sigura de utilizat. Persoanele care au alergii preexistente pot avea mai multe sanse de a experimenta o reactie alergica. Acest lucru se datoreaza faptului ca niacinamida poate determina organismul sa elibereze histamina.
Puteti evita reactiile alergice pe scara larga si sensibilitatile la produs facand un test de plasture: aplicati o cantitate de produs de marimea unei monede pe antebrat si asteptati 24 de ore. Daca apare roseata, mancarime sau chiar umflare, spalati zona si intrerupeti utilizarea. Daca nu aveti niciun efect secundar, il puteti utiliza in siguranta.
Atunci cand este utilizata zilnic, niacinamida poate avea un impact major asupra sanatatii generale a pielii. Ingredientul poate ajuta la reducerea inflamatiei si hiperpigmentarii, netezeste textura generala si lumineaza pielea. Poate dura cateva saptamani pentru a observa o imbunatatire vizibila, asa ca este important sa aveti rabdare si sa va respectati rutina zilnica de ingrijire a pielii!