acid glicolic

Acidul glicolic – Care sunt beneficiile celui mai popular exfoliant

Unul dintre cele mai populare ingrediente care ar trebui sa se regaseasca in orice rutina de ingrijire a pielii este acidul glicolic. Alaturi de acidul hialuronic, acidul salicilic si acidul azelaic, este un element esential pentru o piele fina si stralucitoare.

Acidul glicolic este o substanta care exfolieaza chimic pielea prin dizolvarea celulelor moarte si uleiurilor. De asemenea, poate ajuta la stimularea productiei de colagen si la mentinerea umiditatea pielii. Acidul glicolic poate indeparta stratul superior de celule fara a fi nevoie de spalare, ceea ce poate provoca iritatii. De asemenea, este util in tratamentele pentru acnee, hiperpigmentare si semne vizibile ale imbatranirii.

Cu toate acestea, ca si in cazul tuturor exfoliantilor chimici, utilizarea incorecta a acidului glicolic sau intr-o concentratie prea mare poate duce la iritatii sau leziuni ale pielii.

In continuare veti afla tot ce trebuie sa stiti despre acidul glicolic, proprietati, beneficii, dar si eventuale efecte secundare.

Ce este acidul glicolic?

Acidul glicolic este derivat din trestie de zahar, este cel mai comun acid din fructe si exista de mai bine de 20 de ani. In forma sa pura, este inodor si incolor. Acidul glicolic face parte din grupul de acizi alfa hidroxi (AHA), cele mai populare ingrediente folosite in produsele de ingrijire a pielii.

Alte tipuri de AHA includ: acid citric (prezent in citrice); acidul malic (prezent in mere) si acidul lactic (prezent in lapte). Dintre acestia, acidul glicolic are cea mai mica structura moleculara, ceea ce ii permite sa patrunda mai adanc in piele.

Acizi din grupul AHA sunt solubili in apa si actioneaza la suprafata pielii. In schimb, acizi tip BHA, care sunt solubili in ulei, patrund in pori si actioneaza atat la suprafata pielii, precum si in interiorul porilor.

Proprietatile acidului glicolic

Acidul glicolic are urmatoarele proprietati:

Exfoliant: Acidul glicolic actioneaza ca exfoliant chimic prin dizolvarea si indepartarea stratului exterior de celule ale pielii. Spre deosebire de exfoliantii mecanici, cum ar fi scruburile si periile pentru fata, acidul glicolic nu necesita spalare dura.

Umectant: Acidul glicolic este, de asemenea, un umectant, ceea ce inseamna ca atrage si leaga apa de celulele pielii. Face acest lucru prin cresterea sintezei glicozaminoglicanilor, molecule care atrag apa in piele.

Antibacterian: Studiile arata ca anumite concentratii de acid glicolic pot inhiba dezvoltarea bacteriilor.

Anti-imbatranire: acidul glicolic poate reduce unele dintre procesele care cauzeaza semne vizibile de imbatranire a pielii. De exemplu, poate reduce daunele provocate de solare si poate creste nivelul de colagen si acid hialuronic, substante care dau elasticitate si structura pielii.

Beneficiile acidului glicolic

  1. Efect de luminozitate: Pentru a intelege modul in care acidul glicolic ne poate ajuta pielea, este important sa intelegem cum are loc procesul de refacere celulara a pielii. In tinerete, refacerea celulara a pielii are loc la fiecare 28 de zile, dar pe masura ce imbatranim, aceasta incetineste, de obicei de la inceputul pana la mijlocul varstei de 20 de ani. Cand se intampla acest lucru, celulele moarte in loc sa se desprinda se pot acumula la suprafata pielii si pot provoca acel aspect tern. Aici intervine rolul acidului glicolic care actioneaza si ofera stralucire pielii, aceasta fiind una dintre calitatile sale esentiale.
  2. Ajuta la netezirea aspectului ridurilor fine: Imbunatatirea aspectului pielii terne nu este singurul beneficiu anti-imbatranire pe care il are acidul glicolic. De asemenea, poate actiona asupra procesului de imbatranire prin efectul de netezire pe care il are ajutand la reducerea aspectului liniilor foarte fine.
  3. Elimina textura rugoasa: Acidul glicolic este un exfoliant chimic, spre deosebire de un exfoliant fizic cum sunt produsele pentru fata. Asadar, acidul glicolic poate fi folosit pentru a ajuta la eliminarea texturii aspre prin indepartarea celulelor moarte ale pielii si netezirea stratului superior.
  4. Reduce hiperpigmentarea. Acidul glicolic poate fi folosit si pentru a uniformiza pielea pigmentata. Asa cum am mentionat mai sus, acidul glicolic imbunatateste aspectul tern si lumineaza pielea prin estomparea petelor intunecate, a cicatricilor cauzate de acnee si petelor decolorate. Proprietatile antioxidante lucreaza impreuna pentru a combate hiperpigmentarea. Desi acidul glicolic nu va indeparta complet urmele, va imbunatati aspectul si le va face mai subtile pe termen lung.
  5. Combate acneea. Acidul glicolic este indispensabil pentru pielea predispusa la acnee. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, curata porii, astfel incat sa puteti spune adio punctelor negre, punctelor albe si posibilelor eruptii.
  6. Stimuleaza hidratarea. Deoarece acidul glicolic este solubil in apa, va lasa pielea hidratata pe tot parcusul restul zilei.

Riscurile acidului glicolic

Toti exfoliantii chimici prezinta riscuri. Este si cazul acidului glicolic. Printre acestea se numara:

Daune UV: Acidul glicolic poate reduce semnele cauzate de soare, dar deoarece indeparteaza stratul superior de celule, face ca urmatorul strat de tesut sa fie mai vulnerabil la expunerea ulterioara la soare. Din acest motiv, este esential sa purtati protectie solara in fiecare zi inainte de a iesi afara si timp de 1 saptamana dupa incetarea utilizarii acidului glicolic.

Iritatii: Unele persoane pot avea reactii la produsele care contin acid glicolic, precum: roseata sau inflamatii, mancarimi, senzatie de arsura si umflaturi. Simptomele cum ar fi arsurile nu sunt un semn ca produsul functioneaza. Daca va confruntati cu oricare dintre situatiile de mai sus, spalati bine fata si intrerupeti utilizarea. Aceste simptome pot aparea si daca: folositi acid glicolic care este prea puternic; il folositi prea des; il folositi langa ochi. Daca acidul glicolic intra in ochi, clatiti imediat sub jet de apa curata.

Cum puteti incorpora acidul glicolic in rutina zilnica?

Acidul glicolic poate fi gasit in majoritatea produselor de ingrijire a pielii, de la demachiante, toneruri, peelinguri, serumuri, la creme hidratante si tratamente. Daca utilizati pentru prima data acid glicolic, va recomandam sa incepeti incet. Inainte de a incerca orice ingredient nou (in special un activ exfoliant ca acesta), trebuie sa efectuati un test de plasture pentru a vedea daca aveti reactii adverse. Daca totul este in regula, puteti incepe cu un demachiant care contine aproximativ 5 pana la 10% acid glicolic. Daca nici dupa acest pas nu ati avut efecte secundare negative, incercati in schimb un toner, o crema hidratanta sau un serum. Doar asigurati-va ca nu utilizati in acelasi timp mai multe produse pe baza de acid glicolic.

Una dintre cele mai populare utilizari ale ingredientului este peeling-ul chimic. Peelingurile glicolice sunt tratamente mai puternice care pot oferi rapid o piele mai stralucitoare, cu aspect mai sanatos. Daca utilizati un peeling acasa, se recomanda sa utilizati un produs cu o concentratie intre 5 pana la 30% acid glicolic. Orice concentratie mai mare trebui sa fie administrata de estetician sau un medic dermatolog.

Specialistii recomanda sa incepeti gradual utilizarea acidului glicolic, initial de 2 ori pe saptamana. Dupa ce pielea se obisnuieste cu ingredientul, il puteti folosi zilnic. Cel mai bun moment pentru a utiliza acidul glicolic este seara. Deoarece este un exfoliant chimic,  poate face pielea mai sensibila la soare. Atentie si daca folositi si alti acizi in rutina zilnica de ingrijire a pielii. Este posibil sa nu puteti tolera acidul glicolic daca folositi si retinoizi sau acid salicilic. De asemenea, nu se recomanda utilizarea ingredientului in acelasi timp cu vitamina C, niacinamida si alte ingrediente care sunt sensibile la nivelul pH-ului.

Acidul glicolic este un produs sigur si benefic pentru a fi folosit in rutina zilnica de ingrijire a pielii. Este un ingredient multifunctional care nu doar combate acneea, dar reduce si hiperpigmentarea si imbunatateste aspectul general al pielii. Cu toate acestea, la fel ca in cazul tuturor ingredientelor de ingrijire a pielii, este important de stiut ca, in cazul aparitiei oricarui tip de iritatie, trebuie sa opriti utilizarea si sa consultati un medic dermatolog.

Abonează-te la newsletter

Rămâi la curent cu toate noutățile!